PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28215
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

Po co Amerykanie kręcą jeszcze raz film, który już został wyprodukowany??? Za każdym razem
wychodzi im to gorzej od oryginału, więc daliby już sobie spokój.

ocenił(a) film na 6
edam

Bo łatwiej jest coś kupić / skopiować / przerobić niż wymyślić coś nowego :/

użytkownik usunięty
edam

I dobrze niech kręcą. Przynajmniej film będzie zrobiony pod zachodniego widza a nie wschodniego. Do mnie te Koreańskie klimaty zupełnie nie przemawiają.

ocenił(a) film na 7

Zgadzam się w 100%. Dla mnie Oldboy w oryginalnej wersji był nie do przełknięcia. Nigdy nie dałem rady obejrzeć go do końca. Wersja amerykańska nawet mnie wciągnęła i przyjemnie się oglądało. Rozumiem ludzi którzy są rozgoryczeni tym "zerżnięciem", ale producenci tego chyba nie ukrywają że to jest przepisany scenariusz :)

ocenił(a) film na 5
edam

Zgadzam sie. Nienawidzę tych 95% kopii amerykańskich. Podobnie chamską kopią była np. "Kontrabanda" z Wahlbergiem (kopia akurat islandzkiej produkcji).

ocenił(a) film na 5
edam

Tylu czarnych, latynochow I indianow jest USA ,oni kazda azjatycka czy skandynawska pozycje oleja cieplym moczem.
A tutaj czarny S. L. J. I pewnie jakas latynoska I jedziemy. Jest w ch*j kapuchy do zarobienia.
Wiec jak ktos dalej zastanawia sie dlaczego jest tylko jedna odpowiedz.ZIELONE DOLARY.
I nie oni na pewno nie przestana.

edam

Dla $$$

32ywis

Macie oczywiście rację. Tylko przykre jest to, że są ludzie i najwyraźniej jest ich dużo, którzy napędzają cały ten biznes. Naprawdę myślałam, że po paru produkcjach wyjdzie, że nikt tych podróbek nie ogląda, więc przestaną je kręcić. A tu się okazuje, że pewnie jeszcze oglądalność jest lepsza niż w przypadku oryginału....

edam

A jak myślisz ilu US/kinomaniakó ogląda zagraniczna (nie amerykańskie) oryginały? Ten Oldboy to będzie dla większości z nich coś nowego.

32ywis

no więc to jest przykre.

edam

Ale nie ma co z tym walczyć. Mi oryginalny Oldboy za bardzo do gustu nie przypadł, lecz historia ciekawa więc z chęcią obejrzę tego nowego. Amerykanie faktycznie często reamakują zagraniczne filmy i trzeba przyznać że równie często wychodzą im lepiej.

32ywis

Tu się akurat nie zgodzę, bo wg mnie zazwyczaj po prostu zabijają klimat oryginału, a wtedy to już chyba lepiej dać świeży, inny scenariusz.

edam

dla mnie, ja wole amerykańskie wersje :P i zgodzę sie z kolegą wyżej, często Amerykanie robią lepszą wersje od oryginału

ocenił(a) film na 5
32ywis

Zazwyczaj kopie z ameryki to badziew, ten ich Oldboy rowniez nie lata za wysoko.Oryginalny o wiele lepszy.

ocenił(a) film na 3
32ywis

Zgodzę się pod warunkiem, że "często" znaczy "nigdy".