PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28217
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

Duzo lepszy od oryginału, nie wiem czemu ma slabsza note, chyba dlatego, ze wiekszosc "krytykow"
tu oceniajacych, chce byc trendi i konserwatywni, ze niby oryginal lepszy i temu daleko do oryginalu
itp. Dzisiaj probowalem obejrzec oryginal... i nie bylem w stanie, wylaczylem po 20 minutach.
Wedlug mnie bardzo slaba gra aktorska i bardzo skrocona i uproszczona fabula. A poza tym nie
lubie kitajskiego kina.

ocenił(a) film na 1
sceptyk9

boje sie tych wszystkich trolli jak diabeł święconej wody ;)

ocenił(a) film na 9
okary1

twoje oceny- 1 lub 10. Możemy mu zaufać, ludzie!

okary1

to żeś gościu do**ebał...

okary1

Powiadasz że wyrobiłeś sobie opinię o skóconej fabule po 20 minutach lektury orygninału? Jak również o grze aktorskiej :-)

ocenił(a) film na 7
okary1

Azjatycka wersja trzy razy lepsza mimo ze nie przepadam za żółtym kinem.

ocenił(a) film na 3
okary1

dobrze że polaczki nie zrobili remake oldboya bo by na pewno wyszedł gorzej niż amerykański

okary1

Oryginał zdecydowanie lepszy. A po Twoim komentarzu sądzić mogę jedynie, że jesteś rasistą.

ocenił(a) film na 2
Orkadrahi

Oryginał wiadomo o wiele lepszy od Amerykańskiego. Zresztą ocena między Orginałem a remakiem to wieka przepaść więc widać ze ludzie wiedzą co dobre.
Mam nadzieje że nigdy nie powstanie remake Pana i Pani zemsty.

ocenił(a) film na 8
okary1

ZGADZAM SIĘ, włączyłem TV jako dodatek i po chwili wyłączyłem komputer, zgasiłem światła i zacząłem oglądać nie znając ani tytułu ani opisu, ten film to majstersztyk, do tego piękna Mia i ciekawe ujęcia. Szczególnie podobała mi się scena bijatyki jak z gier lat 90.

okary1

Postaram się podejść do tego merytorycznie aczkolwiek podejrzewam autora tematu o bycie trollem napędzonym wątpliwym sukcesem podobnych tematów na IMDb. Do meritum:
" wylaczylem po 20 minutach. Wedlug mnie bardzo slaba gra aktorska i bardzo skrocona i uproszczona fabula"

Po pierwsze - wersja Spike'a Lee jest krótsza od oryginału (16 minut o ile dobrze pamiętam), więc w jaki sposób koreańska wersja fabuły miała być skrócona i uproszczona względem remake'u.
Po drugie - czy potraktowałbyś kogokolwiek poważnie, gdyby Ci powiedział, że wyłączył remake po 20 minutach i powiedział dokładnie to samo, co Ty powyżej? To jest pytanie retoryczne, bo żaden recenzent nie ocenia filmu przez pryzmat 20 minut, to jakby sommelier oceniał jakość wina TYLKO I WYŁĄCZNIE na podstawie zapachu.

"A poza tym nie lubie kitajskiego kina."

Zakładając, że nie jesteś zwykłym ignorantem/trollem, zapewne wiesz, że "kitajski" ma swój źródłosłów w rosyjskim określeniu Państwa Środka (Chiny) - Kitaj. Ergo nazywanie koreańskiego filmu "kitajskim kinem" jest co najmniej groteskowe.

Na sam koniec chciałbym wspomnieć o podstawowej bolączce ignorantów dotkniętych efektem Dunninga-Krugera. Ponadto zaczyna mnie powoli irytować, że niektórzy podludzie uważają określenie "zły" i "nie podoba mi się" jako tożsame. Można powiedzieć, że nie lubisz tego jak gotuje Joel Robuchon, ale jeżeli powiesz, że robi to ch*****, tylko z siebie samego zrobisz pośmiewisko.