PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=362612}
7,6 6,4 tys. ocen
7,6 10 1 6358
7,7 7 krytyków
Om Shanti Om
powrót do forum filmu Om Shanti Om

Bo wg mnie ich twórczość to kit i dno. Aktorzy i aktorki z łózka. Nuda, nuda, nuda. Szkoda tych 4-5 godzin na tak denne filmy. Ale podobno w Polsce nastała moda na Bollywopod. Kto nie ogląda ten trąba,.

ocenił(a) film na 10
weeman86

Polska moda na Bollywood przejawia się jedynie w tym, że pewne osoby krytykują teraz całe to kino bez znajomości przynajmniej, hm, dwóch? trzech? filmów z Bollywood?:) a przecież, żeby wyrobić sobie zdanie na temat całego kina, trzebaby tych filmów zobaczyć baaaaardzooo dużo i to z różnych gatunków, autorstwa różnych reżyserów, robionych w różnych latach... :) Chyba, że masz na myśli jedną konkretną produkcję. Bo czym innym objawia się ta moda? Tym, że kilka lat temu dodano trochę tych gorszych filmów do polskich gazet? (dziwne, że wtedy nie było tej mody) A może tym, że znaczna większość tych produkcji jest w Polsce w ogóle nie dostępna legalnie? Nie zostały wydane... Chyba aż tak cię nie razi, że w empiku na 15 półek z filmami poświęcono mały skrawek jednej dolnej półki na TO kino?:) Albo to, że raz w roku jeden kanał TV puszcza film z Bollywood? (4-5 godzin trwa K3G przerywane reklamami na Polsacie) Więc nie oglądam tych filmów, bo taka moda, nawet gdyby była:) Oglądam je, bo je lubię, wiele z nich do mnie dociera w przesłaniu i w wyrazie artystycznym. Piszę to dla twojej ciekawości, nie myśl proszę, że się tłumaczę. A tak w ogóle - jakie filmy z Bollywood widziałeś/aś?:)

użytkownik usunięty
weeman86

Moda na Bollywood, ciekawe gdzie? Osobiście znam tylko jedną osobę z którą mogę oglądać te filmy. A jak powiem innym znajomym że oglądam filmy Bollywood to od razu komentarze jakie te filmy są głupie i bezsensu, chociaż nie widzieli ani jednego filmu Bollywood.

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się z Tobą całkowicie.

Moi koledzy i koleżanki z klasy jak tylko wspomnisz o Indiach patrzą się na ciebie jakbyś był z innej planety, a spróbuj wspomnieć o Bollywood. Więc całkowicie Cię rozumiem :)

ocenił(a) film na 9

Jeju, dyskusja jakieś 3 lata temu była, a ja dopiero się wypowiadam xd Ale muszę się z wami zgodzić, nawet w 2013r. twierdzą, że Bollywood to skrzeczące głosy, jedno wielkie gówno, dno i wodorosty ;/ Ja osobiście uważam, że niektóre z tych filmów są godne szczególnej uwagi. Na przykład na "Gdyby jutra nie było" ryczałam jak głupia ;(

ocenił(a) film na 9
weeman86

Tak jak wszyscy, którzy odpowiedzieli na twój komentarz nie słyszałam o "modzie na Bollywood", a filmy z tego kina oglądam, bo po prostu lubię. W przeciwieństwie do weeman jest tutaj (mam nadzieję) dużo osób, które szanują czyjeś gusta i guściki.

ocenił(a) film na 10
weeman86

moda... hm... cóż... ja bardzo lubię filmy bollywood głównie ze względu na pozytywną energię, jaką ze sobą niosą te filmy. Czasem po prostu jestem zmęczona hollywoodzkim systemem wartości i wracam do bolly. Może te filmy są trochę koloryzowane, i lekko utopijne, ale tego też nam potrzeba po dawce 'realności' innych filmów

Ogólnie powinniśmy się cieszyć, że w ogóle mamy jakąś alternatywę dla amerykańskich produkcji zalewających świat.
Poza tym, w filmach bolly możemy zobaczyć 'propagandę' kulturową Indii, a polskie filmy raczej uciekają od naszej kultury - szkoda.

PS. O.S.M to jeden z najlepszych filmów bollywood. ;)

użytkownik usunięty
blue_essa

Yyy. Moda na bollywood? Ja nie powiem w szkole ,że oglądam bo chyba by mnie powiesili normalnie :P. Oglądam je bo one są takie, no wiecie, bollywood :) Miło się je ogląda i wql. Nie słyszałam o modzie na bollywoody, a jak widać weeman86 ma nie wielu przyjaciół i czuje się zakompleksiony wśród fanów bollywoodu. Może i są tacy co oglądają dla "szpanu" , ale to nie znaczy ,że trzeba od razu naskakiwać na normalnych fanów. Chamstwo.
Om Shanti Om to świetny film z boską muzyką :*

weeman86

Każdy ma prawo do własnych osądów. Ja np. nie cierpię horrorów, nie rozumiem pomysłu z egzorcyzmami ale to nie znaczy że jest to kit, dno itp. Innym się podoba innym nie. Ja kocham bollywood. Kocham za brak wyuzdania bez którego nie umie się obyć komedia hollywódzka, kocham abstrakcyjne scenariusze i tę piękne kobiety w baśniowych sari. Mam do tego prawo. A jak czasami zrobią jakiś nieudany film to nie znaczy że trzeba przekreślać od razu wszystkie wyprodukowane w bolly. Przecież w hollywood powstaje więcej nielotów niż arcydzieł. Ale to nie znaczy że wszystko co tam powstało jest beznadziejne. Kocham bollywood i przyznaję się do tego . Przyznaję otwarcie. Przyznaję wszem i wobec! Wy sobie oglądajcie śmiecie jak American Pie a ja będę się zadowalać śmieciem w postaci Veer-Zaara.

użytkownik usunięty
Deloranda

Ejj no przecież oni nie robią nieudanych filmów :P

ocenił(a) film na 10

No niestety nawet w Bollywood trafiają się nieudane filmy ;) Ale to już od aktorów i reżyserów zależy :)
Ja także kocham Bollywood, najbardziej na świecie, i nikt nie sprawi że się go pozbędę. Długo by wymieniać zalety Bollywoodu, dziewczyny już wszystko napisały :) A takie osoby jak weeman86 i inni, którzy nie oglądali a krytykują, są poniżej mojego poziomu, i nie będę rozmawiała na ich temat. Ja po prostu nie rozumiem ludzi, którzy wystawiają opinie na podstawie tego, że film trwa 4-5 godzin, normalny myślący człowiek sprawdziłby że film trwa góra 3 godziny, a przy miłej muzyce,tańcach, aktorach i fabule chciałoby się żeby te filmy trwały jeszcze dłużej. Ja jestem pewna, że każdy kto obejrzałby np. film Kal Ho Naa Ho czy Veer-Zaara zrozumiałby jak piękne jest to kino i wstydziłby się że wcześniej myślał inaczej. Ja sama, jak zobaczyłam po raz pierwszy w tv reklamę K3G to nie zwróciłam na to uwagi, obejrzałam film, zachwyciła mnie uroda Kajol i SRK, potem o filmie zapomniałam, aż koleżanka pożyczyła mi KHNH, nawet wtedy nie wiedziałam że to Bollywood, że w ogóle jest coś takiego jak Bollywood. Obejrzałam i od tamtej chwili nie ma dla mnie nic ważniejszego niż Indie i indyjskie kino <3

użytkownik usunięty
Priya12

Moja historia była podobna :) Nie wiem jak można oceniać bez paczenia... A jak ktoś ocenia nisko to albo nie widział, albo nie rozumie :)

Priya12

Ja wiedziałam że istnieje takie coś jak Bollywood, jednak nie sięgałam po nie, bo mnie jakoś nie interesowały, ale Indie i tak mnie nurtowały. Wszystko zmieniło się w maju poprzedniego roku. Gdy zobaczyłam film Ostatni Legion zaciekawiła mnie postać wojowniczki Miry. Weszłam na ten film na filmwebie i poszukałam odtwórczyni tej roli, którą grała Aishwarya Rai Bachchan, zobaczyłąm że pochodzi z Indii. Spodobała mi się jej postać, więc postanowiłam zobaczyć nie do końca bollywoodzki (może w połowie) film Duma i uprzedzenie, bardzo mi się spodobał. Potem posypały się tytuły i tradycyjne bollywoodzkie filmy. Nie przeszkadzało mi to że długo trwały, bo mnie strasznie wciągały. Teraz nie wyobrażam sobie kina światowego bez Bollywood :)

ocenił(a) film na 10
PRZYGODA

Chyba większość zaczynała swoją przygodę z Bollywoodem od niechęci lub braku zainteresowania, ale wystarczy jeden, dwa filmy by się w tym zatracić :)

Priya12

Tak dokładnie :)
A co do mody to już faktycznie zanikła. Ale wierni fani pozostają ;)

ocenił(a) film na 10
weeman86

Weeman.Szkoda , że tak mówisz.Na początku , gdy jako pierwszy film ich twórczości obejrzałem "jestem przy tobie", szczerze mówiąc ogarnął mnie śmiech, ale obejrzałem jeszcze raz i zobaczyłem, że Bollywood tworzy niesamowite filmy, ale nie powinni do swoich filmów dodawać akcje.Kto oglądał ten wie, że film był fajny, ale powinien być w kategorii Musical/komedia/romans , anie musical/akcja/romans .Wiem , że ty nie zmienisz swojego zdania, ale film był cudowny, takiego czegoś nie oglądałem nigdzie.Ogółem taką twórczość jaką nam dostarcza Bollywood nie znajdziesz nigdzie.No, w przypadku akurat " Om Shanti Om " przerośli oni sami siebie.Film był fenomenalny, zachwycający.Pokazali oni wielką miłość Oma do Shanti. Oczywiście takie coś może nie być naturalne, bo kto by pomyślał , że człowiek odrodzi się w innym ciele, ale o tym samym wyglądzie.Myślę, że domyślasz się do czego chcę dotrzeć jeżeli to wgl. przeczytasz. Chciałbym ci pokazać , że filmy Hinduskie są świetne na swój sposób, bo każdy kraj specjalizuje się w czymś.Akurat my Polacy - wdg. mnie komedie(testosteron),wojenne(katyń).U.S.A. - nie trzeba mówić. Może rozumiesz to co mówię, może nie.Ale każdy ma swoje zdanie na temat czegoś, ale proszę nie ukazuj takich komentarzy kogoś to może urazić, przykładowo mnie :).Film krócej niż w 3godz. nie mógłby być przedstawiony, gdyż pokazał na początku miłość dwojga osób, a później całą "zemstę" jeżeli można tak powiedzieć.Jeżeli masz powyżej rozum to zrozumiesz co mam do powiedzenia.Pozdrawiam fanów Bollywood :>

ocenił(a) film na 10
bollywood98

Cóż, kocham bollywood za te kolory i plastyczność obrazu. Oglądając to, przenoszę się do innego, magicznego świata. A co do długości... Potrafiłam wysiedzieć z zapartym tchem prawie 3 godziny Władcy Pierścieni, to będę potrafiła wytańczyć 3 godziny filmu z Indii.

bollywood98

Czyżbyś oglądnął go w ramach Bollywood z Jedynką tak jak ja? Pamiętam, że leciało to na TVP1 we wakacje i oprócz Jestem Przy Tobie było Gdyby jutra nie było oraz film o kosmicie z Hritikiem Roshanem, którego tytułu nie pamiętam.

użytkownik usunięty
weeman86

Widziałam w innych twoich komentarzach że nie przepadasz z Bollywood. Jeśli nie podobają ci się te filmy to po prostu nie udzielaj się na forach. A może po prostu obejrz jakiś jeden dobry film i zmienisz zdanie.Ja oglądam filmy nie ze względu na modę ale że to lubię , również znam jedną osobę z którą moge pooglądać te filmy powymieniać się i pogadać.

ocenił(a) film na 10

Dokładnie. Tyle że nawet ta "moda" już zaniknęła, już mało gdzie słyszy się o Bollywood w Polsce. A ja i tak to kocham :)

użytkownik usunięty
Priya12

Święta racja.

ocenił(a) film na 8

Ja oglądam bo uwielbiam te ich klimaty i muzykę. Od czasu do czasu przyjemnie zobaczyć tyle koloru na raz :) Mnie od razu poprawia się humor. A jak komuś przeszkadza długość to niech ogląda na raty ;)

ocenił(a) film na 10
weeman86

Aha? Moda na bollywood nie słyszałam. Osobiście znam jedną osobę która lubi bollywood z mojej klasy ! Jak nie lubisz bollywood to chociaż szanuj innych zdanie ,bo może ty lubisz horrory ,a ja ich nie cierpie ,ale to szanuje że je lubisz . Może obejrzałeś 1 film z Bollywood i uważasz że już jest głupie ? Trzeba więcej filmów ,aby dostrzec piękno Bollywood . Ja osobiście jak miałam 10 lat to mi siostra przyniosła film "Jestem Przy Tobie" ,potem obejrzałam w tv "Czasem Słońce,Czasem Deszcz" bardzo mi się spodobał ,a potem to już kupywałam z gazet "Żona dla Zuchawałych" i różne ..Byłam mała i jakoś nie rozumialam tych filmów xD Ale potem dorosłam do tego i zaczełam je rozumieć .Ja wgl na początku nie patrzałam urodę Shah Rukh Khana czy Kajol ,ale zakochałam się w grze ich .Potem dopiero spodobał mi się jego wygląd Obecnie moim ulubionym aktorem jest Shah Rukh Khan :) I uwielbiam Indie ich kimaty i muzykę ! Na prawdę mogłeś najpierw obejrzeć więcej filmów ,a potem oceniać :)

ocenił(a) film na 7
ROOKSI_OO

Chyba go już wystarczająco przestraszyliście. Nawet koleś nie ma odwagi odpowiedzieć. ;)

weeman86

Ja ogladaelm jeden film muzyczny ( cos o deszczu w tytule) i powiem tobie i innym; a jestem facetem jakby to mialo znaczenie; ze sa odprezajace od tego "Hamerykanskiego" gowna gdzie albo durne strzelania albo cos innego. Mlodziez dzis ma malo wlasnego zdania jest przesiaknieta Hameryka do kosci i ciezko jest jej otworzyc sie na cos innego. Nie ma mody na Bollywood jest Moda na Japonczyzne jak juz i Azjatyckie :P Ile ja smiechu slysz jak mowie ze slucham japonskiej muzy :P A slucham rowniez i z bliskieg owschodu arabskiej. Osoby otwarte i szanujace innosc Bollywood ogladaja. Kino Hamerykanskie pomalu odejdzie do lamusa jak dalej beda takie gnioty robic.