PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=362612}
7,6 6,4 tys. ocen
7,6 10 1 6386
7,5 6 krytyków
Om Shanti Om
powrót do forum filmu Om Shanti Om

lubimy lubimy:)

ocenił(a) film na 10

żeby oglądać bollywood potrzebny jest dystans do siebie i poczucie humoru;) nie wszyscy je posiadają. bless

bucefalb

I z tą wypowiedzią się zgodzę trzeba mieć dystans, poczucie humoru i umieć się bawić w rytmie bollywood.......

faana_2

O co Wam chodzi z tym dystansem? Poczucie humoru to na pewno, żeby ciągle oglądać to samo... Mam szacunek do kultury indyjskiej i do twórców indyjskich, ale nie ukrywajmy... Nie obrażając nikogo, PRAWIE w każdym filmie (bo kilka sensacyjnych nie zmienia rzeczy) przedstawiona jest taka sama historia- biedna dziewczyna zakochuje się z wzajemnością w bogatym chłopaku, ale napotykają przeszkody na drodze swego szczęścia, jednak wszytko to kończy sie cudownym happy-endem, przy tańcu, śpiewie itd... Nie mam prawa krytykować, jeżeli ktoś lubi/kocha, ale wybaczcie- do czego tu dystans do siebie? Przecież te historie są proste jak drut, nie wiem, nad czym sie tu zastanawiać, reflektować, albo dystansować do siebie... O czym Wy mówicie? Każdy lubi to, co lubi, ale proszę Was, bez takich kawałków, które są po prostu nieprawdą!
No i żeby się wypowiadać, nie trzeba oglądać setki tych filmów - wystarczy czytać streszczenia... A różnią się one chyba tylko choreografią... Choć i ta, nie umniejszając, jest zawsze podobna...Choć nie mogę ustosunkować swej wypowiedzi to tegoż działa indyjskiego, bo widzę, że to coś w innym stylu...
A może trzeba na to spojrzeć inaczej-jeżeli tam rocznie produkują 1000 filmów, to skąd brać tyle różnych pomysłów?
Ale dałam :) Pozdrawiam Was i licze na jakąś sensowną krytykę w wrazie co, a nie, że nie mam osobowości i poczucia humoru... Bo mam ;)

ocenił(a) film na 10
jowita3

Panuje chyba taki stereotypowy obraz typowego bollywoodzkiego filmu, właśnie taki jak to opisałaś Jowito ;) Ale zdanie to wynika śmiem przypuszczać z niewiedzy i niewielu bolly filmach na Twoim koncie. Wiadomo - wiele filmów przedstawia właśnie te proste historie (chłopak, dziewczyna, mnóstwo przeszkód, na końcu happy end) ale czasem i te proste historie mogą urzec i złapać za serce...:] Sama nigdy nie przepadałam za melodramatami, ale filmy bolly, nie wiedzieć czemu mogę oglądać godzinami (Magia działa...:D) Ale jeśli twierdzisz, że ''PRAWIE w każdym filmie (bo kilka sensacyjnych nie zmienia rzeczy) przedstawiona jest taka sama historia'' to chyba naprawdę mało widziałaś (weźmy np. podstawowe produkcje, te najbardziej znane - 'Gdyby jutra nie było' - gdzie ten happy end? 'Nigdy nie mów żegnaj' - gdzież to biedne dziewczę zakochane w bogatym chłopaku? :|) A 'Om Shanti Om' to kolejny film, który łamie stereotypy. Poza tym jeśli chodzi o filmy dla przykładu amerykańskie też są schematyczne, coraz trudniej trafić na coś oryginalnego i zaskakującego.

ocenił(a) film na 3
bucefalb

"potrzebny jest dystans do siebie i poczucie humoru" - to się oczywiście zgadza. Tylko dziwne jest to że w Indiach te filmy są odbierane poważnie. Nie mają śmieszyć widza, to nie są komedie

ocenił(a) film na 8
Coen_3

A skąd wiesz jakie to są filmy? Komedie też tam wychodzą i co mam się z nich nie śmiać jeżeli mnie śmieszą?

ocenił(a) film na 3
LeNa__

Oczywiście że można a nawet powinno się śmiać z komedii. Sprawa troszke się zmienia kiedy chce ci się śmiać na melodramacie. A zrozumiałem że autor tekstu twierdzi że trzeba podchodzić z poczuciem humoru do wszystkich tego typu produkcji. Jeśli źle go zrozumiałem to sorry.

ocenił(a) film na 10
Coen_3

Owszem trzeba się zdystansować to tych produkcji:) i kiedy się zdystansujesz możesz je odbierać również poważnie. Bo w odróżnieniu do kina europejskiego i amerykańskiego pokazuje tą jasną stronę życia i to co jest w nim naprawdę ważne. Nawet jeśli robi to w sposób przesadny i przerysowany.

Coen_3

wszystkie filmy bollywoodzkie sa mieszanka roznych gatunkow filmu, w jednym filmie mozna sie momentami posmiac i poplakac, nie ma takiego filmu zeby nie tanczyli, spiewali i rzucali smieszne teksty ale to juz rzecz gustu niektorym sie to podoba a niektorym nie

ocenił(a) film na 8
dagmaraa12345

angie191 zapewniam cię, że są filmy indyjskie w których nie tańczą i nie śpiewają, po prostu ich jest bardzo mało.

dagmaraa12345

jesli znasz jakies fajne to moglabys mi podac jakies tytuły?? :D ja jeszcze nie ogladalam takiego, moze sa mniej popularne

dagmaraa12345

ale ja w sumie lubie te ich spiewy i tance to ma jakis swoj urok niektore piosenki codziennie sobie slucham

ocenił(a) film na 8
dagmaraa12345

"Chak De! India" (tam są piosenki ale jako tło, ale nie śpiewają no i nie tańczą :P), "Black", "Rang De Basanti" (są piosenki no ale znów nie oni je śpiewają), o ile dobrze pamiętam to "Gandhi My Father", "No Smoking". Z tych co ja widziałam to chyba tylko tyle. Pozdrawiam!

LeNa__

Ale właśnie przecież nie wszytskie filmy bolly sie dobrze kończą no bo nie wiem czy Om shanti OM sie dobrze ko0ńczy? Ja tam płakałam i moim zdaniem koniec jest zły ale nie wiem bo mam obcje bez napisów i średnio sie to wszytsko rozumie ale moim zdaniem koniec nie mam hapy andu

ocenił(a) film na 10
bucefalb

z tych nie-klasycznych polecam jeszcze rewelacyjnego "Saakara":)

bucefalb

w 'Water' nawet śpiewania chyba nie ma, a co dopiero tańca, a mimo to film piekny.