PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 107 tys. ocen
7,4 10 1 107496
7,3 46 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Jak to w dzieciństwie zakazany owoc kusi najbardziej, a na samo słowo "horror" w telewizji
czekałem do późnych godzin żeby taki film obejrzeć.
Pamiętam pierwsze zapowiedzi tego filmu bodajże w 2000 roku na Polsacie. Swego czasu to
był hit, każdy o tym filmie rozmawiał, dyskutowało się o nim na przerwach w szkole.
To był jedyny raz kiedy obejrzałem ten film (jak i późniejszą kontynuację) i pamiętam go do dziś
jako najbardziej niepokojący horror jaki widziałem.
Pamiętam, że czułem strach oglądając ten film, a jednocześnie zaciekawienie - nie myślałem
o żadnym zakrywaniu oczu podczas drastycznych scen, czy w momentach kiedy wiedziałem, że
zaraz coś złego się wydarzy.
Tak się akurat złożyło, że w tamtym czasie i Lśnienie było niedługo w telewizji i Drakula i parę
innych ciekawych horrorów, o których w dzisiejszych czasach można pomarzyć.
Nie jestem fanem tego gatunku, ale ten film zasługuje na najwyższą notę, tym bardziej że
średnia ocen horrorów ogólnie nie powala i jakiś film powinien ją dostać :)

ocenił(a) film na 9
Prisonbull

"Omen" jest faktycznie jednym z najlepszych horrorów w dziejach kina. O konkretną ocenę kłócić sięnie będę, zwłaszcza, że nie o to mi tutaj chodzi. Wspominałeś, że oglądałeś go dawniej na Polsacie, ale to była bardzo zubożona wersja, którą czytał Brzostyński. Najlepsza zawsze będzie wersja VHS z czytaniem Knapika i nawet najnowsze wydanie DVD z czytaniem Gudowskiego się do niego nie umywa.

ocenił(a) film na 8
Shiloh

Masz 100% racji :)