PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 107 tys. ocen
7,4 10 1 107291
7,3 44 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Ksiądz

użytkownik usunięty

Jednego nie rozumiem: dlaczego ksiądz również miał to znamię 666? I za co chciał odpokutować, czy miał coś wspólnego z omenem? Wiek ktoś?

ocenił(a) film na 10

Ja dzisiaj ogladalem po kilku latach znowu ten film. I sprawa ksiedza, tez wydala mi sie malo klarowna. Moze,ktos powie o co chodzilo, bo ja mam pare koncepcji , ale wole miec pewnosc.

ocenił(a) film na 6

wlasnie, tez tego nie wiem. i dlaczego jak sa sytuacje, gdy ktos przychodzi cos oznajmic, nie mowi od poczatku, tylko od konca bezlkocze i wszyscy maja go za wariata???

ocenił(a) film na 9
fyrk

A może takich jak Damien było więcej? Stąd ksiądz wiedział o tym, że Damien (też?) jest antychrystem?

użytkownik usunięty
Pawuloniasty

Bzdura. Nie wiem, czy nie oglądałeś dokładnie, ale antychryst może być tylko jeden i zapowiadano jego przyjście.
Wydaje mi się, że z księdzem może chodzić o to, że to on 'zdradził' Boga i pomógł w całej tej sprawie z Damienem. Taki jakby sługa szatana na ziemi. Dlatego wiedział, że musi zostać ukarany. Ale znowu nie pasuje to do tego, że miał znamię od urodzenia.
Co Wy o tym myślicie? Macie jakieś podejrzenia?

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem ten ksiądz miał być właśnie antychrystem, ale tego nie chciał. Wyparł się szatana i poświęcił się służbie Bogu i walce z szatanem i antychrystem, który narodził się na nowo jako Damien.
Może trochę to pokrętne, ale to jedyna odpowiedź, do jakiej doszedłem.

użytkownik usunięty

To jest w sumie bardzo intrygujące pytanie. Ja mam taką koncepcję iż ksiądz Brennan wcale nie był Antychrystem lecz "sługą" Szatana na ziemi, podobnie jak ojciec Spiletto, tyle że on został przez Boga "pokarany" a Brennan przynajmniej chciał z tym walczyć i liczyć na łaskę Chrystusa. Sam Bugenhagen mówił, że "(...)znamię 666 noszą apostołowie Szatana", więc zakładam że również inni słudzy Szatana czyli Spiletto czy pani Baylock też mieli znamię trzy szóstki gdzieś na ciele.

użytkownik usunięty

Myślałem, że komentarz zniknął. Coś się dzieje z tym FW.

Sługą na pewno Szatana był tak samo jak pani Baylock-demonicą,wysłanniczką
jak i strażniczką Antychrysta jak wiadomo czyli znamię musiała chyba mieć.;>

użytkownik usunięty
Omen_Girl

Widzę prawdziwą fankę Omen'owej Trylogii >;)
Szkoda, że żadna z 5'ciu bodajże książek nie ukazała się w języku polskim.

A jak.;>
Ponoć komuś udało
się zakupić książkę bodajże na allegro jeśli dobrze pamiętam.
Ah...sama bym chciała jedną zdobyć.^^'

użytkownik usunięty
Omen_Girl

Najbardziej bym chciał zdobyć te od trzeciej części ponoć różnie się mocno od filmowej wersji a części 4 i 5 dodają nowe fakty.

Hm,ciekawie..

ocenił(a) film na 10

Posiadam książkową wersję części pierwszej, trzeciej i czwartej ( gorąco odradzam czytania i kupowania tej ostatniej ).

No, a z tym Brennanem ( książkowym Tassonem ) to było tak: o ile dobrze pamiętam, pochodził z Hiszpanii i miał nieciekawe dzieciństwo. Kiedy dorósł, zdecydował się na to, by zostać księdzem. W niedługim czasie wyjechał do Afryki, gdzie dopadły go demony przeszłości i gdzie znęcał się nad dziećmi. W Rzymie chciał się nawrócić, ale na swoje nieszczęście trafił na ojca Spiletto, który był wyznawcą Szatana ( podobnie jak pani Baylock ). Spiletto pogadał z Brennanem, któremu spodobało się to, że może stać się kimś ważnym w oczach bractwa, i wciągnął go do sekty. Zadaniem Brennana było zabicie prawdziwego syna Thorna. Na początku się wahał, ale wykonał powierzone mu zadanie - roztrzaskał głowę dziecka kamieniem. Zrobił to nieudolnie, bo dziecko jeszcze żyło, kiedy wiózł je na cmentarz razem ze zwłokami szakala. Musiał "doprawiać" swoje dzieło... Po czasie zrozumiał swój błąd, ale było już za późno, by go naprawić. Jeśli chodzi o trzy szóstki na jego ciele, to nie były one znamieniem, ale wyciętym na ciele znakiem. Miał go każdy z wyznawców Szatana. Szkoda, że w filmie to zmienili, bo wygląda to tak jakby Brennan nie miał wyboru między dobrem, a złem.

Pozdrawiam;>

PS Według książki Antychryst przyszedł na świat więcej niż jeden raz, ale za każdym razem udało się go zgładzić.

użytkownik usunięty
klikk12

No to wreszcie mamy jasność, wielkie dzięki. ;>

Ponoć w jednej z części Damien ma syna z Kate Raynolds, prawda to?

ocenił(a) film na 10

Tak, Damien miał z nią syna. W części czwartej ma on siedemnaście lat i zostaje zabity przez Paula ( tego faceta z części drugiej, którego Thorn mianował następcą Billa Athertona po wypadku na lodzie ). Ta książka jest okropna. To już wolę całkowicie odmienioną, filmową wersję...

użytkownik usunięty
klikk12

Aha syna Damiena zabił Paul Bruher (tak się chyba nazywał), który jeszcze kilka lat temu sam "przygotował" grunt dla Damiena. Fakt trochę pokręcona ta książka.

ocenił(a) film na 9

Mi się wydaje że ksiądz mógł być fałszywym prorokiem tam mówili
Trzy osoby Boskie
Bóg Ojciec
Syn Bozy
Duch Święty
Trzy osoby diabelskie
Szatan
Antychryst
Fałszywy prorok

ocenił(a) film na 9
Kroll95

Uważam podobnie- Spiletto mógł być fałszywym prorokiem- nakłamał Thornowi żeby adoptował Omena, a Brennan Antychrystem.

ocenił(a) film na 9
korndddd

Bóg - Szatan
Chrystus - Antychryst (Damien)
Duch Święty - Fałszywy Prorok (Spiletto)