PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 107 tys. ocen
7,4 10 1 107496
7,3 46 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

że "Omen" to najlepszy, najbardziej przerażający horror w dziejach kina, a remake nie dorasta mu do pięt, niech się tu wpisze.

ocenił(a) film na 10
_wojti_

Zgadzam się, najlepszy horror w historii, prawdziwy, przerażający klasyk. Drugiego takiego już nie będzie. Pozdro;>

_wojti_

Oglądałem ten film w wieku chyba dwunastu lat i w ogule się nie przestraszyłem... Znam dużo straszniejsze filmy. Ten jest tylko mroczny i tyle.

DarkHunter

'Najlepszy'?! To ARCYDZIEŁO JEDNYM SŁOWEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 8
Omen_Girl

doceniam, uwielbiam jednak jestem z ekipy Egzorcysty

trolik_filmaniak

Popieram trolika - Dziecko Rosemary i Egzorcysta dla mnie ciut lepsze

ocenił(a) film na 10
_wojti_

Dziecko Rosemary ciut mocniejsze ze względu na końcówkę.

ocenił(a) film na 3
_wojti_

o boze nie wiem czym wy sie ludzie zachwycacie a tym bardziej czego boicie

blenderhead

nie wzywaj boga na daremno (a po drugie nie 'boże' tylko 'Boże' jak już -,-.)
Trollu jak Ci się coś nie podoba i sie nie znasz to nie komentuj...
Bo akurat jest się czym zachwycać gdybyś chciał wiedzieć [...]

ocenił(a) film na 3
Omen_Girl

dobrze omenko juz nie bede komentowal :** jestes slodka jak tak bronisz tego gniota

ocenił(a) film na 10
blenderhead

gniota? A jakieś argumenty? Bo posty tego typu są nic nie warte ;]

_wojti_

Zgadzam się, to taki film że jak go oglądam to do łazienki idę dopiero kolejnego dnia bo boję się wyjśc z pokoju. Remake widziałam w kinie ale nie dorasta mu do pięt, nie ma klimatu. Stary Omen to klasyk, najstraszniejszy film jaki widziałam

alien_2

Remake wypadł słabo...i nie umywa się do oryginalnego,najmocniejszego ''Króla'',którego raczej się nie przebije. ;]
Sam chłopiec grający w remaku, główną role Damien'a zamiast przerażać bardziej śmieszył tymi swoimi minami
no i był taki jakiś nie ludzki a ten z oryginalnego wprost pasował i miał w sobie to coś demonicznego...;]
Tak,a najbardziej zapamiętana jedna z mocnych scen: Niania ''Damien spójrz na mnie! To wszystko dla ciebie'' Schiz no i wiadomo co ....;D

ocenił(a) film na 9
_wojti_

Najlepszy na pewno nie, ale w pierwszej 20 byłby na pewno (oczywiście tylko 1 cześć), może nawet w pierwszej 10;)

_wojti_

Wybralem sie do kina na Omena... Pamietam date premiery 6 6 2006. Myslalem, ze to kawal zrobiony z okazji tej dziwnej daty i oczekiwalem pierwotnej wersji... niestety rozczarowalem sie, gdzyc mialem watpliwa przyjemnosc obejrzec remake...efekty byly lepsze, musze przyznac, ale to nie zastapilo klimatu, jaki wniosl pierwowzor...Film tez przeszedl bez echa, co powinno dac do myslenia idiotom robiacym kolejne "rimejki"!...

Havard

Efekty były całkiem dobre,albo chociażby sama muzyka Marca Beltrami w filmie-opening (?)
był taki klimatyczny lecz nic nie przebije ''Ave Satani''- słynnego Jerry'ego Goldsmitha .Cudna Perełkaaaaa.:]

Omen_Girl

Zgadzam sie. Muzyka byla najmocniejsza strona filmu i niestety tego najbardziej mi brakowalo w rimejku. Tego nie sa w stanie nadrobic zadne efekty specjalne...

Havard

A remake Omena faktycznie nie straszy i jest dosyć płytki, pewnie pokrótce może to być spowodowane osadzeniem historii w nowoczesnych czasach, wokół tej całej nowej techniki, cyfrowej ery. Tak mi się wydaje, ale może mi się tylko wydawać;), to wszystko zabija ten starodawny niepowtarzalny klimat. Najlepsze horrory powstawały kiedyś, w tej całej otoczce tamtych czasów, bez tej wszędobylskiej technologii. Teraz już takie klasyki nie powstają, najlepsze zostały już nakręcone:).

ocenił(a) film na 9
_wojti_

Egzorcysta to numer jeden ale omen to świetny horror

Vito90

Egzorcysta to właśnie najmocniejszy rywal Omena.Każdy chyba tak stwierdzi.
Straszy i to porządnie.Ciężko jest mi powrócić do obejrzenia ponownie tego horroru..
Co do Omena-jest bardzo dobrym horrorem.Może nie przeraża tak bardzo..(nie to co na tamte czasy)
ale sama muzyka,aktorstwo..powalają (mówiąc tu jak zagrał niesamowity Gregory Peck) .;]

ocenił(a) film na 9
_wojti_

oo tak, najlepszy z najlepszych:)

Xandria

To mało powiedziane.;)

_wojti_

Racja, 100% klasyk i ta niesamowita muzyka która wywołuje dreszcze. Jeśli chodzi o konkurencję, to można by tu wspomnieć jeszcze o ''Lśnieniu'' Kubricka. Wiem, że tematyka trochę inna, ale jeśli chodzi o realizację to poziomem dorasta do wyżej wymienionych.

Asingleman6

Dreszcze o tak.Zgadza się.Jak wspomnę sobie ten chory ,śpiewany utwór 'Ave Satani'...odczuwam niemiłe ciarki .
Dosłownie jakby ten cały chórek w tym utworze był śpiewany z samego piekła (!).Takie wrażenie.;p
A no tak,faktycznie ''Lśnienie'' to dobry a nawet bardzo dobry film...Chociaż tematyka już nieco inna..
Hmm...nie wiem czy ten film ustawiłabym na równej półce razem chociażby z Egzorcystą-dlatego,że tu zupełnie inne filmy :)
Omen i Egzorcysta w jakiś sposób się chociaż ''łączą''.No ale...