PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 107 tys. ocen
7,4 10 1 107496
7,3 46 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Mi się nie podobał myślałam że nareszcie obejrze najstraszniejszy film w moim życiu a tu co w pierwszej połowie filmu walczyłam ze snem, jak dla mnie to w żadnym momencie nie był straszny już bardziej sie bałam jak oglądałam Teksańską masakre piłą mechaniczną;)

Amylee

Śmieszna jesteś. Ten film to klasyka i do tego świetnie zrobiony. Genialne napięcie, aktorstwo i poprowadzona akcja, no i oczywiście końcówka.

Oh sorry, patrząc po twoich ulubionych to nie mamy o czym gadać :)

Amylee

Wez pod uwage date filmu. Wtedy horrory wygladaly inaczej niz dzis. Widac, ze twoja wrazliwosc zabily wlasnie horrory spod znaku "teksanskiej masakry...".

ocenił(a) film na 8
Amylee

Jak dlamnie to nieumiesz się wczuć w film. Nie powiem to stary film z połowy lat siedemdziesiątych,ale kurcze klimatyczny. I nieporównuj go z teksańską masakra, bo to dwa inne filmy i zobacz różnice między nimi,1976 a 2003.

HosS

to juz nawet nie chodzi o lata..tylko ze Omen jest prawdziwym horrorem, (klasyk w dodatku) a TMPM jest tylko krwawą jatką :/

Amylee

Mnóstwo krwi i flaki na wierzchu nie tworzą horroru, w prawdziwym horrorze chodzi o klimat, a tego w "Omenie" nie brakuje. No i świetna muzyka. Te nowoczesne horrorki robią ludziom wodę z mózgów.

Veda12

Widać, że autorka tematu nie ma bladego pojęcia o gatunku horror...

blacki

No widać. Niektórzy wychowują się na tandetnych nowych horrorach i nie mają pojęcia, co to klimat. Dla takich horrorem jest film, w którym mamy latające jelita i inne wnętrzności, i hektolitry krwi, najlepiej jeszcze, żeby akcja była szybka jak w filmie sensacyjnym.

ocenił(a) film na 8
Veda12

ja zakladam, ze to 89, sugeruje date urodzin, wiec jakos mozna oleczke usprawiedliwic ;)

ocenił(a) film na 10
Amylee

Jeśli ktoś ogląda "Omena" jak jakiegoś pośredniej jakości shockera, to ja się wcale nie dziwię, że potem jest jęk zawodu. "Omen" nie jest filmem do straszenia, a przynajmniej nie do straszenia w sposób, który obecnie dominuje.
Ale walczyć ze snem na tym filmie to już jest niemal profanacja. Ja go już chyba 5 czy 6 raz oglądałem i ani sekundę nie czułem się znużony czy śpiący chociaż fabułę znam już niemal na pamięć. Może po prostu jeszcze nie dorosłaś do tego typu filmów. Tak też się zdarza. Poczekaj parę latek a potem znów obejrzyj to dzieło, może je docenisz tak jak na to zasługuje.
Porównanie "Omena" do "Teksańskiej masakry..." (zapewne tej nowej) jest co najmniej nie na miejscu. To jest nie ta klasa filmów, a poza tym każdy z nich był kręcony w zupełnie innym celu.

nexovik

Ja mam podobnie z Omenem. Dzisiaj oglądałam go 5 raz, mam na płytce, ale zawsze tv to co innego... Też znam wszystko na pamięć, a film ciągle mnie zaskakuje, odkrywam coś nowego i dalej klimat nie daje mi spokoju. Jest to po prostu genialny film mimo upływu lat, zupełnie jak "Dziecko Rosemary". :]

Nie wiem czy oleczkę możemy wiekiem usprawiedliwić, bo ja jestem o 2 lata strasza, a wiem co dobre :) (jaka skromność)

Amylee

Omen slaby? To jeden z najlepszych horrorow. Ma niesamowity klimat. Czy ty w ogole lubisz ten gatunek filmu?

shoop

Jak można pisać,że jest słaby?
Zapewne Ktoś Tu się nie zna...
Omen to Klasyk-Jednym słowem Arcydzieło!
Jest taki 'prawdziwy' jak to można określić-Opowieść o synu Szatana..
Teraz to już takich filmów nie robią ;/ Omen to number 1 i raczej nie do przebicia.