PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 107 tys. ocen
7,4 10 1 107496
7,3 46 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

omen vs lucius

ocenił(a) film na 5

co waszym zdaniem ma lepszą fabułe: Omen czy Lucius?
MI omen wydawał się wcale niestraszny i uważam że lucius jest dużo lepszy.
A jeśli ktoś myśli że nie można ich porównywać niech zwróci uwage na to że na okładce Lucka jest napis: interaktywna wersja filmu Omen

czuczul

Omen to film a Lucius jak wiadomo gierka,która mogła wyjść ciut lepiej jednak nie wyszła tak tragicznie.
Jak dla mnie bezkonkurencyjnie Omen-pod względem i fabuły i oczywiście samego,diabelskiego wcielenia-Daaaamiena.
Nic dodać nic ująć ale oczywiście każdy może myśleć zupełnie inaczej..

ocenił(a) film na 5
Omen_Girl

A ja uważam dokładnie odwrotnie. damien zdecydowanie przegrywa z Luciusem bo jest prawie całkiem jak zwykłe dziecko. Lucius zaś milczący skryty i o dziwnym wyrazie twarzy a mim to przypominający z grubsza zwykłego nieśmiałego dzieciaka. Jest niepokojący ale nie domyślasz się że to diabeł. I to on jest mordercą, damian zaś prawie nic nie robi (zabija 1 raz i to przy pomocy nianki). Fabuła też lepsza w grze. Niby w filmie mniej powtarzalna ale nie czuć że coś się zbliża, a gra prowadzi do porządnego punktu kulminacyjnego. I jeszcze jedna kwestia Luciusa mogły zabić krzyże i modlitwy/ gaśnice i modlitwy/ krzyże i noże. A Daimena noże. Tylko noże nibhy zabiera go do kościoła ale nie jest powiedziane że musi. To samo z Niańką i psem którzy go bronili. Te domniemane demony powstrzymała klapa do piwnicy i zapasy a to trochę słabo. Więc Lucius zdecydowanie wygrywa. Gdyby tylko nie ta grafika...

ocenił(a) film na 10
czuczul

nie wierze

ocenił(a) film na 5
shooshew

Tak, gdy poruszyłem w siedmiowersowym komentarzu 5 wątków (może i stanowiących spójną całość ale jednak 5 wątków) na pewno będzie wiadomo o co ci chodzi gdy napiszesz "nie wierze". Nie wierzysz że uważam Luciusa za lepszego, w przedstawione fakty czy w co?

ocenił(a) film na 10
czuczul

z tego co widzę protoplasta Lociusa jest według Ciebie poniżej średniej (czyli oceny 5), a gra która silnie bazuje na Omenie jest taka doskonała? W to nie wierze. Nie grałem więc konstruktywnego porównania nie dokonam, ale jakoś nie chcę mi się w to wierzyć.

ocenił(a) film na 5
shooshew

"Nie grałem w grę o której mówisz ale wiem o niej więcej od ciebie". Jeśli chcesz znać moje zdanie to ( jakby co, doszedłem do tej konkluzji dopiero po wstawieniu tego forum) uważam że jedyne co łączny tę grę i ten film to daty akcji, główny bohater i oczywiście dobra reklama. Skąd wniosek o wyższości gry już wiesz, a jeżeli chodzi o ocenę to faktycznie lekko ją zaniżyłem ale to dlatego że, z winy licznych przesadzonych komentarzy i recenzji miałem duże oczekiwania względem filmu a on wyszedł raczej słabo. Poza tym twórcy Luciusa mieli więcej czasu (film trwa do 2h maks, a gra może trwać nawet kilkaset godzin).

Wpisz na you tube MagdalenaMariaMonika Lucius, obejrzyj wszystkie 6 części i wtedy się wypowiedz. Nie podałem linku gdyż regulamin mi zabrania

ocenił(a) film na 10
czuczul

nie dziękuję. nie wspomniałem nic o wyższości jednego czy drugiego, wyraziłem tylko swoje niedowierzanie. faktem jest, że graczem nie jestem, a stwierdzenia typu omen wyszedł słabo nieco mnie rozbrajają, ale nie wkładaj w cudzysłów czegoś czego nie powiedziałem. A fakt że film ma blisko 40 lat i gdyby nie on to o Lucku (a przynajmniej w takiej formie) mógłbyś zapomnieć nie ma znaczenia? mam klika tytułów gier, które chciałbym sprawdzić (alan wake, heavy rain, itp) pewnie z ciekawości zajrzę do tematu gry na bazie Omena, bo to całkiem ciekawa rzecz, ale wolę kino od gier, a klasykę i orginał przebić cieżką - słowem narazie nie daję wiary.

ocenił(a) film na 5
shooshew

No fakt gra nie powstałaby pewnie bez filmu, ale wciąż uważam że mocno odbiega od oryginału