PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10056204}

Ona słucha

AfrAId
2024
5,2 2,5 tys. ocen
5,2 10 1 2524
4,8 4 krytyków
Ona słucha
powrót do forum filmu Ona słucha

Ciekawe ilu jest debili, którzy oddaliby wolność za możliwość lepszego życia, stając się marionetkami w "rękach" SI? Ktoś może powiedzieć, że zagrożenie zobrazowane w filmie, to bujda na resorach i "program" nigdy nie będzie miał na ludzi takiego wpływu. Ale czy bujdą jest także, że totalitaryzm w wydaniu ludzkim z pewnością użyje sztucznej inteligencji do tego by nas kontrolować? Problem polega na tym, że ta technologia rozwija się tak szybko, że możemy stanąć wobec niej zupełnie bezradni...

arnold_bertold

już jesteśmy w wielkiej D będąc w unii europejskiej

ocenił(a) film na 4
Tibn

Tak, tak, Więcej Republiki he he he. Ona robi podobne szambo z mózgu jak tego typu urządzenia co w tym filmie.

jazdowicz2666

W jakie kompetencje komisarze UE jeszcze nie weszli w "wolnym" państwie polskim ? Niemcy POmyśleli, ze trzeci raz się nie opłaca szybko. Lepiej dłużej i trwale. Do tego bez wystrzału ostatnio oddali kompetencje wojska polskiego POdpisując jakieś zagraniczne rezolucje, bo czerwonym w UE prezydent USA się nie podoba. Teraz za to całe KPO możemy kupić tylko niemieckie wiatraki, kiedy Niemcy wracają do węgla.

jazdowicz2666

a co ma do tego jakaś telewizja że unia europejska to wielkie szambo, gdyś był choć trochę inteligentny i znal historie to byś wiedział i nie musiał się wspierać jakakolwiek telewizja

arnold_bertold

Za chwilę obejrzymy sobie film, ale już mogę skomentować to co napisałeś. Na pewno zabawa z AI to igranie z ogniem na stogu siana. Problem w tym, że chyba nie ma tutaj alternatywy. Świat nie śpi. Jeśli świat demokracji i jako takich zasad w którym żyjemy, w imię obaw o stworzenie jakiegoś Skynetu przestanie rozwijać/badać AI to zrobią to ludzie spoza niego. I robią. Aż strach do czego służy to w takich Chinach, do czego posłuży terrorystom? A posłuży - to tylko kwestia czasu. Żyjemy na beczce prochu. Jakiś mądry człowiek powiedział kiedyś, że dobrze jest żyć w ciekawych czasach - ja chyba wolałbym żyć w jak najmniej ciekawych...

dium

Taak. może dla tych w dżungli amazońskiej te zmiany będą raczej nieodczuwalne. W jednej z dawnych ksiąg jest napisane "...ostatni będą pierwszymi, pierwsi ostatnimi" :/

arnold_bertold

SI nie jest żadnym zagrożeniem. Zagrożeniem są ludzie którzy będą ją kontrolować i wykorzystywać do własnych celów. Takie narzędzie daje potężną władzę. Jeszcze łatwiej i skuteczniej będą manipulować ludźmi, szczególnie tymi bardziej inteligentnymi, bo tymi paradoksalnie najłatwiej się manipuluje.

ocenił(a) film na 6
ast

Czy aby na pewno nie jest zagrożeniem ? Już czytałem że SI próbowała ingerować w swój własny kod. Jeśli chodzi o całą unię europejską to wciska wam się w mózgi że niby żyjecie w wolnym kraju a tak prawdę mówiąc jesteście zniewalani przez system który wam jest narzucany przez tych autokratów z Brukseli, Francji i Niemiec. Ja bardziej wolność czułem przed przystąpieniem do Uni europejskiej aniżeli teraz.

MikeVersTop

Ok, może nie powinienem napisać, że "żadnym", bo jakieś tam niewielkie niebezpieczeństwo jest, natomiast obstawiam, że o wiele bardziej prawdopodobny jest scenariusz, o którym pisałem w poprzednim wpisie.

ocenił(a) film na 6
ast

No tak…

ocenił(a) film na 6
ast

Jeśli chodzi o dalszą część twego wpisu to ja już zauważyłem że ludzie tworzący cyfrowe technologie manipulują społeczeństwem narzucając im pewne trendy, zachowania a nawet myślenie. Niestety młodzi ludzie czerpią wzorce z sieci a nie wzorce od swojej rodziny: taty, mamy, dziadka, babci…hmmm tak teraz z ciekawości sam sobie wpisałem w Google „mlodzi ludzie czerpia wzorce z cyfrowej technologii” i wszystko jasne. Modelowanie zachowań, budowanie tożsamości…