Ciekawe ilu jest debili, którzy oddaliby wolność za możliwość lepszego życia, stając się marionetkami w "rękach" SI? Ktoś może powiedzieć, że zagrożenie zobrazowane w filmie, to bujda na resorach i "program" nigdy nie będzie miał na ludzi takiego wpływu. Ale czy bujdą jest także, że totalitaryzm w wydaniu ludzkim z pewnością użyje sztucznej inteligencji do tego by nas kontrolować? Problem polega na tym, że ta technologia rozwija się tak szybko, że możemy stanąć wobec niej zupełnie bezradni...
Tak, tak, Więcej Republiki he he he. Ona robi podobne szambo z mózgu jak tego typu urządzenia co w tym filmie.
W jakie kompetencje komisarze UE jeszcze nie weszli w "wolnym" państwie polskim ? Niemcy POmyśleli, ze trzeci raz się nie opłaca szybko. Lepiej dłużej i trwale. Do tego bez wystrzału ostatnio oddali kompetencje wojska polskiego POdpisując jakieś zagraniczne rezolucje, bo czerwonym w UE prezydent USA się nie podoba. Teraz za to całe KPO możemy kupić tylko niemieckie wiatraki, kiedy Niemcy wracają do węgla.
a co ma do tego jakaś telewizja że unia europejska to wielkie szambo, gdyś był choć trochę inteligentny i znal historie to byś wiedział i nie musiał się wspierać jakakolwiek telewizja
Za chwilę obejrzymy sobie film, ale już mogę skomentować to co napisałeś. Na pewno zabawa z AI to igranie z ogniem na stogu siana. Problem w tym, że chyba nie ma tutaj alternatywy. Świat nie śpi. Jeśli świat demokracji i jako takich zasad w którym żyjemy, w imię obaw o stworzenie jakiegoś Skynetu przestanie rozwijać/badać AI to zrobią to ludzie spoza niego. I robią. Aż strach do czego służy to w takich Chinach, do czego posłuży terrorystom? A posłuży - to tylko kwestia czasu. Żyjemy na beczce prochu. Jakiś mądry człowiek powiedział kiedyś, że dobrze jest żyć w ciekawych czasach - ja chyba wolałbym żyć w jak najmniej ciekawych...
Taak. może dla tych w dżungli amazońskiej te zmiany będą raczej nieodczuwalne. W jednej z dawnych ksiąg jest napisane "...ostatni będą pierwszymi, pierwsi ostatnimi" :/
SI nie jest żadnym zagrożeniem. Zagrożeniem są ludzie którzy będą ją kontrolować i wykorzystywać do własnych celów. Takie narzędzie daje potężną władzę. Jeszcze łatwiej i skuteczniej będą manipulować ludźmi, szczególnie tymi bardziej inteligentnymi, bo tymi paradoksalnie najłatwiej się manipuluje.
Czy aby na pewno nie jest zagrożeniem ? Już czytałem że SI próbowała ingerować w swój własny kod. Jeśli chodzi o całą unię europejską to wciska wam się w mózgi że niby żyjecie w wolnym kraju a tak prawdę mówiąc jesteście zniewalani przez system który wam jest narzucany przez tych autokratów z Brukseli, Francji i Niemiec. Ja bardziej wolność czułem przed przystąpieniem do Uni europejskiej aniżeli teraz.
Ok, może nie powinienem napisać, że "żadnym", bo jakieś tam niewielkie niebezpieczeństwo jest, natomiast obstawiam, że o wiele bardziej prawdopodobny jest scenariusz, o którym pisałem w poprzednim wpisie.
Jeśli chodzi o dalszą część twego wpisu to ja już zauważyłem że ludzie tworzący cyfrowe technologie manipulują społeczeństwem narzucając im pewne trendy, zachowania a nawet myślenie. Niestety młodzi ludzie czerpią wzorce z sieci a nie wzorce od swojej rodziny: taty, mamy, dziadka, babci…hmmm tak teraz z ciekawości sam sobie wpisałem w Google „mlodzi ludzie czerpia wzorce z cyfrowej technologii” i wszystko jasne. Modelowanie zachowań, budowanie tożsamości…