PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=652}

Oni

The Faculty
1998
6,2 20 tys. ocen
6,2 10 1 19667
5,8 19 krytyków
Oni
powrót do forum filmu Oni

[MOZLIWE SPOILERY] [PISANE NA SZYBKO] [CHAOTYCZNIE]
W sumie to na film trafiłem przypadkiem. Fragment obejrzałem i wydał mi się dość dobry. Jednak gdy na ekranie mignął mi Wood i Jansen (Boże, nie poznałem jej na początku)... wciągnąłem się :)

Ogólnie jest tu sporo znanych przeze mnie aktorów, więc tym bardziej czekałem na rozwój wydarzeń. I się nie zawiodłem, choć sam pomysł jest żywcem wzięty z różnych inwazji. Formuła, że wszyscy wiedzą o kosmitach przejmujących ludzi czy to z książek czy filmów, szalenie mi się podoba. I tak jest mniej więcej do 3/4 filmu. Podejrzane zachowanie nauczycieli, osamotnienie w działaniu, spotkanie sobie podobnych... no i szok, gdy jednemu z nauczycieli odcięto palce i wbito długopis w oko, a dyrektorce strzelono w łeb.

Niestety, końcówka leży. Litością byłoby wzięcie nożyczek i ucięcie tego fragmentu taśmy. W pewnym momencie pomyślałem, że to jakiś Gwiezdny Pomiot, jak Merybeth wyrosły macki. Jakże się myliłem! Film z całkiem klimatycznego obrazu stał się papką dla mas, w którym główny bohater ucieka przed olbrzymim kosmitą i pokonuje go schodami...

ocenił(a) film na 7
ravensecond

też trafilam na ten film przypadkowo (w czasie przerwy na Armagedon >)) i musze przyznac ze mimo tego lekkiego kiczu i tego ze wcale sie nie balam ani przez sekunde film mi sie spodobal....a w szczegolnosci motyw z "wciąganiem" ;)

ocenił(a) film na 8
Honey_xD_3

Jak dla mnie bardzo dobry film 8/10. Na początku była fantastyczna atmosfera takiego osaczenia. Poźniej ładnie splotły się losy głównych bohaterów. Motyw ze sprawdzaniem kto jest obcym był w pewnym sensie hołdem dla filmu "The Thing" od Roberta Rodrigueza. Sprawnie zrealizowany film, jednak nie nazwałbym go horrorem, ponieważ tak naprawdę nie straszył, ale jednak wciągnął i spokojnie można go nazwać thrillerem science fiction. Obsada również była bardzo dobra, co daje na plus temu filmowi.