Operacja Świt

Rescue Dawn
2006
7,0 22 tys. ocen
7,0 10 1 21525
6,5 17   krytyków
Operacja Świt
powrót do forum filmu Operacja Świt

ocenił(a) film na 5

http://www.rescuedawnthetruth.com/

Niestety, ale Herzog przekręcił parę rzeczy w swoim filmie. Ukazał Eugene'a w bardzo złym świetle mimo, że w rzeczywistości ten wykazał się bohaterstwem większym od głównego bohatera. Przypisuje mu także parę innych rzeczy mimo, że wcale nie był autorem większości dobrych pomysłów zastosowanych w ucieczce.

Szkoda, film był dobry, ale nie jest to Herzog jakiego chciałbym oglądac.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 9
SickSickSick

A mi się wydaje, że to właśni taki Herzog, jakiego lubię. Chodzi mi o całościowe i nieskrępowane ukazanie ludzkiej walki, niepewności, zachowań w ekstremalnych warunkach. Niesamowicie penetruje ludzkie umysły i zachowania i to jest właśnie to. Natomiast nie znam historii, na podstawie której powstał film, więc nie wnikam w ujęcia bohaterów.

ocenił(a) film na 7
chemas

SickSickSick zna tę historię od innej strony ,tak więc ma prawo do porównań i zniesmaczeń względem reżysera. Ja natomiast podpiszę się pod tym co piszesz.
Dla mnie wspaniale ukazany survival. Być cały czas na krawędzi śmierci i wyjść z tego szczęśliwie, podkreślę to szczęśliwie, to coś niesamowitego. Zapewne w takich momentach zdecydowana większość ludzi ,poddała by się na starcie. Wyszłaby z nich ich słabość. A tego robić NIE WOLNO.
pozdro

ocenił(a) film na 9
djrav77

Dokładnie. :)