Opowieść wigilijna

A Christmas Carol
2009
7,1 62 tys. ocen
7,1 10 1 61790
6,1 15 krytyków
Opowieść wigilijna
powrót do forum filmu Opowieść wigilijna

1/10

ocenił(a) film na 1

Jakaś jedna wielka pomyłka z dokładnie JEDNĄ dobrą scena ;/

ocenił(a) film na 7
pauka94

Jaką?? ;-/

ocenił(a) film na 1
alexp24

Jedna dobra scena była wtedy gdy spotykał się z siostrą i wracał do domu.
Film był generalnie marną podróbką. Generalnie oglądając film nie odczułam jakoś szczególnie jego magii gdzie w każdym filmie jest jakaś magia. ten film mnie nie ruszył a raczej powinien. Może była to kwestia tego że widziałam już wcześniej ekranizację tej książki i była o niebo lepsza.

ocenił(a) film na 8
pauka94

Marną podróbką czego?

pauka94

Właśnie, jaka ta pomyłka? Nie wystarczy napisać jedno słowo oceniając film. Wypada wyjaśnić swoje wyjątkowo nieobiektywną ocenę a może uda ci się kogoś przekonać, bo każdy cymbał tak oceniać potrafi! Na jeden na pewno ten film nie zasługuje.

ocenił(a) film na 1
comy

nie pisałam, ze opinia będzie obiektywna. :) to animacja, której 3D widziałam tylko raz będąc wtedy w kinie. pomysł był ściągnięty z filmu i nie udało im się Powtórzyć sensacji tamtej ery.

użytkownik usunięty
pauka94

Generalnie wszystkie "Opowieści Wigilijne" zostały nakręcone na podstawie książki Dickensa, więc według mnie trudno tu mówić o "ściąganiu". Każda z ekranizacji jest bardzo wierna powieści, dlatego nie wiem, co chciałaś przez to powiedzieć. Że wszystkie filmy mówią o tym samym? Mają ten sam motyw? Skoro to inna wersja tej samej historii, to naturalnym jest, że są do siebie podobne.

ocenił(a) film na 1

Tak zdaje sobie sprawę, że będą podobne. Chodziło mi raczej o film niż książkę. Nawet podobizna Scroog'a była podobna do tej z filmu. A jeżeli chodzi o komentarz pod spodem, może coś w tym jest chociaż jeżeli chodzi o animację całkiem dobra. Jeżeli chodzi o 3 D jakie miało być w kinie - nie było go co mnie po prostu zdegustowało. Film a animacja wiadomo to coś zupełnie innego. Mimo wszystko oceniam animacje całą jako film bardzo słabo i biorąc pod uwagę komentarze Annovelist'a może faktycznie można by zmienić te ocenę ale nie wyżej niż 3 ;)

użytkownik usunięty
comy

Ja zawsze oceniam subiektywnie. Obiektywnie niech oceniają znawcy kina, bo piszą recenzje ;) Na tym polega opinia, że wyrażamy swoje zdanie, biorąc pod uwagę nasze prywatne odczucia. Chociaż ja też uważam, że 1 to zdecydowanie śmieszna ocena w stosunku do tego filmu. Pauka94 powinna w swojej ocenie wziąć pod uwagę chociażby znakomitą animację i bardzo dobrą jakość obrazu ;) No, ale to moje zdanie.

użytkownik usunięty
pauka94

Zgadzam się w pełni... moim zdaniem, film jest raczej porażką. W ogóle nie oddaje klimatu powieści Charlesa Dickensa!
Oczywiście to jest moja subiektywna opinia, która nie ma nikogo urazić.

pauka94

Ty jestes pomyłką.

ocenił(a) film na 9
TorcidaTiger

A mnie się podobał, fakt że jest to jedyna ekranizacja książki jaką widziałem więc nie am porównania, ale mi się go bardzo dobrze oglądało :)

ocenił(a) film na 1
TorcidaTiger

aha... solidny komentarz nie powiem ;)

pauka94

Na ciebie wystarczy.

ocenił(a) film na 1
TorcidaTiger

No tak. bo cóż innego możesz powiedzieć? to jest właśnie reakcja jak tobie się coś podoba a mnie nie.

ocenił(a) film na 7
pauka94

jedno zasadnicze pytanie - CZYTAŁAŚ KSIĄŻKĘ? "Opowieść wigilijna" jest lekturą szkolną bodajże w gimnazjum... pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
ninusiowa

czytałam książkę, kilka razy. Nie tylko w podstawówce - bo tam jest ta książka lekturą ale również w gimnazjum i technikum ;)

pauka94

Czytałeś...heheh tak jak my wszyscy...:/

ocenił(a) film na 1
TorcidaTiger

Rozróżniaj osoby. Owszem, Czytałam jak wiele innych książek. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale czytanie nie umarło wraz z powstaniem pierwszego komputera. ;) Poza tym nie będę się kłóciła z kimś kto ma swoją rację i wyznaje mentalność Kalego. Życzę ci, żebyś podszedł/podeszła do sprawy z dystansem ;)

pauka94

Jednym słowem film jest udany i dobry! Wystawianie 1/10 to nieporozumienie.

ocenił(a) film na 1
TorcidaTiger

poczytaj komentarze powyżej to może ogarniesz o co mi chodziło z taka a nie inną oceną ;)

ocenił(a) film na 8
pauka94

eee... nikt się nie poślizgnął na bananie ...

ocenił(a) film na 8
pauka94

Proszę o podanie lepszej animacji tego tematu - z wielką chęcią obejrzę.

ocenił(a) film na 1
Dimowski

Dobrze wiesz, że nie o to mi chodziło. ;) Ja już się wypowiedziałam o co mi chodziło a wasze zdanie jest waszym zdaniem i nie będę wciąż i wciąż pisać tego samego. Mnie się to nie w ząb nie podobało, napisałam dlaczego i jak dla mnie koniec tematu. Ot co. Wam może się podobać - mnie niekoniecznie ;) Ten temat jest subiektywny jak prawie każdy inny i każda wypowiedź pod nim ;)

ocenił(a) film na 8
pauka94

Tyle, że ta ekranizacja jest bardzo dokładnym odwzorowaniem tego, co Dickens przedstawił w swej książce. Poza tym, nie wiem, jak może postać Scrooge'a przypominać ci Ebenezera z innego filmu skoro był to Carrey uchwycony i ucharakteryzowany technologią motion capture. Rozumiem, że to twoja osobista ocena, ale tak dobrze zrealizowana animacja i trzymająca się oryginału adaptacja nie zasługuje na "jedynkę" :). Pozdrawiam.