Idą do kina powiedziałem sobie wprost ,,To będzie łatwa prosta historia'' oglądając film już tak nie myślałem. Nigdy nie umiałem wytrzymac Jimego Carrego na ekranie po prostu mnie wkurza jego durna mimika twarzy, jednak tutaj pokazał wreszcie co innego. Animacja jest niesamowita, muzyka również o reżyserii niewspomnę w końcu Zemeckis. Natrój świąt jest niesamowity dokałdnie taki jak w Polarnym Expresie. Klimat klimat i jeszcze raz klimat. Historia jest piękna a scena z Timmim przyprawiała o łzy w oczach. Film moim zdaniem nie nadaje się dla widzów poniżej 13 roku życia. W prawdzie posiada sceny z horroru mówię tutaj o skrzynce z łańcuchmi przenikajacej przez drzwi czy też o trumnie pod koneic filmu. Głownie chodzi o treśc i o to co film przekazuje to widzowie poniżej 13 roku żcyai nie zrozumiatego. Podkreślajac film jest niesamowity i piękny zwłaszcza w kinach IMAX. Jedynym malutkim minusikiem jest w polskim dubbingu głos Scrooga gdy stał siebardzo małaistotą. Musiałem zatkac uszy bo nie umiałem wytzrymac tego pisku.