Opowieść wigilijna

A Christmas Carol
2009
7,1 62 tys. ocen
7,1 10 1 61790
6,1 15 krytyków
Opowieść wigilijna
powrót do forum filmu Opowieść wigilijna

Po pierwsze:animacja na najwyższym poziomie. Po drugie: nie mylić, że jeżeli jest to animacja nadaje się to dla dzieci! jestem pewna, że gdybym kierowała się wszystkimi opisami producentów i puściła ta bajkę jakiemuś dziecku dostał by palpitacji serca i kolejne paręnaście nocy sikał by w łózko:) Dla dzieci polecam "Opowieść wigilijną Myszki Miki" :)
Pomijając: o czym jest "opowieść Wigilijna" nie trzeba nikomu mówić- każdy doskonale ją zna. Wydawałoby się, że kolejna próba odświeżenia tej powieści może się wiązać tylko z kataklizmem. A tu! Niespodzianka.
Animacja zachowała urok roku 1843, gdzie cała sytuacja się dzieje. zachowała też ten ponury klimat, który był w książce. nie oszukujmy się, "Opowieść wigilijna" nie jest opowieścią z poczuciem humoru, ale z ponadczasowym przekazem.
Przekaz pozostał, klimat tym bardziej.
Duchy były przerażające! Juz pierwsze ich przedstawienie (duch zamiast kołatki na drzwiach) wyrwało mnie z fotela. Później już było tylko gorzej (w sensie, że lepiej). mogłabym się tu rozpisywać, ale nie wiem czy jest sens by powielałabym już wszytko co było, na temat "Opowieści(...)" napisane.
ponury klimat, molarne wartości, urok świąt, i zmiana na lepsze. fantastyczna muzyka, genialna animacja. 9/10!

ocenił(a) film na 8
kamila_sz25

Zgadzam się w zupełności! Film świetny (choć absolutnie nie dla dzieci!) zarówno w warstwie fabularnej, jak i od strony technicznej - po prostu fenomenalne efekty!

ocenił(a) film na 8
kamila_sz25

zgadzam się również, film świetny

ocenił(a) film na 8
kamila_sz25

Nie będę oryginalny - film świetny (nie tylko w święta), ale faktycznie nie dla dzieci (a przynajmniej nie tych najmłodszych). Żałuję, że nie widziałem go w 3D, tam pewnie robił odpowiednio większe wrażenie, ale nawet oglądany na małym ekranie nie pozwala się nudzić. Przyczepiłbym się tylko do sceny ucieczki przed trzecim duchem - wydaje mi się rozciągnięta i dodana trochę na siłę.

el_jefe

mam dokladnie takie samo zdanie ;)

ocenił(a) film na 7
kamila_sz25

Zgadzam się - film świetny :). Ale faktycznie absolutnie nie dla dzieci. Gdy szłam do kina to byłam przygotowana raczej na wersje bardziej nadającą się właśnie dla dzieci, więc moje zdziwienie było duże :P. Muszę powiedzieć, że mimo mojego już nie tak młodego wieku ze strachu czasami wciskało w fotel (wersja 3D) :P.

mrs robinson

Film jest bardzo dobry,widze podobienstwa do Jima Carreya w duchach i glownym bohaterze ;). ; )
Nie jest to film dla malych dzieci,raz sama podskoczylam na krzesle.

mrs robinson

swieeetny jest :)

japanxpraline

Zapraszam na nowo powstałe forum http://www.firth.phorum.pl