Sory bardzo - ale mieliśmy pójść na ten film z klasą. Ale wychowawczyni
oglądnęła ten film, i stwierdziła, że to HORROR i że klasa VI i I gim. nie
mogą na coś takiego pójść! Przyłączyła się do tego dyrektorka, która
powiedziała, że tam są DUCHY i nie możemy na takie rzeczy chodzić ;/ na
2012 nam nie pozwalają, na Opowieść Wigiliną też. To co , mamy pójść na
Renifera Niko?!
Hahaha dobre ;P My bylismy z cala szkola.Zaden horror ,film dla mnie jest od lat 12.
Pozdro
"Przyłączyła się do tego dyrektorka, która
powiedziała, że tam są DUCHY" - to pewnie dyrektorka nawet ksiazki nie czytala ;d bo i o ile sie nie myle to był motyw z duchami ;)
my z klasa chcielismy na to isc, ale nauczyciele zadecydowali ze lepszy
bedzie ksiezyc w nowiu. a moglo byc chociaz troche inteligentnie..ale moze
rzeczywiscie duchy ich przerazily
horror dla dzieci xD a tak na serio sam się bałem na tym filmie a mam 16 lat już chciałem wyjść z sali ale stwierdziłem ze jednak zostane
Horrorem jest pozbawiona sensu fabuła, co z kolei jest winą autora książki, który był manipulantem i ekonomicznym dyletantem.
Film, jak i cała historia powstały dla ludzi, którzy nie odebrali żadnego wykształcenia w dziedzinie logiki i/lub ekonomii ,czego skutkiem jest podatność na takie ckliwe historyjki.
Jednym z przykładów takiej manipulacji jest opis wyglądu głównego bohatera - klasyczny przykład argumentum ad personam; brzydki i zgryźliwy człowiek - dla młodego czytelnika/ widza osoby o takiej charakterystyce są a priori złe - nie trzeba argumentów; dla dzieciaka krzywy nos i brak uśmiechu to już oznaka złego usposobienia . W ten niemerytoryczny sposób Dickens buduje podstawę do dalszej niemerytorycznej krytyki.