Cóż, graficznie, rzeczywiście nie jest zły jak na bajkę, ale w porównaniu do japońskich filmów (np firmy Konami) nie mają się z czym równać... A fabuła, hmmm, Dickensa chyba nie dokońca by zachwyciła... Osobiście wolę starsze wersje Opowieści Wigilijnej, bez dwóch zdań :) Momentami film strasznie się wlecze, rozciągane są sceny, które można było pokazać w ciągu paru sekund... Moja ocena - średni.
A ja spodziewałem się czegoś gorszego :) Bardzo klimatyczne i wciągające - nie wiem, gdzie można tam się było nudzić ;] W ogóle to podczas oglądania mi uśmiech z twarzy nie schodził - świetny film!
ja uważam, że tym razem ocena Filmwebu 7,2 jest właściwa.
To dobry film, surowy i nie przeniesiony w jakieś bardziej aktualne czasy.
Świetna animacja, faktycznie nie lepsza od "Final Fantasy: Advent Children" czy od "Bewoulf", ale i tak kapitalna.
Nie zasłużył na ocenę 8/10 ze względu na wiele niepotrzebnych i dlużących się ujęć (jak wspomniałeś) - dla mnie najgorszą i najbardziej niepotrzebną byl pościg.
Ponadto mam takie wrażenie (po zwiastunach różnych), że film ten reklamowano jako bardziej film dla dzieci, bliższy "The Polar Express", ale to mroczna historia, nie sądzę że atrakcyjna dla dzieci, którym podobał się "Ekspress Polarny".
7/10 to moja ocena, niestety widziałem film z polskim dubbingiem, co też może wpływać na ocenę. Oryginalny dubbing na pewno był lepszy.