film dostaje ode mnie 4. Nudnawy i banalny dla dorosłych, zbyt mroczny i straszny dla dzieci. Straszne dłużyzny, np scena z pościgiem karety za Scroogem, ciągnęła się do znudzenia. Efekty 3d też bez rewelacji.
tszy i puł plose pana, pan ma na pewno o dwa latka wiecej i lepiej sie zna na filmach
Zgadzam się z autorem tematu. Podobno miało być jakieś lepsze 3D? Było
takie samo, jak we wszystkich innych bajkach - słabe. Dla dzieci za
straszne, dla dorosłych zbyt banalne...
Ja natomiast jetem mile zaskoczona tym filmem, naprawdę duży plus dla reżysera. W końcu powstała prawdziwa Opowieść oddająca idealnie charakter świata przedstawiany przez Dickensa. A jako że on nie pisał dla dzieci, to tym bardziej dziwiłam się rodzicom że zabrali swoje pociechy na to do kina. Wystarczyło trochę poczytać, że celem było oddanie realiów ukazanych przez autora... Może więc takie rozczarowanie jest spowodowane nieznajomością dzieł Dickensa przez co nie można było docenić w pełnii tej ekranizacji..
Czytałem kilkukrotnie książkę, lecz mimo to adaptacja bardzo mnie zawiodła. Film został względem niej mocno uproszczony i zmieniony na potrzeby współczesnego, nieco ograniczonego odbiorcy masówek.
"tym bardziej dziwiłam się rodzicom że zabrali swoje pociechy na to do kina"
Co w tym dziwnego? Opowieść Wigilijna jest już od dawna zakorzeniona w popkulturze jako bajka dla dzieci co nie jest rzecz jasna właściwą opinią, lecz tak już się przyjęło.
Pozdrawiam ;)
Popieram Twoją wypowiedź, ,,..W końcu powstała prawdziwa Opowieść Wigilijna"-w 100%Pozdrawiam
Nareszcie powstała "Opowieść..." która niesie jakieś przesłanie, takie jak miała nieść książka. Niestety część osób komentujących na tym portalu miała tę książkę jako lekturę, a lektury się z natury nienawidzi. To nie miała byc bajka dla dzieci. Dzieci jeszcze nie rozumieją. Ale już od 3 klasy dzieci są przyzwyczajone do większej przemocy, niż tutaj. Mnie film poruszył i bardzo mi się podobał.
dokładnie strasznie nudny też sie rozczarowałem-nie kumam jak to sie może podobać 4/10
Zgadzam się z założycielem tematu! Nudy niemiłosierne! Jeden ze słabszych filmów Zemeckisa. Nie polecam. [4/10]