bo już tyle oglądałem tych wersji tej opowieści wigilijnej, że każda kolejna niczym się nie różniła od siebie, jestem ciekawy na co wydali 190 mln $, bo taki był budżet, a bajka zaledwie zarobiła 323 mln $ na całym świecie, więc słabo się sprzedała.
widać gołym okiem, że nie znacie się na box office, otóż dopiero film się zwraca, gdy przynajmniej budżet filmu zwróci się podwójnie w tym wypadku 380 mln $ to wtedy by ten film zarobił i nie byłoby mowy o słabym wyniku, a tak to jest niestety. o na przykład ten najnowszy terminator:ocalenie z ubiegłego roku (2009) miał budżet 200 mln $ (Przynajmniej taki znalazłem), a film zarobił 372 mln $, więc też słabiutko. Jak ktoś jest zorientowany w temacie to twórcy tego filmu musieli sprzedać prawa do terminatora , bo wpadli przez ten film w długi, ponieważ słabo zarobił, jeszcze do tego dochodzi marketing i dystrybucja filmu, które też dużo kosztują, właśnie dystrybucja terminatora poza Ameryką kosztowała 100 mln $ (sony), a w usa 60 mln (warner bros), a te kwoty nie są wliczane do budżetu, to są już oddzielne kwoty,ale doliczcie do tego jeszcze marketing to dziwicie się, że te studio halycon poszło z torbami. właśnie i o tym właśnie piszę, że film musi zarobić przynajmniej dwukrotność swojego budżetu, by mówić o jakimkolwiek zysku, a nawet to czasami nie wystarcza (patrz przykład terminatora). więc teraz ja mam z was polew :D że wypowiadacie się na temat, o którym nie macie zielonego pojęcia XD