Witam! Chciałbym, abyście wymienili wasze ulubione postacie filmowe z wszystkich trzech części Opowieści z Narnii i uzasadnili swój wybór. Pamiętajcie, mówimy tylko o filmie, nie o książkach. Moje typy to:
- Ryczypisk - moja ulubiona postać z całego uniwersum Narnii.
- Kaspian - podobała mi się tutaj rola Bena Barnesa.
- Miraz - szczególnie z polskim dubbingiem w wykonaniu Krzysztofa Stelmaszyka.
- Łucja - chyba jedyna wesoła postać z całego rodzeństwa Pevensie. Nie przepadam specjalnie za filmową Zuzanną, wiecznie naburmuszona. Edmunda na początku też nie lubiłem, ale na szczęście potem się zmienił.
- Oreius - dowódca centaurów z pierwszej części. Władczy i majestatyczny.
- Aslan - w polskim dubbingu ma taki miły, ciepły głos.
- Lord Sobiepan - podobała mi się kreacja tego bohatera.
Lubię:
-Łucja- Georgie Henley świetnie ją zagrała
-Piotr- Dla mnie był najlepszy z całego rodzeństwa, on dowodził w bitwach
-Edmund- W 1 części mnie wnerwiał, ale w drugiej sie zupełnie inaczej zachowywał
-Ryczypisk- najlepsza animacja ze wszystkich filmów jakie widziałem, wyglądał bardzo żywo
-Zuzanna- w pierwszej cześci o wszystko sie czepiała, ale pożniej ja polubiłem.
-Aslan- Fajnie przedstawiony, szkoda ze w 2 i 3 cześci jest go tak mało:(
-Kaspian- ciekawa postac, choc niepotrzebny był jego konflikt z Piotrem
-Biała Czarownica- b. ciekawy czarny charakter
Ryczypisk razy 100. W filmie został zobrazowany tak jak sobie go wyobrażałem z książki. Widok biegającego, skaczącego i walczącego szczurka bardzo mnie ucieszył. Po obejrzeniu "Wędrowca.." polubiłem Eustachego. Potrafi rozśmieszyć.
- Łucja- najbardziej polubiłam ją w drugiej części, podobało mi się że miała najlepszy kontakt
z Aslanem przynajmniej tak mi się wydaje
-Edmund- polubiłam go od pierwszej części chodź nie zawsze dobrze się zachowywał
-Kaspian- fajna postać taki początkujący król
-Aslan-chyba z każdym budzi sympatię
-Dr Korneliusz - jago rola byłą mała ale fajnie ją zagrał
-Truflogon - dla mnie taka magiczna trochę postać
-Nikabrik - postać negatywna ale dobrze zagrana
-Trumpkin -na początku trochę niemiły? ale im więcej filmu obejrzymy tym lepiej
- Łucja - miła, zabawna, może czasami dziecinna.
- Piotr - odpowiedzialny, odważny, inteligentny,
- Edmund - z początku chce pokazać wszystkim jaki jest dojrzały przez co jest jeszcze bardziej dziecinny. Później rezolutny i odpowiedzialny.
- Zuzanna - maja ulubiona postać - mądra, odważna, sprawiedliwa.
-Ryczypisk- bo bardzo lubię myszy i kocham szermierkę
- Łucja - bo zawsze wierzyła w przyjaciół i nigdy nie zapomniała jak to jest być dzieckiem...
- Kaspian - miła postać, wspaniale zagrana przez Bena Barnesa
-Zuzanna - nieco za bardzo dorosła, ale stanowcza i waleczna
- Piotr - opiekuńczy, urodzony przywódca, świetny brat (jak ich mało)
- Edmund - z początku wnerwiający, ale później stał się jakby bardziej dorosły i mądrzejszy
Ja najbardziej lubię postać Edmunda. Właśnie bardzo podobało mi się, że na początku był nie do zniesienia, a z czasem zaczął zmieniać się w spaniałą osobę. Jego wewnętrzna przemiana była bardzo dobrze pokazana w filmie. No i świetny aktor do tego. ;)
Moją ulubioną postacią jest Piotr :) Potrafił zaopiekować się swoim rodzeństwem, nie uciekał od wyzwań czekających na niego (najlepiej ukazuje to dobre zorganizowanie bitwy w LCiSS) i w ogóle jest to High King, the Magnificent ^^
Oprócz niego lubię też Aslana (za wszystko), Edmunda (właściwie za to o czym wspomniała carla_y), Eustachego (za humor i jego dziennik), Ryczypiska (za jego szlachetność i odwagę).
A więc tak :
- z "Lwa" - zakochałam się w Łucji od pierwszego wejrzenia (niestety ja widziałam najpierw film, potem czytałam ksiażkę :|| dlatego moja miłość zaczęła się filmowej postaci) .
-w Kaspiania- miłość do Łucji przerodziła się w coś silniejszego- ta jej odwaga, postawa, tak często przypominała mi mnie!!
-w Wędrowcu- Łucja! Łucja!Łucja!
-W Krześle- ta część była dziwna, po tak wspaniałej "Podróży Wędrowca do Switu" byłam rozczarowana :Srebrnym Krzesłem". Ale jeśli juz mam wybierac ulubioną postać to wybieram Julię.
-w Koniu - jedna z moich ulubionych części , zaraz po Ostatniej Bitwie =ARAWIS,ARAWIS I JESZCZE RAZ ARAWIS!
Oczywiście Arawis. Była waleczna, nieugięta i stanowcza :) Jestem do niej podobna i bardzo lubię tą postać. Z tego powodu nie mogę się doczekać ekranizacji "Konia i jego chłopca".
Później Kaspian <3 Wspaniały wódz i wojownik ideał mężczyzny. Przynajmniej mój.
Dalej?.... Hm, chyba Zuzanna. Jej odwaga była zadziwiająca, była piękna i dojrzała.
Lubię też Szastę za jego szczerość i za to, że jest taki sympatyczny.
:D
Jak już gdzieś wcześniej wspomniałam, jesteśmy jak siostry xD
(Przynajmniej w pewnym stopniu... xp)
Przyznam, że już jakiś czas temu trafiłam na ten temat, ale chyba jeszcze przed stworzeniem konta na filmwebie:) Ale pozwolę się wtrącić i dodać swoje trzy grosze:)
1) Kaspian - i filmowy i książkowy. Bardzo fajna postać - podoba mi się to jak go nazwał doktor Konrelius w drugiej części ,, Telmar, który ocalił Narnię" i ogólnie go lubię, bardzo:)
2) Edziu;) - the best z rodzeństwa, przynajmniej dla mnie. Skandar świetnie pasuje do postaci. Za co lubię Edka? Chyba za to, że od początku nie był taką... idealną postacią. Wiecie, zdrada i te rzeczy... I ten jego cięty język.
3) Ryczypisk - chyba nie musze mówić czemu:)
4) Iiii.... Jak tak, jak nie, jak nie BŁOTOSMĘTEK!!!!!! ;p xD
Przede wszystkim Edmund i Biała Czarownica - chyba dwie najlepiej zagrane postacie.