Ilosc przemocy i realnosc jej ukazania nie kwalifikuje filmu ponizej 12 roku zycia. Jestem zalamany, ze dla wyciagnieca wiekszej kasy studio disneya kreci taki cos i mowi, ze to jest dla dzieci.
Ale tak na prawde nie wiem dla kogo jest ten film. Naiwnosc i uproszczenia po prostu smiesza doroslych. Brutalnosc przeraza dzieci. O co tu chodzi?
Dla mnie to jest niewypal. Lepiej by bylo gdyby od razu celowali w bardziej doroslego widza, bo film by zachwycil pieknem scen i muzyka.
Przecież ten film nie jest celowany w grono odbiorców poniżej 15tu lat!
To film dla dorosłych..Prosze zapoznać się z twórczością Lewisa..
To głęboka, dalece filozoficzna, posiadająca multum alegorii powieść.. :)
Wątpie by jakieś dziecko było by w stanie zauważyć (czy nawt zainteresować się tym, że.. (tu cytat..) "Z drugiej strony Siły zła ukazane w narni w sposób tak prawdziwy zakłamana Biała czarownica potrafi tak omamić Edmunda iż ten chce być jej poddanym.
Biała Czarownica uważa się za prawowitą królową Narni i wmawia wszystkim, że jest córką Ewy i Adama.
W rzeczywistości jest to córka dzinów i olbrzymów jej matką jest lilith . W Biblii słowo lilith pojawia się tylko raz - w Księdze Izajasza (Iz 34, 14), w tekście tym chodzi o demona nocy (nazwa etymologicznie wiąze się z hebr. słowem lajla - noc), Niektóre tłumaczenia tak właśnie podają. Biblia nie mówi więc o Lilith praktycznie nic. Postać ta wywodzi się całkowicie z niebiblijnej tradycji żydowskiej i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem, ale z podań np żydowskich wiadomo ,że lilith to demon który porywa dzieci(Biała czarownica porywa Edmunda) oraz próbuje wmówić ze jest pierwszą żoną Adama" :P
NIe rozumiem dlaczego tak strasznie sie bulwersujesz...przeciez ten film nie jest wcale taki drastyczny, czasami wiecej okrucienstwa jest w dobranockach ( smerfy ....gargamel ciagle je chce jesc :P:P ) A przeciez nikt sie ttym nie przejmuje. A co do opowiecsci .. to nie mam tam okrucienstwa wszystko jest pokazane w sposub ztonowan i nie przesadzony bez odpadajacych głów i tryskajacej krwi. Mysle ze mozna by było znalesc wiecej skandali:P:P:P:P
ps. Ogladalem ten film z dzieciakami z podstawowki wiek od 8 lat i nie slyszałem opini zeby ktos wyszedł z kina przerazony raczej ZACHWYCONY
To ma byc nie dla dzieci ??!!!! Posrało Was za przeproszeniem ?? Przecież od razu widać że film dla bachorów jest stworzony, a napewno dla dziesięciolatków. Widac to po takich bohaterach jak gadający bober chociażby (nędzny 3d piece of shit). Masz rację to jest niewypał, lecz już nie wkręcaj, że tam jest brutalność. Widziałeś gdzieś krew ?? Widziałeś gdzieś w tym filmie poodcinane kończyny ?? Równie dobrze można nie zalecać dzieciom bajek typu Tom & Jerry bo Tom już nie raz został trzepniety siekierką, wyleciał w powietrze czy dostał okrutny wp***dol. Dzieciaki już przywykły do takich rzeczy więc taki małolat wcale nie bedzie sie bał po tym filmie. Co do opinii na temat filmu zgadzam się w 100%, ale bzdurą jest, że film jest brutalny. Jednak polecałbym dzieciakom już pójść na Harrego Pottera bo to nie jest głupawe tak jak ekranizacja Opowiesci z Narnii.
To co brutalne było zrobione tak, zeby nie było krwi. Przeciez miecze nawet podczas walki lśniły czystością, zeby nie pokazywac krwi mówiło sie o niej w spsób zawoalowany ["Wyrzyj swój miecz"]. Nie było spadających głow, odcinanych rąk, fontann krwi. Brutalnośc była nienaturalistyczna i tez odrealniona.
Zresztą dzieci są różne. Dla jednych to moze byc straszne, a dla innych to głupota i w ogóle nic tam sie nie dzieje. Zalezy jak są wychowane. Jak ktos non stop obcuje z brutalnymi grami komputerowymi albo ogląda krwawe filmy w domu to go to nie ruszy. A jak dziecko jest wrazliwe to trzeba je uprzedzic, ze będa smutne albo straszne sceny.