PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010480}

Osobliwość

The Wonder
2022
6,3 12 tys. ocen
6,3 10 1 12278
6,3 28 krytyków
Osobliwość
powrót do forum filmu Osobliwość

Lektor tragiczny, psujący klimat filmu, nie nadający się do słuchania. pasujący do filmów przyrodniczych.. Może po prostu Kobiety nie nadają sią na lektora filmów fabularnych..
Tak czekam na błyskotliwy komentarz że "trzeba było włączyć napisy"

ocenił(a) film na 7
menysek

Myślałem, że coś się zepsuło z lektorem, od razu wyłączyłem, bo nie dało się oglądać. Na poziomie Ivona lektor albo gorzej.

użytkownik usunięty
Pewex1988

Lektor nie nadawał się do słuchania, ale obejrzałeś film w tej wersji do końca? :D

ocenił(a) film na 7

obejrzałem film sam. już z napisami.

ocenił(a) film na 6
Pewex1988

Ten film, bez lektora i napisów powinien zrozumieć średnio rozgarnięty ósmoklasista...

Pewex1988

Zgadzam się z oceną jakości lektora i doprawdy nie rozumiem słów krytycznych pod tą oceną. Badania jasno pokazują, że nie każdy głos się nadaje, a wyjątkiem w świecie kobiecych, polskich głosów jest barwa Pani Krystyny Czubównej. Już pomijając, że w wielu produkcjach polski lektor jest za głośno, to również nie każdy męski głos dobrze siedzi w nagraniu i jest nieodczuwalny dla widza stając się całością filmu, a nie oderwanym elementem dźwiękowym przez cały czas jego trwania. Mi jako realizatorowi dźwięku również nie leży ten lektor, ale zapewne względem wielu tu osób również nie wiem co mówię, a najlepiej powinienem oglądać po angielsku albo z napisami. To w końcu po co ten lektor i dlaczego w Niemczech czy Francji również z chęcią ogląda się filmy z lektorem?

DanielGradRudawski

Dziękuję za ten merytoryczny komentarz, wątek dotyczył lektorów
a zrobił się z tego pokaz pychy. Po co przemilczec sprawę jeśli temat nas nie dotyczy lepiej przy&€*€*się do drugiej osoby, okazać wyższość wytkajac jej "braki".
Odnośnie tematu dla mnie rowniez wybrany lektor nie synchronizuje się z fabuła, mglista tajemnicza Irlandia, a czuje się jakbym oglądała film klasy C na tele5. Nie znam się na tym wiec nie wiem co jest nie tak, być może to faktycznie kwestia przyzwyczajenia, ale dla mnie odziera film z klimatu, ja widzę ten głos przy produkcji typu lekka i zabawna np.Bridget Jones:)

lila_2603

Można pójść dalej i wysnuć wniosek, że lektor z tego filmu poza przytoczonym Pani przykładem, bardziej pasowałby do filmu dokumentalnego.

ocenił(a) film na 7
DanielGradRudawski

To chyba kulturowe plus slaba znajomosc angielskiego? W Holandiinnawet w telewizji nie ma lektora do filmòw.

annaboo

Co kraj to obyczaj, a my żyjemy w Polsce i u nas lektor to jest coś pożądanego i normalnego. Dla mnie może Pani nawet rozumieć i czytać po chińsku.

Pewex1988

Oczywiście aż się ciśnie napisać: włącz napisy, ale lepiej wpierw samemu sprawdzić o co chodzi. Sprawdziłem i aż mnie zmroziło. Ten film z tym lektorem nie nadaje się do oglądania! Dla mnie nie problem, obejrzę z napisami, ale nie każdy ma taką możliwość. Nie wiem czy to była kwestia ceny czy inny powód, ale decyzja z lektorem fatalna!

Pewex1988

Rozumiem Cię. Byłam ostatnio w domu rodzinnym, chciałam obejrzeć coś z rodzicami, którzy nie mówią po angielsku, oglądają filmy tylko z lektorem. Włączyłam "Dobry opiekun" lektorka ta sama, niestety ale nie dałam rady... Jedynym lektorem, który mi nie przeszkadza jest pan Piotr Borowiec. Jeżeli chce coś obejrzeć z rodzicami szukam filmów z nim jako lektorem

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Nie zgadzam się, akurat w tym filmie całkiem nieźle czytała lektorka.

Guru_Wyrocznia

Włączyłam Dumę i uprzedzenie na HBO, następnie na Netflix i obaj Panowie czytają dobrze, z przewagą HBO, ale tutaj pewnie w grę wchodzi przyzwyczajenie do lektora, podobnie The Crown, a teraz wyobrażam sobie głos Lektorki z Osobliwości i słyszę głos nie widzę fabuły, ta Pani dobrze czyta, ale wydaje mi się, że nie każdy głos pasuje wszędzie

ocenił(a) film na 7
lila_2603

No i z tym się zgodzę, kwestia przyzwyczajenia zapewne.

Pewex1988

No dokładnie bylo włączyć napisy. Kto ogląda filmy z lektorem w 21 wieku? Każdy lektor psuje zawsze klimat filmu

ocenił(a) film na 7
sztohas

Genialne.. dzięki za pomysł. następnym razem skorzystam. Kurde że sam na to nie wpadłem

ocenił(a) film na 6
Pewex1988

Lektorka spoko. Oby czytała jak najwięcej.

ocenił(a) film na 7
przewrotnie

w filmach przyrodniczych

ocenił(a) film na 6
Pewex1988

Niekoniecznie.

sztohas

Bardzo niekulturalna i oceniająca wypowiedź. Skąd wiesz jakie warunki i możliwości ma inny człowiek? Może nie mówi po angielsku? Naprawdę wiele osób nie posługuje się żadnym obcym językiem, a osobiście znam kilka, które mówią bardzo dobrze, ale akurat niemieckim, hiszpańskim i francuskim. Warto mieć trochę szacunku do innych

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Czytać nie umiesz?

ocenił(a) film na 7
televisjon

A ty gdzie stałeś w kolejce jak mózg rozdawali ?

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Zaraz przed tobą i wziąłem ostatni

ocenił(a) film na 7
televisjon

Nie widziałem Cię tam.. Pewnie Stałeś w kolejce ściemniacz

ocenił(a) film na 9
Pewex1988

Skoro prawie zawsze lektor w polskich fabułach jest mężczyzną, a niemal każdą większą produkcję przyrodniczą dostawała Czubówna, to ciężko się dziwić, że masz zgrzyt. Nie sugerowałbym jednak, że kobiety nie nadają się do czytania Fabuł, jest to mimo wszystko bardzo daleko idące uproszczenie xD Mimo wszystko muszę przyznać, że lektor akurat w tym filmie, przynajmniej dla mnie, nie do końca udany. Odnosiłem wrażenie, że lektorka zbyt często próbowała imitować przeżycia wewnętrzne bohaterów, była zbyt słyszalna. Tragedii jednak nie było i dało się obejrzeć.

ocenił(a) film na 6
Pewex1988

trzeba było włączyć napisy

ocenił(a) film na 7
Bodzio230200

3/4 odpowiedzi w tym temacie to bez sensu odbijanie pileczki.Film sam w sobie dobry zas lektorka dobrana beznadziejnie(intonacja glosu),koniec,kropka.Ktos kto pisze by wlaczyc sobie napisy ale ten ktos chce z lektorem(z roznych wzgledow)i on ma byc dobry a nie jak syntezator IVONA.

Pewex1988

Absolutnie. Ta kobieta "masakruje" filmy.

cezarro

Dokładnie ta kobieta a nie kobieta ogólnie. To jest problem ogólnie słabych lektorów Netflixa

Pewex1988

No ale serio, trzeba było napisy włączyć, ja rzadko kiedy oglądam z lektorem i głos kobiety, kwestia przyzwyczajenia...

Pewex1988

Dlatego przestałem oglądać po 5 zdaniach. Najgorszy lektor ever, mogłaby się uczyć od ivony.

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Ludzie, czy was do reszty porąbało - bez przesady, im dłużej czytam komentarze, tym bardziej czuję jakbym się cofała do średniowiecza - lektor kobiecy, da się przywyknąć, ale nie trzeb tego rozpatrywać niczym ci mężczyźni przy obradach nad dziewczynką, krytyka nad głosem do pewnego poziomu, nie zaniżając umiejętności kobiet, jedna lektorka świata nie czyni, a jak większość szowinistycznych komentarzy głosi, każda kobieta jest taka sama...

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

... może czas nauczyć się szybko czytać, jak kobieta może, to już chyba tylko debil by nie umiał ;

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

Dobrze czytała czego się czepiasz ale jesteśmy przyzwyczajeni do męskich lektorów i pewnie dlatego ci nie pasowała

ocenił(a) film na 4
Pewex1988

Zgadzam się. W pewnym momencie miałam myśl, że lektorka pasuje do filmu o wielorybach...

Nie uogólniałabym co prawda na wszystkie kobiety bo może się zdarzyć, że trafię na dobrą lektorkę do filmów fabularnych ale jak na razie panowie wygrywają.

Natomiast nie rozumiem bólu odwłoków ludzi, którym tak bardzo przeszkadza fakt, że inni ludzie chcą oglądać filmy z lektorem. Po to jest, żeby z niego korzystać. I jak wszystko również i jego/jej praca powinna podlegać ocenie. Natomiast za każdym razem gdy widzę dyskusje na temat lektora, widzę wybuchającą przy tym wojnę o pietruszkę...

Pewex1988

Lektor jest tragiczny jak każdy na Netflixie. Płeć tu nie ma nic do rzeczy mizoginie

ocenił(a) film na 2
Pewex1988

Lektor okropny! Nie idzie jej słuchać. Irytuje bardziej niż politycy w tv. Jedna wielka katastrofa! Jakis sabotaż, komuś widocznie zależy żeby przez okropny głos zrezygnować z oglądania filmu. Albo praca po znajomości.

Pewex1988

Właśnie zobaczyłam zwiastun i zniechęca mnie ten lektor. A chce zobaczyć z mężem, który nie zna angielskiego.

Pewex1988

A mi wogóle nie przeszkadza kobiecy lektor, właściwie to już się do niej przyzwyczaiłem przy kilku serialach czy filmach, a co do facetów lektorów to też nie każdy pasuje bo albo czyta jak maszyna albo nie akcentuje itp są dobrzy i przeciętni, po co wogóle męczyć ten wątek

Pewex1988

Film obejrzałam z napisami, bo lubię słyszeć oryginalne głosy aktorów, odgłosy otoczenia i muzykę, ale po tej dyskusji sprawdziłam i rzeczywiście, głos pani lektor nie współgra z obrazem i nastrojem filmu. Zła tonacja. A szkoda, jeśli Netflix chciał kobiecy głos miał świetny przykład dobrego, niskiego głosu narratorki na oryginalnej ścieżce dźwiękowej. Taki głos by pasował do nastroju filmu i dobrze by się go słuchało.

ocenił(a) film na 8
Pewex1988

Trzeba było nie włączać napisów i oglądać w oryginale, sprawdziłem, działa.

ocenił(a) film na 7
Pewex1988

To byłaby abstrakcja jakby dystrybutorzy mieli ustalać lektora pod każdego- mi się lektor bardzo podobał i ani trochę nie przeszkadzał, jakby był zmieniony byłabym zawiedziona i oglądała tylko z napisami. Nikt ale to nikt nie będzie ustalać lektora pod każdego na świecie- po to są napisy. Nie podoba się lektor? Dajesz napisy i nie marudź, bo to szukanie igły w całym. Chyba, że wolisz w języku angielskim.

Pewex1988

kto oglada filmy z lektorem? skoro nie znasz angielskiego moze napisy?

ocenił(a) film na 7
ner

myślę że już już takie pierd..lenie jak twoje zostało wyjaśnione w komentarzach w poprzedniej stronie. wystarczy poczytać

Pewex1988

Zgadzam się. Ta kobieta niszczy cały film