PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1276}

Ostatni cesarz

The Last Emperor
1987
7,3 25 tys. ocen
7,3 10 1 24816
7,0 17 krytyków
Ostatni cesarz
powrót do forum filmu Ostatni cesarz

Technicznie jest to bardzo dobry film, zasłużone Oscary za scenografię, kostiumy, zdjęcia, bardzo fajna muzyka, zacna rola Petera O'Toole, tylko problem w tym, że reżyser poświęcił pół roku na wypieszczenie wszystkich tych drugorzędnych motywów, motywików, a nie poświęcił wystarczająco dużo czasu i uwagi na napisanie dobrze scenariusza. Bardzo dużo scen jest zupełnie zbędnych, są rozwleczone, skoki czasowe nieumiejętnie przeprowadzone, a historia, która przecież powinna porywać, została pokazana bez emocji i jest zwyczajnie... nudna. I nie jest to nawet wina głównego aktora, który był słaby, bo świetny reżyser potrafiłby to ukryć odpowiednimi ujęciami i scenariuszem. Po prostu taką historię można było przedstawić znacznie lepiej. Dodam też fakt, że film w zabawny sposób przedstawia maoistów i ich terror, kwiaty w więzieniu, zresztą reżyser Bertolucci to komunista. Generalnie zasiadłem z wielkimi oczekiwaniami, bo lubię Chiny a film dostał tyle nagród, no ale gdzieś tak po godzinie byłem już znużony, można było to nagrać znacznie lepiej, widziałem wiele lepszych filmów biograficznych/historycznych niż ten niezły, ale tylko niezły Ostatni Cesarz.

ocenił(a) film na 10
MessiFederer

A ja właśnie zwróciłem uwagę na coś zupełnie przeciwnego. Zasadniczo w teorii, film jest jednym z ostatnich przedstawicieli starej szkoły potężnych dramatów historycznych. A jednak, niesamowicie angażuje emocjonalnie. Jest mnóstwo mocnych i symbolicznych scen (np. jedzenie kwiatka) które umiejętnie przełamują konwencję. No i te dopieszczone drugorzędne drobiazgi które ożywiają świat i sprawiają że wątek główny to coś więcej niż suche podążanie za biografią cesarza. Szczerze mówiąc żałowałem że film nie trwał choćby i z pół godziny więcej, bo scenariusz mnie wessał totalnie. Jak dla mnie - dzieło sztuki, perfekcyjnie ułożone od A do Z.

MessiFederer

Niestety zgadzam się. Temu filmowi brakuje iskry. Jest niezły, ale nie nazwałbym go w żadnym wypadku wybitnym, czy nawet bardzo dobrym.

użytkownik usunięty
kzielinski9

tak, nie umywa sie do 'szybkich i wkur...nych', geniuszu.

użytkownik usunięty
MessiFederer

gimbusy powinny miec osobne forum na swoje madrosci.