PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=301181}

Ostatni pociąg

Der letzte Zug
2006
6,7 5,4 tys. ocen
6,7 10 1 5445
Ostatni pociąg
powrót do forum filmu Ostatni pociąg

Ocena?

ocenił(a) film na 10

Według mnie to jeden a najpiękniejszych filmów, jakie widziałam.

I wiecie co? Nie obchodzi mnie, kto został gorzej w tym filmie przedstawiony, Niemcy czy Polacy. Nie obchodzi mnie, czy film w 100% pokrywa się z prawdą i nie obchodzi mnie jak bardzo różni się od wydarzeń historycznych. W tym filmie chodzi o ludzi. O tych, którzy byli w tym feralnym, ostatnim pociągu. O ich przeżycia, wspomnienia historie. O to, jak walczyli do ostatnich sił, do ostatniej kropli potu i krwi. I pod tym względem film był wykonany doskonale. Prawie cały film trzymałam się mocno, ale scena finałowa mnie złamała. Płakałam jak dziecko.

Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z najpiękniejszych filmów moim życiu. Na pewno za jakiś czas do niego powrócę, chętnie, ale ze złamanym sercem. Zastanawiasz się czy obejrzeć? Tak, obiecuję, że nie będziesz żałował.

ocenił(a) film na 3
jusia_555

Zaufaj mi, jest wiele o niebo lepszych filmów tego typu

ocenił(a) film na 10
kosiara127

Może mogłabyś polecić tytuły warte obejrzenia Twoim zdaniem? Chętnie obejrzę ;)

ocenił(a) film na 3
jusia_555

Z filmów typowo o Żydach podczas II w.ś. przypominają mi się: Pianista, Lista Schindlera, Dzieci Ireny Sendlerowej, Triumf Ducha, Życie Jest Piękne (zawsze na nim płacze jak dziecko:D), Chłopiec w Pasiastej Piżamie, Szara Strefa.

ocenił(a) film na 10
kosiara127

Tych, które napisałaś widziałam tylko Panistę i Dzieci Ireny Sendlerowej. Teraz czekają mnie egzaminy, ale z chęcią za kilka dni obejrzę ;) Dzięki!

jusia_555

polecam jeszcze Czarna Ksiege :)

ocenił(a) film na 4
jusia_555

stary post, ale komentuję z szacunku do ofiar wojny. film ma prawo się Tobie podobać i wywoływać emocje, ale przekłamywanie historii jest karygodne. należy więc potępiać tego typu produkcje ponieważ mam wrażenie, że powstają wyłącznie po to by nie tyle wybielać Niemców (choć i takich filmów nie brakuje) co ukazywać współwinę Polaków. to jest absolutnie niedopuszczalne

ocenił(a) film na 6
ciekawyswiatailudzi

Bardziej bym się czepił tych Niemców. Akcja z niemieckimi żołnierzami, którzy postanowili mierzyć do siebie bo postanowili dać wodę i żywność Żydom dość mocno absurdalna.

Kwestia Polaków już mniej. W czasie wojny była MAŁA grupka Polaków, którzy robili dużo za zegarki i wartościowe przedmioty. Sceny na stacji kolejowej nie mamy prawa się czepiać, mieści sie ona w granicach prawdopodobieństwa historycznego.

Poza tym na końcu Polacy pokazani są w bardzo dobrej perspektywie.

ocenił(a) film na 4
Piotrek4

zgadzam się a nawet uważam, że Polaków okradajacych Żydów mogło być całkiem sporo. chodzi o to, że film jest w dzisiejszych czasach głównym źródłem wiedzy historycznej dla 90% ludzi - oglądamy i "kodujemy" w głowie pewne obrazy, utrwalamy stereotypy. nie możemy zatem pozwalać na to, aby Polacy byli w taki sposób wiązani z tragedią Holokaustu ponieważ w Świat idzie przekaz: dzięki współdziałaniu Niemiec i Polski dokonano zabójstwa Żydów. Nie jestem wielkim patriotą - po prostu nie lubię przekłamywania historii. scena z rzekomymi partyzantami w lesie przed obozem zagłady też jest przesadzona.

ocenił(a) film na 6
ciekawyswiatailudzi

A to już wina ludzi, że nie umieją sobie przefiltrować informacji.