PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=301181}

Ostatni pociąg

Der letzte Zug
2006
6,7 5,4 tys. ocen
6,7 10 1 5445
Ostatni pociąg
powrót do forum filmu Ostatni pociąg

Obejrzałem film i śmiało mogę powiedzieć, że mi sie spodobał.
Faktem jest, że nagatywne komentarze, których się naczytałem przed obejrzeniem filmu zasiały w moim umyśle pierwiastek skonsternowania i obawy o rozczarowanie...

...jednak obejrzawszy film stwierdziłem, że negatywne komentarze są mocno przesadzone. Film jest bardzo realny, ciekawy i bardzo emocjonujący. Wcale nie uważam, że jest antypolski oraz zakłamuje historię poprzez negatywny obraz mentalności i zachowania Polaków.
Świat przedstwiony w filmie naprawdę działa emocjonalnie i realistycznie na widza. Podczas oglądania filmu czułem, że jestem razem z nimi w tym wagonie, czułem ten ścisk, poniżenie, bezradność i bezsilność sytuacji bez wyjścia. Oglądałem go z przeczuciem, że mój pradziadek (zginął w obozie austriackim Mauthausen) mógł przeżywać to samo co bohaterzy filmu. Film według mnie trzeba obowiązkowo obejrzeć.

Moja ocena to: 10/10.
Interesuję się Holocaustem, a film "Ostatni pociąg do Auschwitz" jest przeze mnie wymieniany jednym tchem razem z innymi superprodukcjami takimi jak: "Europa Europa Hitlerjugend Salomon" (wspomnienia Salomona Perela); "Ucieczka z Sobiboru" (wspomnienia Tomasz Toivi Blatta z Izbicy)"; "Lista Schidlera" ; "Pianista" czy "Pociąg życia". Naprawdę polecam.