PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842133}

Ostatni pojedynek

The Last Duel
2021
7,1 33 tys. ocen
7,1 10 1 33084
7,0 67 krytyków
Ostatni pojedynek
powrót do forum filmu Ostatni pojedynek

że - na potrzeby tego wpisu rozciągając nieco słowa pewnego zapoznanego poety rodzimego - prawda jest jedna, jeśli ją roztroisz z tych trzech też tylko jedna jest prawdziwa..

ocenił(a) film na 7
Westernik

wiedział o tym facet, który u kresu życia podziękował za honorowego oscara stwierdzeniem, iż statuetka ta zmobilizuje go do tego, aby w końcu nauczyć się robić kino (w ramach ówczesnej popularyzacji buddyzmu), dowiedział się i ten, który z quentinem tarantino tyle ma wspólnego, że w debiucie fabularnym zarówno jednego, jak i drugiego zagrał ten sam aktor - dobra, powiem, harvey keitel (w ramach obecnej dyktatury #meetoo), pytanie tylko, za którą bramką leży zonk?

ocenił(a) film na 7
Westernik

w sumie to doceniam roztropny punkt widzenia starego wygi scotta, jakkolwiek wtórny wobec Rashomona, to jednak, w zbroje przyodziany i zakuty w rajtuzy, zdaje się mówić coś istotnego o świecie nam współczesnym - albo pod chwilową modę tylko się podpinać - a jednocześnie mam do niego żal o to, iż w tej przemyślności swojej nie był konsekwentny, iż nie poszedł do końca..

ocenił(a) film na 7
Westernik

pójściem do końca w tym wypadku byłaby jeszcze jedna historyjka z facetką w roli złośliwego kata - ewentualnie kota bawiącego się jedzeniem - oraz mężczyznami jako ofiarami tegoż demona złośliwego w skórę zapuszkowanego, w perukach, pudrach i krynolinach.. w dobie dyktatury politpoprawności, medialnej gówno burzy i martwicy mózgów, fejkniusów, narracji ważniejszych od racji i neomakkartyzmu, wyroków skazujących zapadających na mocy podejrzenia w mediach społecznościowych, wreszcie pogwałceń podstawowej zasady tak zwanego domniemania niewinności - ukazanie niewinnego mężczyzny w roli zaszczutej ofiary ma też jakąś konieczną rację bytu. że można zaszkodzić, zbyt łatwo prawa pogwałcić jednym bezmyślnym kliknięciem myszki - to również jest głos, który podnieść należy.

ocenił(a) film na 7
Westernik

w dodatku, cóż za okazja! poniekąd uderzyć w #meetoo - powiedzmy szturchnąć, ewentualnie podrapać - a jednocześnie wpisać ów cios w narracje filmu opartego na zasadzie "niepotrzebne wygumkować w zależności od upodobań", która aż sama się o ten głos prosi.

ocenił(a) film na 7
Westernik

bezpośrednie uderzenie w #meetoo wiadomo czym grozi, grozi odejściem w zawodowy niebyt. tymczasem scott - który niedługo przejdzie w inny jeszcze niebyt, ten bardziej właściwy, przeto nie musi się już nikogo obawiać ani niczego udowadniać - oto ma okazję, by uderzyć pośrednio i w sposób bezpieczny - bo zawsze mógłby się z tego w oparciu o sam konstrukt filmu wycofać - a jednak zrezygnował, może speniał, nie wiem, w każdym razie okazał się niekonsekwentny pozostając na etapie thelmy i luizy ostrzeliwujących falliczne cysterny na stacjach benzynowych prawie pół wieku wcześniej, trochę jednak szkoda..

ocenił(a) film na 7
Westernik

i nie wiem też, kto z nas lepiej pamięta Rashomona, on czy ja, bo z tego co ja kojarzę, to tam była jeszcze jedna prawda, prawda bezstronnego świadka, obserwatora obserwującego obserwatorów już na epilogu - oto każda z historii okazywała się kłamstwem, zaś prawda leżała w oczach zachowującego social distance biedaka, który akurat przypadkowo przechodzał się lasem, mimochodem (stańcie się tymi, którzy przechodzą pomimo, zaraz, zaraz, kto to tak pisał?).

ocenił(a) film na 7
Westernik

może scott zapomniał tego biedaka, nie wiem, może ważniejsza okazała się gladiatorowatopodobna potyczka w finale, albo też nic nie słyszał o tak zwanej czwartej drodze - kręcący Szczęki steven spielberg też chyba nic nie słyszał o niej, nie wiem, pół biedy - niemniej cierpią filmy. czegoś zabrakło zatem więc, ale i tak całkiem nieźle się ogląda, wsysa, okazuje się, iż nawet osiemdziesięcioparoletni paramłodzieniaszek może wszak podołać panoramicznej mordędze z milionem statystów w rajtuzach!

ocenił(a) film na 7
Westernik

(z tego miejsca pozdrowienia dla pana jerzego hoffmana i moje oczekiwania na wielki come back w przestrzeń wysyłam, może do niego dotrze, skądinąd wiem, że na pewno to czyta!)