Ostatni postój

Rest Stop
2006
4,7 4,1 tys. ocen
4,7 10 1 4070
3,7 3 krytyków
Ostatni postój
powrót do forum filmu Ostatni postój

kiepski

ocenił(a) film na 4

W napięciu to ten film mnie nie trzymał niestety. Za to sporo w nim absurdalnych sytuacji:
1. Na tablicy przy parkingu wisi pełno ogłoszeń o zaginionych dziewczynach, Nicole odkrywa, ze facet działał co najmniej od 1971, czyli jakieś 35 lat i nikt tego nie zauważył?
2. Jaki sens do całości filmu ma ta scena z tą nawiedzoną rodzinką, która zabiera Nicole po czym wysadza ją w tym samym miejscu?
3. Do Nicole przyjeżdża policjant, przerażona dziewczyna opisuje przebieg zdarzenia i samochód tego psychola, policjant zamiast ją stamtąd czym prędzej zabrać spisuje notatki.
4. Dziewczyna odstrzela policjantowi z pół mózgu co widać, a on nadal żyje i mówi, ze spudłowała.
5. Po wybuchu Nicole ukrywa się w krzakach, ale gdy nadjeżdża samochód psychopaty, wybiega na drogę i biegnie przed nim.
6. Rzuca w samochód kolesia butelką z benzyną, samochód plonie, a gościa nie ma w środku.
7. W ostatniej scenie, gdy toaleta parkingowa jest już po remoncie zatrzymuje się tam mnóstwo aut, wcześniej jakoś nikt tamtędy nie przejeżdżał.
Gdzie tu jakiś sens i logika?

ocenił(a) film na 8
leosia10

Do punktu 1,2,6 i może też 4, choć pewna nie jestem - odpowiedź znajduje się w drugiej cześci

ocenił(a) film na 4
pannatoffi

dzięki za informację, może kiedyś obejrzę 2 część, ale oceniając tylko 1 niektóre zachowania bohaterki i sytuacje wydają mi się mocno pozbawione sensu. Ale w końcu, gdyby 1 nie skończyła się dziwnie to 2 by nie mogli nakręcić.

ocenił(a) film na 8
leosia10

Jeżeli nie spodobała Ci się jedynka, to dwójka moim zdaniem też raczej nie przypadnie Tobie do gustu, no ale może warto obejrzeć dla samego wytłumaczenia. Mi mimo wszystkich tych niedociągnięć jakoś bardzo spodobał się ten film, w sumie nie wiem czemu :)

ocenił(a) film na 2
leosia10

Nielogiczności jest więcej: już na początku filmu po zniknięciu chłopaka, dziewczyna zamiast ruszyć szosą i spróbować złapać stopa czy cokolwiek, siedzi na miejscu przez cały film i czeka niewiadomo na co. Po stłuczeniu szyby i włamaniu sie do przyczepy kempingowej co robi? Zamiast poszukać jakiegoś narzędzia, które mogłoby jej się przydać do obrony przed świrem - beztrosko włącza sobie radio i telewizję, oraz popija wódę, jakby była u kumpeli na wakacjach.. podejmuje też próby wezwania pomocy przez radiostację ale w zasadzie od razu się poddaje..
Moim zdaniem tych wszystkich nielogiczności nie usprawiedliwia fakt, że - jak twierdzą niektórzy - pewne rzeczy wyjaśniają się dopiero w drugiej części. Nie mam obowiązku oglądać sequela, więc sensowne wyjaśnienie powinno mieć miejsce już na koniec filmu, chyba, że nosiłby on tytuł "Ostatni postój Vol.1" - jak w Kill Billu, wtedy byłoby wiadomo, że "pierwsza cżęśc" nie stanowi całości.
To takie moje subiektywne stanowisko.

ocenił(a) film na 4
DamaMarcia

No właśnie tylko jakoś przez cały film żaden inny samochód tamtędy nie przejeżdżał, a to,że w 2 części coś się wyjaśnia to wg mnie żaden argument, bo jakoś po obejrzeniu 1 na drugą nie mam chęci.

ocenił(a) film na 6
leosia10

co do 4, to ona odstrzeliła mu ucho