PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=652101}

Ostatnie dni na Marsie

The Last Days on Mars
2013
5,4 11 tys. ocen
5,4 10 1 11081
5,3 3 krytyków
Ostatnie dni na Marsie
powrót do forum filmu Ostatnie dni na Marsie

słaby w warstwie scenariuszowej. Ewidentnie reżyser nie udźwignął wyzwania. Posługuje się wyłącznie za kliszami gatunkowymi nie siląc się na oryginalność. Byłem pozytywnie do filmu nastawiony, lecz z czasem coraz częściej irytowała mnie przewidywalność akcji i nielogiczość rozwiązań fabularnych. Niemniej film zły nie jest. Do obejrzenia w niedzielne popołudnie. Od razu nasuwa się skojarzenie z Europa Report. Tam również twarda SF a jednak mimo mniejszej ilości funduszy, reżyser lepiej sobie poradził zarówno z utrzymaniem napięcia jak i oryginalnością. W sumie nie bardzo widzę powód, dla którego ten film powstał. Było już tyle filmów(lepszych) o potworze w zamkniętej prestrzeni , o zombie, o infekcjach, o zabawie w 12 murzynków, o walce o prztrwanie... Na żadnym polu film nie daje satysfakcji. Nie było niczego, czego ktoś nie zrobiłby lepiej. Ani nie czułem dreszczyku ekspolorując obcą planetę, ani specjalnie nie bałem się zombie, ani nie wymyślono nowego potwora, ani też wizualnie film nie oszałamiał. Ot, średniak do zapomnienia.