PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=337690}
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 14167
6,4 8 krytyków
Ostrożnie, pożądanie
powrót do forum filmu Ostrożnie, pożądanie

Genialny film, świetnie opowiedziana historią pożądania bo nie miłośći (moim zdaniem głównych bohaterów nie łączyło uczucie miłości, był to silny związek "toksyczny" oparty na pożądaniu - jak sama nazwa wskazuje), film osadzony arcyfantastycznie w realich Chin końca lat 30-tych i początku lat 40-tych (scenografia rewelacyjna - w najdrobniejszym szczególe dopracowany do perfekcji). Mistrzoska gra aktorów. Jednym słowem mocne 10 pkt.

ocenił(a) film na 10
golmac

W końcu to "najbardziej pożądany film roku". Co do aktorów po obejrzeniu filmu, przychodzi mi na myśl Maria Schneider z "Ostatniego tanga w Paryżu". Tutaj Tang Wei musiała być równie emocjonalnie odważna, aby odegrać taką rolę jaką widzimy w tym filmie. Naprawdę jestem pod wrażeniem.

ocenił(a) film na 9
golmac

Byłem na prapremierze w Atlanticu i film naprawdę super. Od razu widać że to nie hamerykańska szmira. A te odważne sceny - Swoja drogą ciekawe od ilu lat ten film będzie w Polsce.
Zachęcam wszystkich :)

ocenił(a) film na 10
dark_3

podpisuję się rękami i nogami, film piękny ale i bardzo smutny.Dodam jeszcze,cudowna,nastrojowa muzyka.Ang Lee nie zawiódł.

ocenił(a) film na 10
hormon

gadzam sie rozniez... wpisalem sie wczesniej w jednym juz poscie... tak to prawda... 10 PKT BEZAPELACYJNIE.

kamilusek9

10 punktów, nawet już za współgranie się muzyki i zdjęć

ocenił(a) film na 10
alerta

i jak tu sie nie zgodzic... rzeczywiscie 10 to nawet za malo jak dla anga lee.! super.

ocenił(a) film na 10
kamilusek9

Ostrożnie, pożądanie" pozwoliło wielu mieszkańcom Państwa Środka odkryć nieznany im rozdział własnej historii: chińską kolaborację pod japońską okupacją. Filmowy pan Yee pracuje dla marionetkowego rządu Wang Jingweia. Ten ostatni zmarł w 1944 r., nie został osądzony i historycy ignorują go, kwitując jego postać jednym słowem zdrajca.

ocenił(a) film na 10
golmac

Rewelacyjny. Bez dwóch zdań. Brak słów.
Czy Ktoś wie jakie nagrody zebrało to dzieło??
Jak dla mnie powala Pokutę Claytona oraz Juno. Ale dlaczego nie dostał nominowany w "obcojęzycznej" kategorii??

ocenił(a) film na 10
subtle

Film został nagrodzony na Festiwalu w Wenecji 2007 (Złoty Lew- najlepszy film oraz za najlepsze zdjęcia. :) Moim zdaniem zdobył te nagrody zasłużenie.

ocenił(a) film na 10
Kedzior_3

Ufff.. dzięki za info. Dobrze się składa, bo straciłbym wiarę w siebie gdyby okazało się, że tylko ja jestem pod wrażeniem tego filmu ;)
A tak całkiem serio. Objerzałem już 4 z 5 oscarowych filmów (brakuje mi az poleje sie krew) i z całym przekonanie stwierdzam, ze Ostroznie jest w moim odczuciu lepsze.. czy Ktoś mysli podobnie i dałby Lee oscara bez dwoch zdan ?:)