PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=337690}
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 14167
6,4 8 krytyków
Ostrożnie, pożądanie
powrót do forum filmu Ostrożnie, pożądanie

Po niezbyt udanej wycieczce w klimaty amerykańskie ("Hulk" i "Tajemnica...") Ang Lee wraca do Azji. I co to dużo mówić jest to powrót w najwyższym stylu. Przede wszystkim brak jest tego co zawiodło na całej linii w "Tajemnicy..." czyli zupełnie bezsensownych i nie wnoszących nic do filmu dłużyzn w stylu biegnące stado owiec. Zamiast tego dostajemy krótsze i zdecydowanie piękniejsze wielkomiejskie krajobrazy Chin ilustrowane przepiękną muzyką (np. ujęcie kręcących się "kółek" na rikszy ). Od strony technicznej również nic nie mogę filmowi zarzucić: przepięknie filmowane sceny erotyczne i aktorstwo najwyższych lotów (zwłaszcza para głównych bohaterów) to główne atuty tego filmu. A sama historia ?? Prawdę powiedziawszy nie do końca ją jeszcze rozgryzłem (co chyba dobrze o niej świadczy) - czy pani Mak kochała pana Yee ?? mam wątpliwości.. Może był to tylko "syndrom sztokholmski" może tytułowe pożądanie prawdę powiedziawszy nie wiem :) Lekkie rozczarowanie przynosi zakończenie, ale po dłuższym zastanowieniu dochodzimy do wniosku, ze przecież tak byc musiało, co jednak nie czyni rozwiązania historii mniej przewidywalnym.
I na koniec taka refleksja. Czy kiedykolwiek doczekam się TAKIEGO filmu o miłości, który wyjdzie spod ręki europejczyka ?? Ile jeszcze reżyserzy ze Starego Kontynentu bedą mnie truć głupimi komedyjkami badź wtłaczać mi do głowy obrzydliwe obrazki vide "miszcz" Almodovar. I tu własnie widzę "przepaśc olbrzymią" pomiędzy "Ostrożnie..." a dziełkami pana A. Bo skoro Ang Lee może zrobić piękny film o - nie bójmy się tego słowa - perwersji to czemu nie potrafi tego mój "ulubieniec". Na to pytanie także nie znajduję odpowiedzi :)
-------------------------------------------
9/10

ocenił(a) film na 10
grafzero

Myślę, że kiedyś na pewno się doczekasz, a jezeli uważasz, że na razie coś takiego się nie pojawiło to ciesz się z tego że chociaż Chińczycy potrafią zrobić taki wspaniały film. Rozkoszuj się "Ostrożnie, pożądanie" A ja Ci duchowo w tym potowarzyszę ;).

ocenił(a) film na 10
galadriel14

dzięki za słowa otuchy :) tak na prawdę nadzieję jeszcze mam :)
pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
grafzero

Każdy ma w sobie nadzieję :) Ang Lee jest niepowtarzalny, czekam na jego kolejny film.

ocenił(a) film na 10
Kedzior_3

No prawda, ja jednak też mam w sobie taką nadzieję. A następny film podobno jakoś niedługo, też jestem ciekawa co tym razem pokaże. Bo jak do tej pory jego filmy bardzo mi się podobały.

ocenił(a) film na 10
galadriel14

Zresztą ten film można oglądać naokrągło po kilkanaście razy bo w pewien sposób myśle, że będzie to film kultowy, więc jeśli Pani będzie miała tak samo jak ja obejrzeć film po raz drugi, a nawet trzeci to moje zaproszenie będzie ciągle aktualne..

ocenił(a) film na 10
galadriel14

a czy wiadomo coś na temat kolejnego filmu ??