PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=337690}
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 14167
6,4 8 krytyków
Ostrożnie, pożądanie
powrót do forum filmu Ostrożnie, pożądanie

sukces fetiwalowy filmu, zupełnie nie dziwi, historia ciekawa, gra aktorska bardzo dobra, ale to co mnie najbardziej przekonuje do tego tytułu, to scenografia i kostiumy, dopracowane w najmniejszym szczególe i trafione w każdym punkcie.

ocenił(a) film na 10
zvierz_man

Film jest gdzieś pośrodku między filmem o miłości i seksualnej namiętności a filmem poważnym, analitycznym. Ma także poetykę "kwiatów zła". Oglądając ten film mogą się nasunąć rodzime skojarzenia, nie tylko z dość oczywistej formuły melodramatycznej, co przede wszystkim z przyjętego punktu widzenia. "Ostrożnie pożądanieć" Anga Lee jest w jakiejś bliskości z "Dziejami grzechu" . Udało się więc odsłonić jakąś mechanikę losu ludzkiego, wielopłaszczyznowość życia, wreszcie wskazać sprawy, których nie można prosto wytłumaczyć - sprawy w wymiarze społecznym (namiętność i seks a w tle "może" miłość) i sprawy w wymiarze osobistym (los młodej Chinki).

ocenił(a) film na 10
kamilusek9

Pełen głębi film, który bez patosu mówi o dramatach świata. Skromne dialogi, które bardzo mocno poruszają -zgodnie z zasadą, iż cisza krzyczy najgłośniej. Perełka

kamilusek9

Naprawde kolejny wielki film Anga Lee. Najblizej mu do filmu noir, ale tez po trochu jest to thriller, film kostiumowy (tak zwany "period piece") i oczywiscie jakby melodramat milosny. Kilka niezapomnianych scen, zwlaszcza ta koncowa, ktore raczej przejda do historii kina (co ostatnio na srebrnym ekranie sie bardzo rzadko zdarza...), wspaniale kreacje Tony Leunga i debiutujacej (!) Wei Tang. Juz od czasu "Burzy lodowej" jestem wielkim fanem Anga, gdzie troche zakpil sobie z amerykanskiego pokolenia lat 60-tych. Tutaj Lee umiejetnie miesza kultury Zachodu i Wschodu i je oczywiscie obnaza. Nie przegapcie!

ocenił(a) film na 10
David_Sexual

Masz racje w filmie jest wiele niezapomnianych scen... ja na pewno nie zapomnę o tej w teatrze, u jubilera, na i oczywiście o tej końcowej.

Kedzior_3

koniec filmu jest bardzo dobry, acz tragiczny zarazem.
uwielbuiam scene u jubilera- trzymała w napięciu :)