Oszukać przeznaczenie 5

Final Destination 5
2011
5,7 65 tys. ocen
5,7 10 1 65107
4,9 20 krytyków
Oszukać przeznaczenie 5
powrót do forum filmu Oszukać przeznaczenie 5

Czytam co tu wypisują niektórzy "koneserzy kina" i w związku z tym chciał bym prosić kogoś zarówno nastawionego negatywnie jak i pozytywnie o wstawienie ocen poszczególnym składowym tego dreszczowca. Uwielbiam horrory i ten cykl ma pierwszą i drugą odsłonę całkiem przyzwoitą, a kolejne dwie są niestety cienkie. Nie chodzi o fabułę, a raczej napięcie i poczucie zagrożenia czy pomysłowość i widowiskowość. Więc pytam szukając odpowiedzi iść czy nie iść.
Teksty - ?
Gra aktorska - ?
Fabuła/historia - ?
Napięcie - ?
Efekty specjalne - ?
Muzyka - ?
Pomysłowość a logika - ?

Super 8 zbiera podobne noty.

ocenił(a) film na 3
TCWolf82

idz do kina i sam oceń a nie bedziesz czytał opinie innych ludzi, każdemu podoba się co innego, a jak liczysz na akcje to napewno sie nie zawiedziesz, a przy okazji 4 część była naprawdę dobra, a 3D naprawdę wbijało w krzesełko

ocenił(a) film na 4
wildfire102

Ja czwórkę ledwo strawiłem.

TCWolf82

To nad czym Ty się w ogóle zastanawiasz?

ocenił(a) film na 4
Mikez

Czyli nie polecasz?

TCWolf82

Jeśli byłeś na czwórce i ją "ledwo strawiłeś", to nie masz czego szukać w kinie. W piątce jest dokładnie to samo, seria powoli staje się nudna, a 3D może i było dobrym odświeżeniem, ale raz, właśnie przy czwórce. Teraz już nie robi większego wrażenia. To jest film tylko i wyłącznie dla osób, które z mniejszą bądź większą satysfakcją przebrnęły przez wszystkie dotychczasowe części i po prostu ją lubią. Ja się do nich zaliczam, dlatego czasu w kinie nie straciłem, choć wszystkie ułomności każdej kolejnej odsłony dostrzegam. Nie ukrywajmy, to nie jest dobre kino - ale "Final Destination" po prostu da się lubić.

ocenił(a) film na 4
Mikez

Jedynkę kocham bo ma naprawdę mocne momenty (prysznic) i nie tak szyderczo abstrakcyjne, a klimatyczne. Prawa fizyki są zachowane więc film robi się potworny i prawdopodobny. Nie chodzi o prawdopodobieństwo fabularne bo tego nie wymagam, ale takie w którym te wszystkie trybiki ulegają reakcji łańcuchowej by finalnie rozsmarować na ścianie kolejnego nastolatka. Pomysły w czwórce i trójce są słabiutkie i bez klimatu (solarium, basen) oglądasz masakrę, ale bez napięcia większego.

ocenił(a) film na 4
TCWolf82

http://www.youtube.com/watch?v=zOIZmYcvAEo&feature=related Jedynka i dwójka są urealniane a trójka i czwórka to już wesołe miasteczko które nie przeraża. Budzi raczej uśmiech.

TCWolf82

Dokładnie tak, zresztą pisałem o tym nawet w swojej recenzji, zarówno czwórki jak i piątki. Dwie pierwsze, naprawdę udane części potrafiły jeszcze zbudować jakieś napięcie, a same zgony wprawdzie mogły budzić śmiech, ale też i przerażenie u niektórych. Choćby dzięki swojej realności. Trójka była jeszcze umiarkowana, ale w czwórce twórcy zaczęli już ostrą jazdę po bandzie. Nie przesadzajmy, klucz francuski człowiekowi głowy nie urwie, ale przynajmniej wygląda efektownie w 3D. Tyle, że to mogło bawić raz, dwa lata temu, teraz już niekoniecznie. Choć i tak uważam, że bez trójwymiaru FD5 nie miałoby w ogóle racji bytu, a tak przynajmniej idzie to obejrzeć przy odrobinie pozytywnego nastawienia ;)

ocenił(a) film na 4
Mikez

Czyli najnowsza część to też taki tani festyn śmierci, a nie szkoła przetrwania? :(
W takim razie szkoda mojego czasu. Zobaczę na Blue Ray jak wskoczy w okolicach zimy.
Mikez a jak gra aktorska i napięcie wypadają bo mam wielką ochotę na jakąś rzeź, a drugiej strony martwię się, że będę przewracał oczami patrząc na bezmyślną bandę debili biegających po ekranie.

ocenił(a) film na 4
TCWolf82

"Melancholii" więcej niż "Tańcząc w ciemnościach"? Dużo oglądasz i surowe oko posiadasz.. Ja jestem mniej wymagającym widzem, łatwiej mnie uwieść. Oby bohaterowie działali logicznie a świat był precyzyjny, a przesłanie schodzi wtedy na drugi plan.

TCWolf82

Może surowe, ale właśnie dlatego, że dużo oglądam. Z drugiej strony jednak pewnie mniej surowe, niż mogłoby się wydawać, po prostu mam taki a nie inny system ocen i rzadko kiedy używam skrajnych not. Filmy ocenione przeze mnie na 6, czy nawet 5, obejrzałem bez większego bólu, nawet z przyjemnością, a od 7 wzwyż to już naprawdę dobre, moim zdaniem oczywiście, kino.

TCWolf82

Właśnie taki tani festyn śmierci, ładnie powiedziane. Napięcia nie zaobserwowałem ani nie poczułem, o czym już wyżej pisałem, a pytanie o grę aktorską, to rozumiem takie retoryczne? ;) Powtórzę jeszcze raz, piątka jest niemal jota w jotę taka sama jak czwórka. Tamtą część oceniłem jednak o całe dwa punkty wyżej, bo wtedy mnie jeszcze trójwymiar bawił. Poza tym już początkowa katastrofa wypada najgorzej, że wszystkich dotychczasowych. Może i efektowna, ale cholernie głupia i nierealna. Film ma w sumie tylko dwa jasne punkty - scena na sali gimnastycznej i zakończenie, nawiązujące do oryginału.

ocenił(a) film na 3
TCWolf82

teksty - 3
gra aktorska - 2
Fabuła/historia - 1
Napięcie - 7
muzyka - 3
Efekty specjalne - 9
Logika - mniej niż 0

ocenił(a) film na 4
Astral_the_Shadow_Prayer

To wyszło Ci 3,5/10 generalnie.

ocenił(a) film na 3
TCWolf82

tak, ale logika mniej niz 0. wiec wyszlo 1 : P

ocenił(a) film na 3
Astral_the_Shadow_Prayer

cóż, ale moją opinią a propos logiki się aż tak nie sugeruj.
choć obiektywnie film może i zasłużył na 4 ptk (czyli ocenę ujdzie)

po prostu niektórych kręcą horrory, gdzie nie ma fabuły, i lubują się we flakach. nie rozumiem takich ludzi. mzoe ty sie do nich zaliczasz, nie wiem, twoja sprawa.
a poza efektami i wnetrznosciami ten film nie zawiera zadnych wartosci i nie ma zadnych plusów. dlatego dla mnie jest tandetną ściemą, która ma na cel jedynie być dochodową dla reżysera. tania rozrywka. niektórych śmieszy głupota filmu, mnie jedynie irytuje. co afektuje w ocenie 1.

ocenił(a) film na 4
Astral_the_Shadow_Prayer

To u mnie też odpada. Mimo wszystko uważam, że wystawianie dobre zrealizowanemu filmowi 1 jest aktem dosyć despotycznym. Potem wszystkie filmy bez względu na to czy są dobrze zrealizowane czy nie oscylują w granicach szóstki. Czy to ma sens?

ocenił(a) film na 8
TCWolf82

Jest i Wolf :)

Teksty - nie czytałem napisów więc nie wiem jak przetłumaczyli. Po ang ok ;)
Gra aktorska - takie solidne 5 można dać
Fabuła/historia - spójna z całą serią
Napięcie - 8
Efekty specjalne - 10
Muzyka - również solidne 5
Pomysłowość a logika - ta kategoria do tego filmu nie pasuje. Ewentualnie pomysłowość śmierci - 10 :)

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 5
TCWolf82

Teksty - pojęcia nie mam
Gra aktorska - 2
Fabuła/historia - 100% przewidywalna i oczywista, ale na tym przecież polega ten film :)
Napięcie - jest :)
Efekty specjalne - 3D do tego filmu pasuje idealnie aczkolwiek w 4 było przyjemniejsze :)
Muzyka - pojęcia nie mam, nie zwróciłem uwagi :P
Pomysłowość a logika - jak na całą serię to słabo.

ocenił(a) film na 4
arvind

W przypadku tekstów chodzi mi o słowa jakimi posługują się bohaterowie "Czy nie gadają o dupie Maryny bez namysłu i bez przyczyny" .

ocenił(a) film na 4
arvind

Tak w przybliżeniu wyliczyłem że dajesz 5+/10

ocenił(a) film na 5
TCWolf82

No to się zgadza bo na 5+ mniej więcej bym wyceniał film.
Jak ktoś lubi Final Destination to i tak obejrzy nie uzna tego za zmarnowany czas :) Ja lubię i nie miałem wygórowanych oczekiwań i nie żałuję.
Co do tekstów to nie gadają o dupie maryny ale gra aktorska przy dialogach jest baaardzo słaba ;)

ocenił(a) film na 7
TCWolf82

film jest na poziomie 3 i 4 czyli poziom dobry nara

ocenił(a) film na 1
TCWolf82

Teksty - 1
Gra aktorska -1
Fabuła/historia - 0
Napięcie - 1
Efekty specjalne - 4
Muzyka - 2
Pomysłowość a logika -1

ocenił(a) film na 4
schiz

hehehe! Ostro pojechałeś :P

ocenił(a) film na 1
TCWolf82

raczej prawdziwie! :O

ocenił(a) film na 3
schiz

małe poprawki - efekty co najmniej 5

pomyslowosc co najwyzej 0.

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 4
schiz

w takim razie odpuszczam ten film. nie ma co się męczyć. Zobaczę na BD.

ocenił(a) film na 3
TCWolf82

obejrzyj film Patolodzy powinien ci sie spodobac

ocenił(a) film na 4
wildfire102

Chyba chodzi Ci o film "Patologia". Widziałem.

ocenił(a) film na 10
TCWolf82

Wczoraj wieczorem obejrzałem ten film i uważam, że jest najlepszy z całej serii. Twórcy filmu dają widzowi wyraźnie do zrozumienia, że szóstej części już nie będzie. Koniec piątki, jest jednocześnie początkiem pierwszego odcinka. Troszkę szkoda, bo polubilem filmy spod znaku "Final Destination" i i chętnie obejrzałbym " Oszukać przeznaczenie 6" ,7 ,8 itd.

użytkownik usunięty
Szamotulanin

Obiektywnie - nie jest najlepszy. Pomysły już kompletnie wypalone, to po pierwsze. Po drugie, takie sceny jak początek dwójki (wypadek na autostradzie) albo koniec trójki (katastrofa metra - to szczególnie) były technicznym majstersztykiem. Tutaj nie ma nic takiego. Scena na moście jest dobra, bo "duża", ale i tak ma zmarnowany potencjał.