PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=237705}
6,3 24 tys. ocen
6,3 10 1 24095
Outlander
powrót do forum filmu Outlander

Porównać go do "Władcy Pierścieni" to tak jak by postawić Fiata 126p obok Mercedesa klasy C...
Gra aktorska 3/10, słabo i amatorsko
Ale fabuła to prawdziwy "hit", pomieszanie z poplątaniem dziwactwa. Przewidywalna, bez polotu, czasem wręcz naiwna...
Przez film przebrnąłem ledwo, raczej nie polecam.

ocenił(a) film na 7
Osos

Bo tego filmu nie można porownac z "Wladca...".

Jak juz to mozna, wrecz trzeba porownac do:

Beowulf (2007)
Pathfinder (2007)
Apocalypto (2006)
10 000 BC (2008)
300 (2006)
Walka o ogień (1981)

poza tym filmy ocenia sie wedlug kategorii, a nie upodoban...

ocenił(a) film na 4
Bambim

Nawiązałem go do "Władcy.." gdyż część komentarzy/komentujących do niego nawiązało co dla mnie jest kompletną bzdurą...

Trochę z Tobą się też nie zgadzam bo piszesz o ocenianiu w/g kategorii. Outlander to przygodowy pseudo sci-fi, a takie filmy jak Beowulf czy 300 to fantasy. Reszta chyba się mieści w kategoriach przygodowych filmów.

A co do Twojego postu to moja kolejność wymienionych filmów wyglądała by następująco:
300
Apocalypto
Beowulf
10 000 BC
Pathfinder
Outlander

Walka o ogień to klasyka więc ciężko umieścić ten film na liście z "nowościami"...

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Osos

Wypisujac filmy i piszac o ocenianiu wg kategorii to dwie rozne rzeczy.

Podajac liste mialem na mysli po prostu podobne filmy...

A jesli chodzi o ocenianie - mialem na mysli, ze nie mozna oceniac filmow przygodowo-fantasy/science-fiction, jezeli sie takowych nie lubi - bo ocena nie bedzie adekwatna.

Bardzo podobny i adekwatny do kategorii bylby 13 Wojownik.
Ale jest w nim mniej fantasy i science-fiction, przez co wydaje sie troszke lepszy niz Outlander.

Ogolnie uwazam, ze 3/10 jest troszke niesprawiedliwe, ale szanuje zdanie - po to jest ten portal...

pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
Bambim

Wiem, że podałeś listę w kolejności przypadkowej, a ja napisałem swoją kolejność od tak dla "checy" :-).

Co do oceniania znów się nie zgodzę, że nie można oceniać filmów których się nie lubi. Ponieważ jeśli zacznie się oceniać filmy tylko które się lubi to okaże się, że wszystkie filmy będą miały ocenę b.wysoką nie na 100% obiektywną.
Jeśli się coś nie podobało to ocenię to ale nie dlatego by temu filmowi "dowalić" ale by obiektywnie go ocenić :-).
Oczywiście zawsze w/g własnej, subiektywnej oceny i nie myślę żlę ani nie wyśmieję osoby której się taki film spodoba.

A na marginesie lubię takie filmy jak Outlander. 13 Wojownik był niezły (choć fakt nie sci-fi), Pathfinder okej (też nie sci-fi), filmy takie jak Władcy Ognia czy Ostatni Smok (bardziej fantasy ale podobne), te w Twojej listy niektóre to już nawet powiedział bym "WYŻSZA PUŁKA".
Klasyką jest też oczywiście "Predator"!!!!!

pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Osos

Tak to ja porównałem go do WP.
Widziałem trylogię i ten film i wydały mi się podobne. Nie fabularnie, nie rozmachem, ale klimatem.

ocenił(a) film na 1
Osos

"Osos" i inni forumowicze - tego filmu nie można chyba z niczym porównywać. Stawienie go w jakiejkolwiek kategorii obok Władcy (nie jestem żadnym fanem Władcy po prostu uważam że to dobry film) to jawna profanacja. Na wysokim poziomie niewątpliwie jest amatorstwo aktorskie a już to co robi na ekranie James Caviezel to zdecydowanie poniżej akceptowalnego poziomu. Również ledwo dobrnąłem do końca.
Gorąco odradzam !