Mnie osobiście film bardzo się spodobał. Aktorzy zagrali jak dla mnie świetnie. Muzyka fajnie uzupełniała klimat filmu. Dobrze i z pomysłem wykonane charakteryzacja i kostiumy postaci, chociaż nie spodobał mi się do końca koncept Theodory gdy już stała się tą niegodziwą. Liczne nawiązania do dalszej historii jak pokazanie podczas ucieczki przed tą skrzydlatą małpą lęku przed wodą. Cieszą także drobnostki jak chociażby zmiana koloru napisów (normalny świat - białe, kraina Oz - żółte). Świetny także humor filmu który w Hobbicie mnie zawiódł. Pod względem wizualnym film wypada zjawiskowo, niektórzy mogą zarzucić zbytnią cukierkowość, warto jednak zwrócić uwagę na to że jest to w końcu bajka dla dzieci. Akcja filmu rozwija się w dobrym tempie, niewielka ilość pomysłowych i efektownych scen nie jest w tym przypadku wadą, jedyne obiekcie jakie mam to końcówka filmu która była przydługa i trochę nudna. Muszę powiedzieć (napisać) że urzekła mnie ta prosta a jakże piękna historia.
PS: Która z postaci najbardziej się wam spodobała? - mnie osobiście oczarowała ta porcelanowa dziewczynka.