6,5 3,8 tys. ocen
6,5 10 1 3844
5,7 3 krytyków
Północny bastion
powrót do forum filmu Północny bastion

Film miał potencjał i do pewnego momentu zapowiadał się na naprawdę dobrą rzecz. Ale to co zrobiono w akcie ostatnim, woła o pomstę do Nieba. Końcówka to antyteza dobrego dramatu, to zaburzenie całej melodii opowieści. Dawno nie widziałem tak "rozszarpanego" filmu przez jego twórców, przez zły montaż i nieprzemyślane zakończenie.

ocenił(a) film na 8
per333

Zupełnie nie wyczułeś linii dramaturgicznej. Jest bardzo ładny rozwój dramaturgiczny, prawie jak w książkach z literaturoznawstwa.

Tylko to nie jest akcyjniak, a dramat obyczajowy ze wstawkami akcyjnymi. Niektóre z tych wstawek są sztampowe, wręcz komediowe. Ale ja zwalam to na względnie niski budżet kina telewizyjnego.

Materiału dramatycznego jest w tym filmie bardzo dużo i producenci byli zmuszeni go przyciąć, aby zmieścić się poniżej dwu godzin. Pewnie większość producentów telewizyjnych zrobiła by z tego serial. Ten film nie załapał się na większy budżet bo nie stąpa po wytartych ścieżkach poprawności politycznej.

Wujek_Sylwek

Być może masz rację, że twórcy musieli się zmieścić w dość krótkim czasie, ale niestety również odebrałem ten film jak twórca tego wątku, do pewnego momentu film super, ale sama końcówka już za bardzo sztampowa.