PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=813810}

Płaskoziemcy

Behind the Curve
2018
6,1 4,0 tys. ocen
6,1 10 1 4026
6,9 13 krytyków
Płaskoziemcy
powrót do forum filmu Płaskoziemcy

Bardzo podoba mi się to, co zrobił ten dokument. Do płaskoziemców nie podchodzi jak do taniej sensacji i żarciku, tylko po prostu słucha, co mają do powiedzenia. Przez większość czasu towarzyszymy głównym inicjatorom całego ruchu przede wszystkim Markowi Sargentowi. Od czasu do czasu pojawiają się komentarze naukowców i psychologów, którzy próbują sobie i widzom wytłumaczyć, jak do tego doszło, że w XXI w. rośnie grupa ludzi, którzy wierzą, że Ziemia jest plaska.
Dzięki takiej postawie dokumentu widz ma szansę odrzucić swoje uprzedzenia, przestać się chichrać z głupoty ludzkiej i spróbować zrozumieć problem. Dokument pokazuje, że osoby, które wierzą w teorie spiskowe już dawno temu wyalienowały się ze społeczeństwa, a taka wspólnota ludzi, którzy wierzą w daną teorię spiskową daje tym ludziom poczucie bezpieczeństwa, komfort, że jednak gdzieś są lubiani, doceniani. Poza tym - każdy z nas chce się czuć wyjątkowy - a czy nie ma nic bardziej wyjątkowego, niż przekonanie, że tylko ty z garstką ludzi poznaliście prawdę o świecie?
Ponadto takie ruchy bywają niebezpieczne, bo dołączają do nich zwyczajni ludzie, nie tylko szaleńcy - a taki zwyczajny człowiek może objąć w którymś momencie ważne stanowisko i co wtedy? Będzie wydawał państwowe miliony na podróż na kraniec Ziemi? Wydaje się to śmieszne, ale płaskoziemcy są ściśle powiązani z innymi społecznościami spiskowymi - antyszczepionkowcami i ludźmi, którzy nie wierzą (jakby to była kwestia wiary, a nie nauki) w globalne ocieplenie. A te teorie spiskowe mają już realny wpływ na świat - w Polsce skoczyła w zatrważający sposób liczba zachorowań na odrę, była nawet dyskusja czy szczepienia w Polsce nadal powinny być obowiązkowe, a USA ma aktualnie prezydenta, który zadeklarował, że "nie wierzy w globalne ocieplenie". To już są sprawy poważne, zagrażające bezpieczeństwu krajów i świata. Dlatego nie ma co ignorować i zbywać problemu płaskoziemców, tylko trzeba spróbować przywrócić ich na łono społeczeństwa.
Dokument naprawdę daje do myślenia i przypomina, że po drugiej stronie konfliktu nie ma wariatów (cóż, przynajmniej nie w takim natężeniu), tylko są zwykli ludzie - szukający sławy, szczęścia, przyjaciół, akceptacji. A wiara w płaską ziemię jest tylko wymówką, aby to wszystko odnaleźć. I to jestem w stanie zrozumieć.

octstuff23

właśnie wpadłem na pomysł :D dodam cie do szuropedii :D

octstuff23

halo, płąsko debilu :d żyjesz tam? :D

octstuff23

haaaaalo,popiszemy jeszcze :D ??

ocenił(a) film na 8
octstuff23

Wyjaśnij Mi jedną, jedyną rzecz. Jak na płaskiej ziemii może dojść do wschodów i zachodów słońca?

ocenił(a) film na 1
corsus

Wyjaśnij mi jak możesz dać filmowi, który jest wyreżyserowany (choć niby ma być dokumentalnym) ocenę 8 ? To jest dla mnie większa zagadka niż "wschody" czy "zachody" słońca ? Wyjaśnij mi jak to możliwe że doświadczając owych zjawisk, nigdy nie doświadczamy takiego zjawiska z księżycem ? Księżyc czasami jest widoczny przez 16-20 godzin na dobę i nigdy nie "wschodzi" czy "zachodzi" a zwyczajnie odlatuję - na okrągłej, obracającej się ziemi ? ??

Aby zrozumieć jak "wschodzi" i "zachodzi" słońce musisz zapomnieć czego sie do tej pory nauczyłeś i popatrzeć na to z perspektywy - nic nie wiem - słońce zwyczajnie nie jest dostatecznie duże by oświetlić całą powierzchnie ziemi, gdy przybliża się do nas powoli zaczynamy je widzieć i wygląda to jak "wschód" . Pomyśl o samochodzie, który jedzie w naszą stronę po płaskiej powierzchni w nocy. Gdy będzie bardzo daleko nie zobaczysz go w ogóle, potem będzie się przybliżał i zaczniesz widzieć światło jako pierwsze (dokładnie tak samo jest ze słońcem) potem gdy już będzie bliżej i bliżej zaczniesz widzieć obiekt, coraz większy i większy a następnie gdy już Ciebie minie zacznie się oddalać i zaobserwujesz zjawisko "zachodu" tzn - oddalania.

Zamiast zastanawiać się nad wschodami słońca zastanów się jak możliwe jest obserwowanie, fotografowanie obiektów na odległościach powyżej 100 km ? Na takiej odległości krzywizna powinna być ogromna a jest zerowa. Po co są latarnie morskie na morzach skoro powinny być nie widoczne na przydatnych odległościach ? Jeżeli ziemia by była okrągła to latarnie by były nie przydatne. Czemu przy budowaniu mostów lub torów kolejowych na wielokilometrowych odległościach nie bierze się poprawki lub naddatku na krzywiznę ? Odpowiedz może być tylko jedna - bo jej nie ma.

octstuff23

wszystko można zobaczyć..
https://www.youtube.com/watch?v=RX2m_NfrJD4
ale to pewnie jakiś fake, albo biedna latarnia zaczęła tonąć w trakcie nagrywania :-(

Przy budowie długich mostów oczywiście krzywizna jest brana pod uwagę , a przy budowie kolei nie ma zupełnie sensu brać to pod uwagę, ale jestem zafascynowany jak Ty sobie to wyobrażasz :-)

Wschody i zachody słońca oczywiście można zaczarować magiczną perspektywą i jakoś uda się to wcisnąć, ale potem nie można w ogóle tego dopasować do zmian pór roku na płaskiej ziemskiej.
To dopiero jest problem z którym jeszcze żaden płasko ziemny naukowiec sobie nie poradził :-)

ocenił(a) film na 1
klon81

Nie osmieszaj sie filmikami z youtube moge Tobie pokazac takie na ktorych obiekty znikaja na 20metrowej podlodze a i sam mozesz sprawic ze beda znikac. To jest kat patrzenia, skupienie a przede wszystkim w przypadku kamery czy aparatu przyslona ktora ogranicza jak duzo widzisz przez co skupia sie na najdalszym mozliwym obiekcie a reszta zacznie znikac. Kazdy to wie i kazdy wie ze to zaden dowod no moze poza Toba.

Lepiej powiedz czemu ksiezyc nigdy nie "zachodzi" i dlaczego mozemy zobaczyc obiekty ze 100km zamiast wstawiac usmieszki.

octstuff23

Pokaż proszę, uwielbiam takie magiczne sztuczki :)

Ja się nie znam, Ty mi wytłumacz dlaczego na płaskiej ziemi księżyc nigdy nie zachodzi, a słońce tak :)

Niestety obiektów z odległości 100km na naszej pięknej ziemi też nie potrafię dostrzec, ale może to kwestia kiepskiego wzroku i powinienem się w końcu wybrać do okulisty :(

Temat pór roku na płaskiej ziemie będziemy pomijać oczywiście?

ocenił(a) film na 1
klon81

Nie musze Tobie nic tlumaczyc. Sa zdjecia robione ze 100km wiec je poogladaj.
Ksiezyc nie zachodzi bo slonce nie zachodzi bo nie ma za co sie schowac.

octstuff23

Są też zdjęcia ziemi z kosmosu, ale kto by o tym wspominał...

Czyli oba te obiekty na płaskiej ziemi nie maja się gdzie schować, ale przez cały dzień widzimy tylko ten mniej jasny? Ma to wszystko oczywiście sens... ;-)

Niesamowity trik z tym zamkniętym okiem, ale co on wyjaśnię w sumie w kontekście tej znikającej pod wodą latarni?
Przecież jest oczywiste nawet dla Pana, że z wyżej położonego punktu będziemy widzieć więcej, a widzimy więcej ponieważ oddalamy punkt w którym kończy się nasz horyzont, a nie jakaś magiczna perspektywa.

Wciąż nie rozmawiamy o tym dlaczego w Australii jest obecnie lato, a u nas zima?

klon81

Ocstuff 23 on jest piękny... najpierw... MOGĘ CI POKAZAĆ... za chwilę... NIE MUSZE TOBIE NIC TŁUMACZYĆ!!! on NA PRAWDĘ wierzy, że takie filmiki istnieją... jego mózg obrazuje je sobie w procesie redefiniowania rzeczywistości :D nie dostałem ŻADNEGO merytorycznego linku od tego typa :D

ocenił(a) film na 1
klon81

Nie odpisywalem bo nie wchodze tutaj by sprawdzac jak dostane powiadomienie na maila a takiego nie otrzymalem. Spoko. Co do torow to racja ze uklada je sie z malych czesci wiec nie musi miec to znaczenia co do mostow jak naprzyklad ten ze Szwecji do Danii powinno to byc uwzglednione. Przeczytalem artykol jest on mniej wiecej w stylu ktos cos slyszal nie jest to zadne potwierdzone zrodlo.
Zaden trik z okiem pokazuje ci tylko tyle ze latwo jest manipulowac obrazem dla osiagniecia pewnego celu. Udowadnia on ze nic nie musi byc za czyms schowane by bylo "schowane" dla naszych oczu. Latarnia znika bo jest za krzywizna ? Chcesz mi powiedziec ze woda tam gdzie kamera osiaga swoj limit jest zwyczajnie wyzej niz ta woda na brzegu gdzie stoi kamera ? Jezeli tak jest ( co ja uwazam za absolutna niedorzecznosc ) to dlaczego mamy okreslenie "nad poziomem morza" ? skoro morze nie ma poziomu ? A co wazniejsze prosze zaprezentowac inny przyklad przypadek wody ktora sie tak zachowuje. Ja ze swojej strony podam filmik na ktorym bedzie zaprezentowane jak dziala perspektywa a takze te obiekty ktore sa widoczne na odleglosci 100km.

ocenił(a) film na 1
octstuff23

https://m.youtube.com/watch?v=kk2RE5wb2kk&t=660s

octstuff23

hahahahahahahaha :D

ocenił(a) film na 1
klon81

Zamknij jedno oko i przedmiot na ktory wczesniej patrzales schowa sie za przedmiotem obok. Ot taka sztuczna . To kat patrzenia sie zmienia tyle wystarcza.

octstuff23

patrzYłeś... analfabeto :D

klon81

nie pokazał? :D dziwne :D

klon81

Nie trzeba pomijać pór roku, wynikają one z odległości od słońca.

Rekord guinesa to zdjęcie z4obione z 500km ;> Więcej nie trzeba, debile.

Szequ

link poproszę :)

Szequ

link? :)

Crazy_Ivan

Na bank ciul Ci wyśle. XD Nie ma i nie będzie. :D
Może niedorozwojowi chodziło o zdjęcia ze stacji orbitalnej? :D

m_grendel

ja jednak mam nadzieję :D że jakiś się przełamie i powie, proszę, oto dowód na płaskość ziemi :D

Szequ

i nie z odległości od słońca idioto :D tylko od nachylenia osi obrotu ziemi względem słońca :D a co za tym idzie, kąt padania promieni słońca na powierzchnię ziemi jest większy latem aniżeli zimą :D więc powierzchnia ziemi siłą rzeczy pochłania więcej energii słonecznej :D idioto :D

Szequ

halo :) link do fotki? :D znajdzie się idioto? :D

ocenił(a) film na 1
klon81

No to skad masz te wiadomosci o braniu poprawki na krzywizne przy budowaniu mostu ? Bo ci co je buduja nic o tym nie wiedza.
Czyli jak kladziesz tory na odleglosc 200km gdzie krzywizna powinna byc 2.7 km to nie bierzesz na to poprawki ? Brawo.

octstuff23

Czyli tory kolejowe budujemy z jednego wielkiego 200 km kawałka stali? Czy może jednak układamy je z elementów o długości kilku metrów ( nie wiem dokładnie ile), dopasowujemy je do danego odcinka terenu i spawamy ze sobą?

Tutaj ma Pan ciekawy artykuł na temat budowy niektórych obiektów, które musiały uwzględniać krzywiznę ziemi. https://www.mathscinotes.com/2017/01/effect-of-earths-curvature-on-suspension-br idge-dimensions/.

klon81

nie ma sensu, koleś (jak widzisz) utnie rozmowę... jak gra w szachy z gołębiem, nie ważne jak dobrze będziesz grał, gołąb przewróci pionki, nasra na szachownicę i odleci z poczuciem wyższości i wygranej. Dokładnie jak nasz płąskodebil Ocstuff :D

octstuff23

z odległości 2,7 kilometra to można dokładnie dostrzec brak twojego mózgu :D

octstuff23

Hahahahahahaha :D gwiazdy nie większe (w normalnym wszechświecie) widać z pierdyliarda lat świetlnych a naszego słońca (choćby było tak małe jak mózgi płąskodebili) nie widać z drugiej strony płaskodebilnej kopuły :D aaahahahaha czystej rasy debil :D

octstuff23

haaaalo :D niedorozwoju :D jesteś tam? :D haaaalo :D już się ode mnie nie odczepisz :D wierz mi :D

octstuff23

hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha :D

octstuff23

Słyszałem, że wszyscy prominentni płaskozeeby odmówiły darmowej podróży na Antarktydę by zaobserwować 24ro godzinne słońce :D już się niżej upaść nie dało, jeżeli chodzi o płaskozeebów :D HAHAHAHAHAHA :D

Crazy_Ivan

Wiesz, płaskozjeby i tak stwierdzą, że to Słońce było podstawionym aktorem. XD

ocenił(a) film na 5
nynavee

nie rozumiem czemu prowadzicie takie długie dyskusje z tym chorym na umyśle płaszczakiem, przecież to kompletna strata czasu, który można przeznaczyć na coś bardziej sensownego ;)

niech sobie żyją płaszczaki w cudownej mentalnej Nibylandii...

_B_a_r_t_

Z płaszczakiem dyskutuje się wtedy tylko, gdy ma się pewność, że jest się intelektualnie wyżej od niego. Wtedy patrzenie na jego napinkę jest lepsze aniżeli komedia. Obczaj tego głąba, z którym teraz rozmawiam.

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Jest tylka jedna osoba ktora sie napina i to nie tylko na Filmwebie...pozdrow meza panienko.

octstuff23

:D jak tam dowody i linki do Statuy wolności :D pokaż płaszczko, że masz jaja i oodofodnij, że erf is flat :D

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Tylko taka tempa pala jak Ty moze myslec ze linkiem na Filmwebie mozna cos udowodnic. Jezeli chodzi o Ciebie to ciezko by bylo udowodnic posiadanie przez Paniusie mozgu nie mowiac o innych rzeczach.

octstuff23

Dasz tego linka? Czy nie? Prosta sprawa.

octstuff23

Żałosny jesteś :D najpierw podajesz argument fotki Statuy Wolności a teraz twierdzisz, że to nie argument :D aaahahahahahahahahahahhahahahaahahahhahahahaha :D daj mi tego linka :D

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Jestes wyznawca Globu religii dla najglupszej kategorii czlowieka, wiec bede wyrozumialy i cierpliwy. W zasadzie to pewnie jestes tylko zaklamanym, wystraszonym, zagubionym czlowieczkiem ktory boi sie przyznac do swoich pogladow. To tak jak Polska i PiS nikt ich nie lubi a ciagle wygrywaja wybory.
Dam ci link do zdjec piekla jak wytlumaczysz wszem i wobe, jak to sie dzieje ze to Chicago jest widoczne z 61 Mil. Wytlumacz naukowo i przejdziemy do zdjec statuly.

octstuff23

Zostało to już wielokrotnie wytłumaczone :D
https://www.pbs.org/wgbh/nova/article/the-perfectly-scientific-explanation-for-w hy-chicago-appeared-upside-down-in-michigan/
pierwsze z brzegu.

teraz ty :D

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Bycie pajacem wychodzi Ci calkiem dobrze. Nic nie jest do gory nogami (poza ludzmi na globie, oczywiscie) Chicago jest doskonale widoczne i nie jest do gory nogami. Nawet tego nie potrafisz znalezc.

octstuff23

Podałem Ci wytłumaczenie problemu. Teraz ty proszę o linki do statuy wolności. Z góry dziękuję.

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Wez idioto przyznaj sie ze jestes przedszkolakiem albo cos bo to niemozliwe zeby ktos dorosly byl tak pusty. Wpisz sobie Chicago visible from 61 miles zobaczysz mnostwo zdjec, wedlug Twojej religii najwyzszy budynek powinien byc okolo 30 metrow ponizej poziomu czyli calkowicie nie widoczne. Jednak widac je prawie w calosci. Wsadz sobie Twoja fatamorgane gleboko.
Skoro nie jestes tego w stanie wytlumaczyc to pozostaje zaakceptowac to co sie widzi, nie ma zadnej krzywizny jak i nie bedzie zadnego linka. Zawsze mozesz go sobie wyobrazic jak zakrzywienie. Powodzenia.

octstuff23

Nie będzie linka? Przecież wyraźnie napisałeś, że statua wolności jest widoczna z bardzo daleka. Podaj linki do fotografii zatem...

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Powiem uprzejmie spierda$#@ gowniarzu.

octstuff23

Na więcej cię nie stać :D żałość koleś :D żałość :D

octstuff23

Halo... dostanę te linki do fotki statuy wolności? halo :D jesteś tam? Wiesz jak pięknie czytać jak masz ściśnięte poślady :D ?? opowiedz nam jeszcze coś o tym płaskim naleśniku jaki masz w głowie zamiast mózgu :D

ocenił(a) film na 1
Crazy_Ivan

Cycu tam nie ma Was jestes tylko Ty. Wcale mnie to nie dziwi. Ode mnie nawet kopa w dupe bys nie dostal bo szkoda zachodu.