5,7 34 tys. ocen
5,7 10 1 34219
5,3 30 krytyków
Płynące wieżowce
powrót do forum filmu Płynące wieżowce

A mnie zastanawiają matki. Jakiś chory układ Kuby z zaborczą matką. Michała matka wydawałoby się wyluzowana, tolerancyjna ale tak naprawdę ma problem z orientacja syna. Ja się nie dziwię bo myślę że żadna matka nie byłaby zachwycona i nie chodzi mi tu o wstyd ale o troskę o dziecko i to że będzie mu ciężko w życiu, ale scena wyluzowanej rozmowy z synem w samochodzie a potem scena przy stole z rodziną pokazała że sobie z tym nie radzi. A może ja to błędnie odczytuję?

anku_fw

Dobrze odczytujesz. Moja mama zachowuje się identycznie jak mama Michała. Z jednej strony martwi się o mnie, że coś może mi się stać. Z drugiej strony chciałaby wiedzieć co się ze mną dzieje. A z trzeciej strony wypiera świadomość o moim homoseksualizmie i udaje, że temat nie istnieje. Dlatego tak rozbawiła mnie ta scena przy stole, kiedy Michał dokonuje coming outu, a jego matka ni z gruchy i z pietruchy zaczyna tworzyć alternatywną rozmowę, tak jakby syna w ogóle tam nie było. Czułem się jakbym oglądał własną rodzinę.
Natomiast matka Kuby to już inna historia. Pisałem gdzieś już o niej. Jest zaborcza i toksyczna. Do tego niebezpiecznie swobodnie dzieli strefę intymną z synem.