5,7 34 tys. ocen
5,7 10 1 34219
5,3 30 krytyków
Płynące wieżowce
powrót do forum filmu Płynące wieżowce

Dziwaczny ten tytuł, strasznie mnie wkurza. O co z nim chodzi?

ocenił(a) film na 6
Doktor_Wong

dwa sterczące przyrodzenia płynących na wznak kochanków?

allright16

No ja nie wiem, dlatego pytam. Filmu nie widziałem, ale ten tytuł brzmi naprawdę głupio.

Doktor_Wong

to jaki sens jest mówić, że dziwaczny tytuł, skoro nie widziało się w ogóle filmu?

schey

Filmu nie oceniam, skoro go nie widziałem. A pytam o tytuł, bo jest dla mnie niezrozumiały i chciałbym się dowiedzieć co on oznacza.

ocenił(a) film na 7
Doktor_Wong

Głupio? Przewrotnie, nieprzeciętnie, ale nie głupio.
Wasilewski odpowiedział w jednych z wywiadów na podobne pytanie. Opowiedział historię związaną z jego wyjazdem do USA jako młody dzieciak, przyszło mu na myśl takie zestawienie słów podczas patrzenia na panoramę Manhattanu. W jego opinii tytuł jakoś nawiązuje do przeżyć bohaterów.

luj

No może przesadziłem z tym, że głupio, w każdym razie dziękuję za wyjaśnienia.

ocenił(a) film na 7
luj

znaczy nie sam tytuł tylko interpretacja tytułu ;p ale to chyba pozostaje do oceny po obejrzeniu filmu.

ocenił(a) film na 6
luj

Potwierdzam, to samo mówiła Marta Nieradkiewicz na festiwalu w Kazimierzu.

ocenił(a) film na 8
Doktor_Wong

tytuł jest często artystyczna kwintesencją treści filmu. Może jak zobaczysz film do zobaczysz w tytule jakiś sens ;)

ocenił(a) film na 2
Doktor_Wong

Wieżowce - dwóch młodych bohaterów, ich odmienność jest ponad wszystkim, mentalność i orientacja seksualna są wysoko ponad innymi wartościami a także ponad ich rodzinami ,
Płynące - Wieloktrotnie na ekranie pojawia się wizja basenu, może być to nawiązanie do hobby jednego z nich, aczkolwiek wg mnie można doszukiwać się tu głębszej puenty typu : ' wszystko płynie, jest zmienne '. Jeden z głównych bohaterów właśnie przeżywa metamorfozę, trochę się miota, jak zmącona tafla wody. Ale to moja interpretacja.
Film beznadziejny.

Doktor_Wong

A mi się wydaje, że tytuł nawiązuje do wypowiedzi ojca Michała, który wspominał dzieciństwo swoje syna, kiedy ten przesiadując w oknie na mieszkaniu na Bemowie, widząc odbijające się chmury na wieżowcach, mówił, że wieżowce wydawały się płynąć :)

ocenił(a) film na 7
schey

Zgodzę się.

ocenił(a) film na 9
schey

Potwierdzam. Nie ma co nadinterpretowywać tytułu, chociaż w sumie... dlaczego nie? Wolność myślenia. Być może ma drugie dno.