Filmu nie oceniam, skoro go nie widziałem. A pytam o tytuł, bo jest dla mnie niezrozumiały i chciałbym się dowiedzieć co on oznacza.
Głupio? Przewrotnie, nieprzeciętnie, ale nie głupio.
Wasilewski odpowiedział w jednych z wywiadów na podobne pytanie. Opowiedział historię związaną z jego wyjazdem do USA jako młody dzieciak, przyszło mu na myśl takie zestawienie słów podczas patrzenia na panoramę Manhattanu. W jego opinii tytuł jakoś nawiązuje do przeżyć bohaterów.
znaczy nie sam tytuł tylko interpretacja tytułu ;p ale to chyba pozostaje do oceny po obejrzeniu filmu.
tytuł jest często artystyczna kwintesencją treści filmu. Może jak zobaczysz film do zobaczysz w tytule jakiś sens ;)
Wieżowce - dwóch młodych bohaterów, ich odmienność jest ponad wszystkim, mentalność i orientacja seksualna są wysoko ponad innymi wartościami a także ponad ich rodzinami ,
Płynące - Wieloktrotnie na ekranie pojawia się wizja basenu, może być to nawiązanie do hobby jednego z nich, aczkolwiek wg mnie można doszukiwać się tu głębszej puenty typu : ' wszystko płynie, jest zmienne '. Jeden z głównych bohaterów właśnie przeżywa metamorfozę, trochę się miota, jak zmącona tafla wody. Ale to moja interpretacja.
Film beznadziejny.
A mi się wydaje, że tytuł nawiązuje do wypowiedzi ojca Michała, który wspominał dzieciństwo swoje syna, kiedy ten przesiadując w oknie na mieszkaniu na Bemowie, widząc odbijające się chmury na wieżowcach, mówił, że wieżowce wydawały się płynąć :)