PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

na finiszu zwykła baja, gdyby nie ostatnie 15 min, dałabym 10/10.

ocenił(a) film na 8
kamilsien_2

Dokladnie jak slaby perfum po 1,5 godziny ulontil sie i pozostal niewyrazny zapach.
Mimo to daje 8/10 :)

ocenił(a) film na 7
Alan83

Przez 95% długości film trzyma szyk...Zakończenie masakra...
Ale powiem szczerze. Żadna produkcja nie podziałała tak na mój zmysł węchu jak ten film...

Udało się to twórcom i za to ode mnie 7/10 :)

ocenił(a) film na 5
PFMH

Niesamowita była do tego muzyka - zwłaszcza , gdy słuchało się jej siedząc w kinie :) Dziś daje "5" - z różnych powodów , ale faktycznie dało się poczuć zapach :)

kamilsien_2

Co prawda, to prawda. Końcówkę zawalili... ( może mieli dość już siedzenia na planie, i zakończyli to byle jak, na szybkiego. xD )

Obejrzałam mnóstwo filmów, ale żaden od dłuższego czasu nie zrobił na mnie takiego wrażenia. I siedząc w domu, co chiwle ciągnęłam nosem by też coś poczuć i potem czułam pewien niedosyt z powodu braku zapachu. ;)
10/10. Bez 2 zdań. ^^

ocenił(a) film na 9
Joaquina

Moim zdaniem, zakończenie historii było świetne. W sumie rozumiem was, że można było oczekiwać bardziej logicznego i wiarygodnego :-) zakończenia filmu. Jednak jeśli chodzi o mnie ,to zakończenie fajnie podsumowuje jakby całą misję głównego bohatera. Poza tym kto by przypuszczał, że tak mroczna historia będzie miała tak bajkowy finał ? :-)

użytkownik usunięty
paniczBartosz

Jeśli "zwalili końcówkę" (jak to ładnie określiliście) to powinniście mieć pretensje do autora książki pod tym samym tytułem czyli Patrika Suskinda, nie zaś do twórców filmu;P Obraz, choć nie oddaje całej magii papierowego pierwowzoru (chodzi o wspomniane zapachy, ingrediencje i mikstury), to jest bardzo wierną adaptacją książki, także pod względem zakończenia. Byłem bardzo ciekaw jak filmowcy podołają zadaniu zekranizowania rewelacyjnej książki i sądzę, że udało się im to w zupełności. Także zakończenie zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Ode mnie 8/10 - polecam z czystym sumieniem.

ocenił(a) film na 9

Zgadzam się:) Twórcy filmu odwalili świetna robotę:) Pomimo tego, że nie została ukazana cała magia zapachów jaką można sobie wyobrazić czytając książkę P.Süskinda. Od smrodu Paryża do najcudowniejszego zapachu na świecie.
Pozdrawiam:)
U mnie też 8/10:)

ocenił(a) film na 8
kamilsien_2

dla mnie także zakończenie zaskakujące, ale pozostawiające pewien niedosyt, i czekałam na więcej.
ale taki był zamysł autora książki dobrze więc , że film pokazuje zgodne z tym zakończenie.