PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Mam pytanie; nie czytalam ksiązki a nie wiem czy to w filmie bedzie wyjasnione (a jesli bedzie to prosze nie odpowiadac na pytanie :) ). Otorz, czemu głowny bohater musi usmiercac te kobiety? W jakim celu? Przeciez mogolby rownie dobrze zabrac im kosmyk włosa lub chocby ubranie. Czy, wg filmu i autora ksiazki, kobiece ciala maja jakies okreslone, niepowtarzalne zapachy? Coś jak kody DNA zapachów? No bo w gruncie rzeczy nie rozumiem sesnu dzialania Jana Baptysty. Mi osobiscie sie wydawalo, ze wydzieliny ludzkie maja podobne zapachy. Proszę o odpowiedz :)

Izasss

ups.. Otóż oczywiscie przez "ż" mniało byc, nie przez "rz". Przepraszam ;) .

ocenił(a) film na 9
Izasss

Cóz, sprawa ma się tak, że Jan B. Grenouille odkrywa pewnego dnia, że on W OGÓLE nie pachnie. Nie posiada własnego zapachu. Jest tylko małym brzydkim człowieczkiem, którego cywilizacja wyrzuciła ze swojego grona. Dlatego też pragnie stworzyć "idealny zapach", perfumy zawierające w sobie mieszaninę najpiękniejszych zapachów, które wydzielają kobiety, żeby został do cywilizacji "przyjęty". Obłożenie ciała CAŁEJ kobiety dawało ledwie pół flaszeczki esencji jej zapachu. Dlatego też nie wystarczył TYLKO jeden włos, ale całe jej ciało. Polecam Ci gorąco książkę, przeczytaj ją, zanim pójdziesz do kina, żebys mogła lepiej zrozumieć film :-)

ocenił(a) film na 9
Izasss

Cóz, sprawa ma się tak, że Jan B. Grenouille odkrywa pewnego dnia, że on W OGÓLE nie pachnie. Nie posiada własnego zapachu. Jest tylko małym brzydkim człowieczkiem, którego cywilizacja wyrzuciła ze swojego grona. Dlatego też pragnie stworzyć "idealny zapach", perfumy zawierające w sobie mieszaninę najpiękniejszych zapachów, które wydzielają kobiety, żeby został do cywilizacji "przyjęty". Obłożenie ciała CAŁEJ kobiety dawało ledwie pół flaszeczki esencji jej zapachu. Dlatego też nie wystarczył TYLKO jeden włos, ale całe jej ciało. Polecam Ci gorąco książkę, przeczytaj ją, zanim pójdziesz do kina, żebys mogła lepiej zrozumieć film :-)