PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Zastanawia mnie dlaczego Jean mordował te dziewczyny? Przecież ze swojej pierwszej ofiary najpierw próbował "zebrać" zapach na żywo (chodzi mi o tę prostytutkę, nie o dziewczynę ze śliwkami), zabił dopiero kiedy zaczęła stawiać opór. Czy potem zabijał tylko dlatego, że założył sobie, że żadna inna nie pozwoli na taki eksperyment? Czy może uzyskanie zapachu z żywej kobiety było niemożliwe?

ocenił(a) film na 10
Anika_6

Gdy kobiety były żywe to bały się Batysty i wydzialeły brzydki zapach który psuł pomadę.Więc nie pozostawało mu nic innego(on tak sądził)jak ich zabicie.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
Zarrock

Ojojoj, i znowu wychodzi na to, że Jean był zły ;P Ale nie był xD

Levis

Nie był! :) Był zagubiony, ale na pewno nie był diabłem. :)

Anika_6

Był jedynym człowiekiem na świecie, który nie wydzielał zapachu...nie był też zdolny do miłości.Jesli załozymy, że niezdolnośc człwieka do wzbudzenia w sobie podstawowych uczuć takich jak miłośc oznacza czy jest dobry czy zły to Grenouille zbyt dobry nie był...traktował te dziewczyny jak narzędzie, jak owoc z ktorego wyciska się sok, nie potrafił zrozumieć, iz czyni źle..dla niego nie było oznicy czy martwa czy nie..zabijał bo z nieżywej mógł uzyskać piekniejszy zapach!

ocenił(a) film na 9
anus_anus

No właśnie... zdanie - klucz -> "Nie potrafił zrozumieć" :) czyli nie można Go za to obwiniać ;] Już prędzej Jego matkę, która Go porzuciła.

Levis

Ja tak bardzo obwiniać matki nie mam zamiaru. Z opowieści narratora można wywniskować, że rodziła juz 5 razy wcześniej i każde dziecko było martwe więc i przy narodzinach Jana myślała,że jest nieżywy. Owszem była nie odpowiedzilana ale go nie porzuciła xP

ocenił(a) film na 9
psylocybek

No, po części racjaaaa :) Ale czy Go nie porzuciła ? No nie wiem xD

Levis

"Nie potrafił zrozumieć" - to zdanie wyjąsnia jego zachowanie a usprawiedliwia go(wyjaśnianie a usprawiedliwianie to coś zupełnie innego). Mordował-> wiec jest winy czegoś złego -> jest zły (zresztą kazdyczłowiek jest zły... i dobry jednocześnie). A jedna z przyczyn tego ze mordował było to ze nie potrafił zrozumien... ale dobra kończy ten wywód etyczny:P

Ja sie na film dopiero wybieram i kminie czy warto... ale z "wżawy" jaka powstała widze ze warto:D.

ocenił(a) film na 9
pilarr_2

OO, na film warto jest iść, zapewniam xD DLa mnie On i tak był niewinny xD (nie no,dobra, może trochę winny był)... x)

pilarr_2

Ja też lubie wżawe wokół różnych filmów. Ta ekranizacja budzi skrajne emocje, czyli musi mieć coś w sobie!!;P

ocenił(a) film na 10
psylocybek

Ej...dokładnie ! Rzadko kiedy spotyka się tak ambiwalentne emocje ! Nie widzę tu uwag pośrednich...Czytam albo "gówno", albo "super film!". Osobiście przychylam się do opcji drugiej ;)