PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

LOL

ocenił(a) film na 3

tak myślę, że można w skrócie opisać film właśnie "lol". Oglądałam go pewnym nocnym wieczorem z koleżanką i przyznam, dawno się tak nie uśmiałam z niezamierzonego humoru. Nie wiem jak tam książka, ale z filmu wynika, że gł. bohater zachowuje się bardzo irracjonalnie, ja rozumiem, że on jest inny, jest przewrażliwiony i trochę stuknięty, ale jego akcje okazywały się coraz bardziej groteskowe.
Jak zabijał te dziewczyny to przypominał mi się tekst ze Stu Dalmatyńczyków (animowanego) "Ja będę walił w łeb a ty będziesz obdzierał ze skóry".
Tylko w tym wydaniu to by bardziej było "Ja będę walił w łeb a potem będę robił mydełko"
Ciężko mi było zachować powagę za każdym razem jak główny bohater wyparzył sobie nową ofiarę, ta jego psychoza była powalająca, nic go nie powstrzymało! Byle zakatrupić i zrobić z tego - destylator- tak? Ja się nie znam na tym przemyśle za bardzo, więc proszę o wybaczenie mi tej nieścisłości.
Tak czy owak mistrzostwo świata "Nie wolno robić z kota destylatora!"
"Nie?"
"Nie!"
"oohhhh" *faint*
bardziej over the top się nie da być.

No i najbardziej bezsensowna końcówka. Wyszło, że zapach sprawił, że całe miasto zapragnęło kopulować ze sobą. Absurdalne, groteskowe i bardzo jak to się mówi po angielsku "awkward".
Proszę mi wybaczyć tych zapożyczeń z angielskiego, nie przychodziły mi na myśl żadne dobre polskie określenia.
Tak czy owak, muszę przyznać że bardzo podobały mi się zdjęcia i nastrój. Jednak cały ten film okazał się być niezamierzoną absurdalną komedią. I moim zdaniem był kiepski, nie zrobił na mnie żadnego wrażenia ani nie zmusił mnie do przemyśleń. Nie było mi nawet szkoda głównego bohatera.

ocenił(a) film na 8
Moai

Obejrzyj za 5 lat... no, może jednak za 7, sądząc po Twojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 4
CypherR

Regułą jest że filmy po latach dostaje coraz niższe noty. Spowodowane jest to zbiorową podnietą w pierwszych miesiącach po premierze filmu. Tak było też w przypadku tego filmu gdy na początku średnią ocenę miał powyżej 8. Oczywiście od każdej reguły istnieją wyjątki - czyli te filmy które są ponadczasowe - jak widać Pachnidło do nich się nie zalicza. Jeśli komuś należało by sugerować obejrzenie filmu po latach to właśnie tobie.

Moai

zgadzam się moim poprzednikiem. Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie zrozumiałaś/eś nic z tego filmu. obejrzyj za kilka lat.

ocenił(a) film na 4
bells...98

Więc wytłumacz nam ten film mędrcze.

użytkownik usunięty
bells...98

No właśnie! każdy komu się nie podobał film i uważał go za groteskowy pewnie jest szczeniak i się nie zna, nie wiedzieliście?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
Moai

Zgadzam sie w zupelnosci. Ten "film" jest przeceniony. A co do wszystkich ktorzy upatruja sie czegos szczegolenego w tym filmie, mimo ze zadna z nich nie umie tego zdefiniowac czego tak naprawde bronia, otwarcie powiem wspolczuje. Z ciekawosci powiem wam ze czytalem kilka recenzji tego czegos i nie tylko wy macie problem z precyzyjnym definiowaniem, nawet krytyka filmowym slabo to wychodzi. Mnie osobiscie boli ze owa esencja tego "dziela" jest oklepana i stereotypowa, przekaz autorski zawarty w ksiazce nie jakiego Patricka Suskind'a jest dla mnie mało przkonujacy, a ponadto powiem ze kłoci sie z moimi osobistymi przekonaniami. Tym oto oczywiscie sposobem film nie broni sie przedemna i musiał w drodze naturalnej selekcji ucierpiec.

Camel Blue

ma klimat ... ale jakiś taki dziwny , nudny i w ogóle to co to za pomysł ?!?!

ocenił(a) film na 3
damiansweet

....pomysl na fesiwalowe laury [a ich mnostwo]

ocenił(a) film na 10
Camel Blue

Przepraszam. Mnie ten film bardzo mi się podobał i książka również. Zaczęłam się nawet nad nim/nią rozwodzić.

ocenił(a) film na 3
summerlong3

dobrze że nie Z nim/nią...

ocenił(a) film na 10
schiz

Hahahah .XD
Nie nie rozwiodłam się z nikim.

ocenił(a) film na 2
Moai

zgadzam sie! ten film jest zalosny! bardzo lubie "Lole...", "Ksiezniczke...", ale to zdecydowanie Tykwerowi nie wyszlo!

washack

nie oglądałam filmu, ale czytałam książkę. hmmm... w skali od 1 do 10 ? heh, nieh będzie.. 6,5.
z tej książki pochodzi mój ulubiony cytat, moje życiowe motto: "celuj w księżyc, bo nawet jeśli nie trafisz, będzie między gwiazdami"