PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Duże brawa za pomysł,za kostiumy,scenografię ,błyskotliwą fabułe ale...myślę że gdyby historię mordercy-perfumeryjnego czeladnika osadzić bardziej na ziemi temu dziełu wyszło by to na dobre a tak w/g mojej skromnej osoby przynajmniej od połowy filmu z ekranu wieje nudą a szaleństwo naszego pachnącego fanatyka staje się to baśniowe,to upiorne to groteskowe.
6/10

ocenił(a) film na 7
dvdwymiana

zdecydowanie się z Tobą zgadzam. lepiej by wyszło jakby wszystko było bardziej ludzkie a mniej bajkowe i niemożliwe... jestem jednak na TAK ogólnie za przedstawiony świat, kostiumy, scenografię i niezłą ale delikatną i klimatyczną muzykę...

n_girl

Popieram.. bardzo się rozczarowałam oglądając ten film.. tak zwane "baśniowe" momety całkowicie popsuły film.

ocenił(a) film na 8
dvdwymiana

Nie, nie i nie. Nie mogę się zgodzić. Właśnie ta nierealność, oniryczność wrażeń wynosiła tego chłopaka ponad tłuszczę. I nie chodzi mi tylko o zaułkowy plebs - dla Grenouille'a w poczet ciżby wliczała się też arystokracja. No bo kto góruje? Pan załamany tatko ze swoim ojcowskim bólem? Nie, króluje artysta. Do końca niezrozumiany. Wykraczający ponad realność, ponad swoją epokę. Ponad każdą epokę.

dvdwymiana

ja też się rozczarowałam.. i to strasznie.. po godzinie oglądania już praktycznie spałam.. oczekiwałam po tym filmie czegoś znacznie lepszego..