PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

"Pachnidło" to francusko - hiszpańsko - niemiecka produkcja powstała w 2006 roku. Gdyby takie filmy częściej były produkowane na starym kontynencie, mówiłoby się o wyższości kina europejskiego od hollywoodu. Ale od początku . . .
Zanim, na planie tego filmu padł pierwszy klaps, jego producenci już przeczuwali, że dzieło wyreżyserowane przez Toma Tykwera odniesie niesamowity sukces. Autorowi książki na podstawie, której powstało "Pachnidło", za prawa autorskie zapłacono bagatela 10 milionów euro.

Reżyser filmu Tom Tykwer to niemiec, który pisze również scenariusze i bywa producentem filmowym, wsławił się on już filmem "Biegnij Lola, biegnij".
Głowną rolę w filmie zagrał Ben Whishaw, który za ten film powinien zgarnąć wszytskie możliwe nagrody począwszy od Oscara.

Akcja opowieści o genialnym człowieku, który posiada nadzwyczaj rozwinięty zmysł węchu, toczy się w XVIII wiecznej Francji. Doświadczoną przez los sierotę, pod swoją opiekę bierze mistrz, w tworzeniu zapachów - Giuseppe Baldini. Mężczyzna od razu dostrzega w swoim podopiecznym geniusz. Kiedy Baldini przegrywa z konkurencją i jego perfumy przestają się sprzedawać, Baptysta, wykorzystując swój talent, tworzy niezwykłe kompozycje, znajdujące uznanie wśród klientów. Głowny bohater przekonany, że poznał już wszystkie zapachy świata, opuszcza Baldiniego. Młody mistrz poszukuje, ostatniego składnika to idealnych perfum, szuka zapachu kobiety. . .

Autorzy "Pachnidła" cudownie przedtawiają nam brudny Paryż, pełen ciemnych uliczek, żebraków i rzezimieszków. Zdjęcia, których autorem jest stały współpracownik Tykwera Frank Griebe, sprawiają, iż obraz jest niesłychanie plastyczny, barwy są bardzo wyraziste, choć wszytsko jest utrzymane w mrocznej konwencji. Film ten od strony technicznej jest niewątpliwie arcydziełem. Niezwykły klimat w tej produkcji jest dopełniony wyjątkową muzyką Reinholda Heila, Johnego Klimka i samego reżysera.
Scena, rozpylenia swoich najlepszych perfum wśród ogromnego tłumu jest moim zdaniem jedną z najlepszych scen w historii kina.
Reasumując "Pachnidło" to film wyjątkowy, pokazujący piękno, geniusz, szaleństwo, obsesje i w końcu porażkę. Film ten polecam wszytskim miłośnikom piękna. Pewnie wielu z was zna filmy, w których pomimo bardzo złych czynów głownego bohatera, lubi się go. Dzieło Tykwera jest jednym z tych filmów, z jedną różnicą - jest jednym z najlepszych filmów jakie kiedykolwiek powstały na świecie.

ocenił(a) film na 7
amnzji_smak

wcale nie polubilem glownego bohatera a film mimo rozmachu przy produkcji jest dla mnie najzwyczajniej plytki. pozdro.

ocenił(a) film na 10
romek83

Ja polubiłem, a czemu uważasz film za płytki ? Bo tak ? Czy masz jakieś uzasadnienie ??

romek83

Płytki może dlatego, że nie zrozumiałeś motywów kierujących gł bohaterem - proponuję przeczytać książkę , wiele rozjaśni.

amnzji_smak

Ja także jakoś nie zapalałam sympatią do głównego bohatera, głównie dlatego, że we wszystkim co robił był pozbawiony jakichkolwiek emocji...

ocenił(a) film na 10
Ziutaaa

W tym, co robił była piękna i baśniowa pasja.
P.S. Wszyscy jesteśmy różnorodni :)