PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Pomocy!

ocenił(a) film na 8

Wybrałam sobie ten film do tematu maturalnego dotyczącego porównania adaptacji filmowej z literackim pierwowzorem. W związku z tym mam pytanie- czy ktoś ma pomysł co mogłoby znaleźć się w literaturze przedmiotu i ewentualnie co zamieścić w ramowym planie wypowiedzi ( tj. jakie zagadnienia poruszyć) ? :)

ocenił(a) film na 8
DzorDzi

w literaturę przedmiotu wkładasz opracowania, również możesz książkę dotyczącą środków użytych w filmie, tego jest mnóstwo i ciut ciut
w plamie ramowym możesz poruszyć różnice pomiędzy adaptacją a książką, podobieństwa, trzymanie kanonu itd

ocenił(a) film na 8
man_eater

Szczerze powiedziawszy nie znalazłam żadnego tytułu odnoszącego się do analizy Pachnidła ;)

ocenił(a) film na 8
DzorDzi

bo z tymi opracowania do książek spoza listy lektur jest bardzo ciężko - szybciej znajdziesz interpretacje w wykonaniu kogoś z internetu bądź beznadziejną analizę. ale tak czy siak możesz się sugerować opracowania do filmów, środków filmowych i to również wklepać w literaturę przedmiotu, a z pachnidłem niestety będziesz musiała sobie sama radzić

DzorDzi

Proponuję poszukać recenzji filmu w archiwalnej prasie filmowej (Film, Kino), a odnośnie recenzji książki, może poszukaj w internecie, przecież linki można z powodzeniem zamieścić w bibliografii :)