PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326398
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

...a koniec filmu wyglądał jak alternatywna wersja reklamy axa

xdem

Popieram w 100%. Też mi się się to skojarzyło z tandetą tej reklamy. Brakowało tylko, żeby anioły z nieba zaczęły spadać.

ocenił(a) film na 7
xdem

Bossski komentarz. xD

ocenił(a) film na 9
gniewna_bezalkoholowa

Ja bym go boskim nie nazwała. Ludzie przeczytajcie książke, potem oceniajcie film!

Nefertete

Film to film, książki to książka. To już ludzie w tych czasach nie odróżniają, że to wciąż dwa osobne gatunki artystyczne? Nawet, jeśli jakiś film jest na podstawie najlepszej książki, nie znaczy, że z założenia jest tak samo fenomenalny i niesie ten sam przekaz/ urok.

Co nie znaczy, że film mi się nie podobał, wręcz przeciwnie. Jednak końcówka mnie rozczarowała o tyle, że bardzo chciałam, żeby za zbrodnię była kara, ale trudno ;)

ocenił(a) film na 7
selenitas

mi się tam mimo absurdalnej sceny na placu podobało takie zakończenie, zawsze mi żal przestępców i po cichutku liczę na to żeby im wszystko uszło na sucho i uniknęli kary. ale i tak szkoda, że główny bohater tak marnie skończył. bardziej bym go widziała podbijającego świat i siejącego zamęt.

ocenił(a) film na 9
LittlePirate

Jednakże kiedy film się kręci na postawie książki, a reżyser z założenia chce byc temu wierny to nie będzie zmieniał fabuły specjalnie dla ludzi, którzy pojęcia nie mają co oglądają i dlaczego tak jest. Film był bardzo dobry, wierna adaptacja. Nic dodać, nic ująć :)

ocenił(a) film na 9
Nefertete

Nie wszyscy są jednak w stanie to pojąć, aczkolwiek pseudo inteligencją nie zaszkodzi zabłysnąć...

selenitas

Rzadko książkę uważam za gorszą od filmu, ale tu tak jest. Chyba, że polski tłumacz poprawił nieco stylistykę i środki wyrazu, bo wersja oryginalna jest taka ciut sobie.

ocenił(a) film na 5
xdem

Zgadzam się całkowicie, film bardzo przeciętny, dla mnie po prostu mdły. Czytałam książkę i również nie byłam nią zachwycona ( kilkanaście stron o siedzeniu głównego bohatera w jaskini ), ale ta miała lepszy klimat. W każdym bądź razie nie warto tracić czasu ani na film, ani na książkę.

ocenił(a) film na 5
oyasumi9

Też mam takie wrażenie, że jednak szkoda czasu na ten film. Obejżałem - ładne zdjęcia, nic ponadto.

ocenił(a) film na 1
KKrrSS

Myślę to samo - zdjęcia genialne, ale film to nieporozumienie.

użytkownik usunięty
KKrrSS

dokładnie! dla mnie ten film niczego nie wnosi, taka tam opowieść o psychopacie.

ocenił(a) film na 7
xdem

Chocolateman xD hehe dobre porównanie. Film lekko ponadprzeciętny. Końcówka komiczna, ale adekwatna do Chocolateman`a. Pokazuje dlaczego aniołów nie ma na ziemi, a jeżeli jakiś był, to został przerobiony na rosół.