Nie wiem, czy ten film jest na podstawie ksiazki, czy moze historii. Wiem jedno - ten film jest dnem. Po prostu bajka zrealizowana FATALNIE, w ogolnie nie przyciaga widza! Na sile chcacy film zrobic furore - np przez "dobra" - znana obsade. Do momentu az glowny bohater zaczal grillowac zapach ostatniej panny w lesie film jeszcze jakos szedl, cos sie dzialo, ale potem spodziewalem sie zaskakujacej, innej, ciekawszej itp koncowki. A co otrzymalem? Masowa orgie:D:D:D Nie no ludzie po prostu spadalem z krzesla odkad wjechal tym rydwanem w niebieskim kostiumie. "Aniol" i wielka orgia na dziedzincu, szkoda, ze kat mu jeszcze nie obciagnal... Potem w ogole zniknal... Beznadzieja... Zadnych pozytywnych mysli ten film nie zostawil... Koniec zrujnowal wszystko, fatalnie pokazane... Koniec mial chyba przyciagnac ta nagoscia, bo nic innego tam nie bylo... Niestety nieudana produkcja. Moze i ksiazka dobra, ale nie oceniamy tu ksiazki i realizmu tylko zrealizowanego filmu. 2/10
Nie zgadzam się w ogóle z Twoją opinią :) Koniec był według mnie najlepszy. I nie każdy film, żeby był dobry musi się kończyć Happy Endem i pozostawiać pozytywne myśli (a zazwyczaj takie filmy nic po sobie nie zostawiają).
I co to za scena... ? - "grillowanie ostatniej panny w lesie"... ;/ ?
A książka, owszem, jest lepsza, jednak myślę, że gbyś ją przeczytał zobaczyłbyś, że reżyser wybrnął ze swego zadania świetnie i zrobił wszystko (no, może prawie wszystko) co się dało.
Pozdrawiam :)
No moze i masz racje, ale ja jako prosty widz, ogladaj ten film, nie majac do czynienia z ksiazka mowie, ze nie podobal mi sie w ogole. I nie chodzi o happy end, tylko o powiem grzecznie malo apetyczny koniec i totalnie bezsensowny. Pozdrawiam rowniez. Ps. - grillowanie - chodzi o robienie 13 zapachu;)
No cóż, według mnie koniec miał sens, i to wielki :) Ale każdy ma swój gust, trudno x]
ja tam się zgadzam z opinią ze ten film nie był dobry!!tez nie czytałam ksiażki - można powiedziec że nie zdążyłam a po filmie już mi się po prostu nie chce...mam ją w domu ale za każdym razem jak na nią patrzę to myśle o tym że film był nieudany i stwierdzam że nie mam ochoty na nudną lekturę.wszyscy mówią że ksiażka jest dobra ale nie mogę się przełamać :)
aha dla mnie scena z orgią była po prostu śmieszna i w ogóle nie przekonująca.ten film nie porusza i nie przekonuje...z całego filmu najfajniejszy był Hoffman :)
nie każdemu ten film musi przypaść do gustu...
ale argumenty na NIE : "glowny bohater zaczal grillowac zapach ostatniej panny w lesie" i " szkoda, ze kat mu jeszcze nie obciagnal" to takie z górnej półki podałeś... ciekawe, że ludzie widzą w tej orgii tylko orgię - gratulacje za spłycanie ...
zgadzam sie co do splycania i radze pomyslec a nie obrzucac blotem tego co niezrozumiale te sceny ktore krytykujecie mialy swoj sens ale na pewno chodzilo o to zeby byly przyjemne
ja proponuje zeby takie wypowiedzi dzieci jak 1 wyzej, usuwac bo robia tylko bajzel!
nie rozumiesz tych scen a uwazasz je za dobre ! smiechu warte!
z tym katem to respect!
Dla mnie film był dobry. Biorąc pod uwagę jaka jest książka (jej charakter, sposób wymowy) stwierdzam, że reżyser bardzo dobrze poradził sobie z adaptacją bo nie jest to lektura którą można bez problemów przedstawić obrazem- szczególnie wymowa pewnych motywów wymaga innego sposobu przekazu. Tak więc film jest dużo łatwiej zrozumieć i pokochać po przeczytaniu książki.
Zgadzam się, z osobami piszacymi wcześniej odnoście zakończenia filmu. Rzeczywiście lepiej jeżeli niesie on jakieś pozytywne elementy. Osobiście wolę końcówkę z orgią i zniknięciem "Anioła" niżeli aktem hanibalizmu (jak to było przedstawione w książce) :P
Ale przecież w książce też było pokazane, że Go zeżarli (że się tak nieładnie wysłowię xD).
"Osobiście wolę końcówkę z orgią i zniknięciem "Anioła" niżeli aktem hanibalizmu (jak to było przedstawione w książce) :P"
Wyjaśnienie- wolę zakończenie takie, jakie było w filmie (zniknięcie), niż żeby odwzorowano je dokładnie na książce (jedzonko) :P
Mam nadzieję że nie pokręciłam jeszcze bardziej :P
acha, no to rozumiem xD Chociaż w sumie fajnie by było zobaczyć ten akt hanibalizmu :)
"spodziewalem sie zaskakujacej, innej, ciekawszej itp koncowki. A co otrzymalem? Masowa orgie " - tzn nie zaskoczyła cię ta orgia? Wybacz ale muszę się z tobą w zupełności nie zgodzić. Koniec był absolutnie zaskakujący (oczekiwałem że go ubiją i tyle). Nie mniej jednak muszę sie zgodzić z tym że jest on (koniec) zupełnie idiotyczny. Sam, siedząc przed monitorem po prostu nie wierzyłem w to co widze. Natomiast film do tej sceny "grillowania" był całkiem ok.
Drzażniło mnie to że wszyscy z którymi główny bohater się rozstawał natychmiast gineli (matka, kobieta z sierocińca, grabaż i ten jego pierwszy nauczyciel).
BTW
"grillowac zapach ostatniej panny w lesie","szkoda, ze kat mu jeszcze nie obciagnal..." - podoba mi się twój chamsko sarkastyczny ton wypowiedzi :).
Mówcie co chcecie, ale ostatnie zdanie z książki rządzi x) "Po raz pierwszy zrobili coś z miłości" x) (komentarz dotyczący odczuć ludzi, którzy skonsumowali Jean'a zaraz po tym czynie xD)
o bez kitu... ale mi wyszło to zdanie, wyszło na to, że Go skonsumowali zaraz po tym jak Go skonsumowali xD Ale mam nadzieję, że każdy wie o co chodzi x)
żal tego słuchac. po prstu piękny film.
Wg mnie film jest jednym z wyższych półek, doskonały pomysł, wykonanie i oprawa w której m.in. muzyka jest po prostu piękna. Wspaniała gra aktorów. Po prostu dobre kino dla tych którzy nie patrzą tepo w ekeran, biały lub srebrny.
nie ma to jak dyskryminacja ludzi, ktorzy mowia cos zlego na temat waszych ulubionych filmow. zawsze jak ktos napisze ze film jest do bani to odrazu piszecie " nie znasz sie wy*****". " nie podobalo ci sie to po co tu piszesz" ale najbardziej rozwalajace jest to jak piszecie" to nie film dla ludzi ktorzy patrza tepo w ekran".
wiekszosc z was fani Pachnidla nawet nie zrozumieliscie konca, a macie czelnosc mowic, ze my patrzymy tempo w obraz !
O przepraszam bardzo. Ja nie mam nic do tych, którym film się nie podobał, wiadomo każdy lubi co innego. Ale irytują mnie ludzie, którzy otóż właśnie, tak jak piszesz - "nawet nie zrozumieli końca", a twierdzą, że jest on beznadziejny ;/ To jest poprostu żałosne, jeśli ktoś twierdzi, że zakończenie jest bez sensu, bo go nie zrozumiał :|
Być może masz rację. Być może nie zrozumiałem przesłania tej wspaniałej orgii. W takim wypadku wytłumacz mi proszę co jest w niej tak fantastycznego bo chyba coś przeoczyłem.
Swoją drogą: Jeśli lubujesz się w filmach kończących się orgią polecam z goła zupełnie inny gatunek?
wiesz dla czego koniec jest beznadziejny? dlatego ze nie zostal ukarany za swoje czyny! pomysl z orgia jest nawet dobry, ale co z tego skoro scena po jest tak maxymalnie tandetna ze sie nie da na nia patrzec!
wiekszosc z was pachnidlowcow nie zrozumiala konca, po przeczytaniu wiekszosci waszych postow, a piszecie dyrdymaly i pierdoly ze film odjazdowy, to jest zalosne i irytujace.
orgia symbolizuje upadek babtisata, nie zrozumienie i tepota umyslow spoleczenstwa, ktorzy nie docenieniaja jego tak "WIELKIEJ PRACY".
Emu, w jakim Ty świecie żyjesz? Nie wiesz, że wielu ludzi nie zostaje ukaranym za swoje czyny?
Zauważyłam, że ci, którzy lubią ten film czytali książkę, a ci którzy go nie lubią nie czytali jej. Po przeczytaniu książki gdy szłam dokina na film zastanawiałam się, w jaki sposób ten film będzie zrobiony. Wydawało mi się, że książka jest tak napisana, że ciężko ją zekranizować.
Nie zgadzam się z tym, że fani filmu go nie zrozumieli. Chyba odwrotnie. To trudna i ciężka książka, film również jest taki. Tępi ludzie niestety go nie zrozumieją i nie polubią. Oczywiście nie chcę sugerować, że Wy jesteście tempi, ale jeżeli jesteście to się nie dziwie, że nie lubicie tego filmu.
O dramat, ludzie. W ogóle zacznijmy od tego, że film tak naprawdę nie zakończył się orgią ;/ większość z Was, w takim razie, chyba nawet filmu nie oglądała do końca, skoro tą jakże Was oburzającą orgię uważa za zakończenie ;|
Skoczna Krewetka chcialabys zeby wiecej takich ludi bylo, bo takie filmy wlasnie produkuja jakis % ludzi, ktorzy nie ponosza konsekwencji za swoje czyny.
jestem w 100 % pewny, ze okolo 90 % fanow i innych, ktorzy ogladali ten film go nie zrozumieli! (prosty przyklad "szosty zmysl" 65 % osob,ktorzy ogladali ten film nie zrozumieli zakoncenia!)
zgodze sie z tym ze film jest trudny, ale to nei zmienia faktu, ze jest chory!
orgia to jest poczatek zakonczenia filmu, wlasnie przez nia babtiste popelnil samobojstwo!
cholera, emu, ja nie chcę być złośliwa, ale twoja postawa...jest już jakaś chora xD Nie chcę cię obrażać, ale masz niezłego świra na punkcie ponoszenia kary za swoje złe czyny xD Czy ty może jesteś niespełnionym policjantem, czy co ? xD
a może Suskind powinien siedzieć w więzeniu, że napisal tak chorą książkę? :D Suskind ma chorą wyobraźnię :D
No, tu mogę się zgodzić, że jest to początek zakończenia, ale jednak mimo wszystko absolutnym końcem jest powrót Jean'a do Paryża i wylanie na siebie reszty perfum.
P.S. I co ? dało się doszukać jakiegoś sensu w tej orgi ? dało x) Sam przyznałeś, że miała ona wpływ na śmierć Baptysty :)
Nie chce mi się z Tobą Emu dyskutować, bo to nie ma sensu. Jeśli ktoś nie zrozumiał końca filmu to i tak ma prawo twierdzić, że film został dobrze zrobiony.
Spoko, oglądaj sobie Piłę, to napewno nie jest CHORY film.
no tutaj się zgodzę z Krewetką, że dyskutowanie z emu nie ma najmniejszego sensu. Jedyny jego argument to taki, że film est chory, ponieważ Grenouille nie dostał kary, za swoje morderstwa.
a Piła nie jest chorym filmem, skądże :D:D:D
nie nie jestem policjantem, ale wkurza mnie to jak malolaty, jak tu krewetka, nie odroznia juz dobra od zla i dziwi sie jak mowie ze powinno sie ponosci kare za swoje czyny!
ksiazka suskinda nie jest tak grozna jak film, bo film zobaczy 60 % wiecej niz gostkow ktorzy przeczytaja ksiazke.
owszem orgia ma znaczenie, ale mozna ta scene pokazac w mniej kontrowersyjny sposob i mniej odrazajacy!
krewetko juz ci powiedzialem cos na temat twoich wypocin i ujme to teraz w inny sposob dzieci i ryby nie maja glosu!
moim argumetntem jest to ze przez tan film maloty jak krewetka i inni zatracaja swiadomosc dobra i zla. potem sie dziwimy jak dzieciak zabija krzeslem matke albo 6 chlopczykow chce zgwalcic dziewczynke. takie filmy sa tego powodem , bo wiekszosc ludzi nie rozumie nawet konca tego filmu. jak np krwetka. wogole jak mozna napisac "Jeśli ktoś nie zrozumiał końca filmu to i tak ma prawo twierdzić, że film został dobrze zrobiony." jak sie nie rozumie filmu nie mozzna go prawidlowo ocenic!
a moze na odmiane napiszcie jakis kontrargument a nie pier°°°°°° ze nie odaje zadengo argumentu!
Ja uważam, że orgii nie da się w inny sposób ukazać. Orgia to orgia, i tyle.
A małolaty nigdy nie zatracą poczucia dobra i zła, jeżeli tylko mają odpowiedzialnych rodziców. jeżeli nie, to już nie będzie wina filmu, tylko rodziców.
ja nigdy po oglądnięciu Batmana nie skakałam z okna i nie robiłam innych durnowatych rzeczy. Większość zależy od wychowania.
all right xD Orgia to orgia x) Czasem do ludzi trzeba dotrzeć poprzez bezpośrednie ukazanie tego o co nam chodzi. Dobitnie x) A czasem wręcz trzeba przesadzić, żeby do niektórych dotarło.
Chociaż szczerze mówiąc, mnie ta orgia też zaskoczyła :] Ale ukazywała poprostu ludzkie uczucia, m.in. pożądanie, którego chyba raczej w inny sposób ukazać się nie dało.
no jedno dziecko nie moze mowic za wszystkie. jak mi nie wierzysz to poczytaj sobie co pisza psycholodzy na temat oddialowywania tv!
a tak..psycholodzy lubią różne rzeczy pisać...a połowa z nich to po prostu kujony, które wykuły jakieś książki na pamięc i bardziej szkodzą, niż cokolwiek robią...<nie mówię że wszyscy, żeby się ktoś nagle nie poczuł urażony>
hm...dziecko...? xD xD xD
zgadzam sie ze nie wszyscy psycholodzy sa psychologami. ale jezeli wszystkie ksiazki o tym pisza ze tv bardzo oddzialowywuje na dzieci i spoleczenstwo to cos w tym musi byc ! nie uwazasz ?
hyymm tak dziecko :)
Nie masz prawa zakazywać komuś wyrażenia własnej opinii. Co do odróżniania dobra od zła też się nie wypowiadaj bo nie masz pojęcia kto z forumowiczów je odróżnia. Czepiasz się, że morderca nie został ukarany za swoje czyny. Niestety takie jest życie. Często odpowiedzialność za zło ponoszą niewinni ludzie. Zresztą moim zdaniem zostanie zrżartym nie jest niczym przyjemnym...