PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326402
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Tylko książka

ocenił(a) film na 7

Książka książka jeszcze raz książka
Naprawdę warto przeczytać

ocenił(a) film na 8
Catch_Me

A dla mnie książka była wyjątkowo niestrawna. Przyznaje, że swoistym odkryciem był dla mnie zachwyt bohatera światem zapachów, ale pozostał po lekturze jakiś niesmak, jakbym obcowała z czymś obrzydliwym. A film dobry, zaskakująco dobry... Polecam!

ziraelll

tak, mnie także książka niesamowicie się podobała; przede wszystkim trzeba pochwalić autora za sam temat i umiejetne wprowadzenie czytelnika. Film także bardzo mi się podobał, choc odbiegał od tresci ksiązki miejscami (poderżnięcie gardła kobiecie- choc z drugiej strony dobre rozwiazanie biorąc pod uwagę rozpiętość czasową losów madame Gaillard) postać głównego bohatera -jak dla mnie- zagrana świetnie, przeszkadzał mi natomiast aktor, który wcielił się w ojca ostatecznie zabitej rudowłosej dziewczyny (Laury?).

ocenił(a) film na 5
ziraelll

właśnie o tę "obrzydliwość" autorowi chodziło.
Niestety zabrakło jej w filmie...
Wg. mnie: film jest zbyt cukierkowy.

ocenił(a) film na 7
ziraelll

Film niestety nie oddaje uczuc jakie mamy czytajac ksiazke. Opisanie bohatera oraz wykreowanie jego charakteru i skrzywienia przez zapachy, jest czyms niemal niesamowitym. Duzo latwiej to oddac w ksiazce, gdzie calosc obrazu tworzy nasza wyobraznia "in real time", niz w filmie - gdzie mamy wszystko na tacy.
Tytuł w brew pozora bardzo ciezki do zrealizowania. Niewatpliwie reżyser wywiazal sie nalezycie. Dla mnie niestety tylko nalezycie, brakowało mi bardziej bogatej narracji i głębszego opisu bohatera.
Daje 7/10

ocenił(a) film na 7
Catch_Me

IMO film o WIELE lepszy. Należą się brawa dla reżysera. Z tak marnego materiału zrobił przyzwoite dzieło.