PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

Oceniłem na 6 ale głownie za 1 część filmu, za ujęcia i budowanie klimatu... Końcówka filmu zdecydowanie do niczego, czekamy czekamy i czekamy na coś... a tu NIC :(

Wygląda na to że zarówno reżyser jak i autor powieści nie bardzo mieli pomysł na zakończenie swojej opowieści ... tak więc zgadzam się ze stwierdzeniem "przerost formy nad treścią" Szkoda ... zapowiadało się o wiele ciekawiej ...

ocenił(a) film na 8
yetiy

Mi się ogólnie podobał. Fajny klimat. Tylko te zakończenie ,gdy zaczyna się robić ta orgia pod wpływem zapachu perfum. I ten ojciec ,któremu zabito córkę uważa chłopaka za anioła. Przez tę ostatnią scenę tylko 8/10. Bo zmieniła ona całą opowieść w bajkę.

ocenił(a) film na 7
Rumunus

Małe sprostowanie - moim zdaniem ojciec Laury nie uważał go za anioła. To reszta ludzi z placu wykrzykiwała te słowa. Pan Richis nie dał się zwieść, dopóki nie podszedł bliżej i nie poczuł "Laury". Moim zdaniem w tej chwili traktował go bardziej jak syna. Zresztą jego słowa to potwierdzają :)

yetiy

a mnie się wydaje że właśnie bez tej końcówki film był by bez sensu ;];]

użytkownik usunięty
yetiy

Ja za Tobą powtórzę, poniżej oczekiwań. Ale z innego powodu. Kto czytał książkę, ten wie.

ocenił(a) film na 7

No cóż - a mnie stworzony klimat i prowadzenie widza przez historię o wiele bardziej się podobały niż w książce. Szkoda tego zakończenia - miałam nadzieję, że jednak coś zmienią w filmie. Obraz by na tym zyskał. Nawet drobne niedopowiedzenie by wystarczyło :) Bez ostatniej sceny w Paryżu. Ale rozumiem, że trzymali się książkowego pierwowzoru :)