PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=118442}

Pachnidło: Historia mordercy

Perfume: The Story of a Murderer
2006
7,4 326 tys. ocen
7,4 10 1 326400
6,4 49 krytyków
Pachnidło: Historia mordercy
powrót do forum filmu Pachnidło: Historia mordercy

dobre kino

ocenił(a) film na 8

Jedna z najlepszych produkcji europejskich ... a dodam jeszcze , że scena, w której społeczeństwo ogarnął strach przed grasującym mordercą , i pewien arystokrata , który trzymał pod poduszką pistolet skałkowy zabija swojego służącego myśląc , że jest owym zabójcą ....:) nie wiem czemu ale owa scena zawsze mnie śmieszy:))

ocenił(a) film na 8
plaZmus92

A zapomniałem wyróżnić świetnego Dustina Hoffmana ...;)

ocenił(a) film na 8
plaZmus92

szalenie podobało mi się parę końcowych scen, między innymi wspaniałe tło, podczas rozmowy ojca martwej rudej z głównym bohaterem w miejscu gdzie uchronił się przed śmiercią, oraz genialne ujęcie w momencie gdy zjadali jego ciało, coś niesamowitego. Końcówka jak najbardziej rlz

ocenił(a) film na 8
Mef4a

Widzisz mnie właśnie końcówka trochę nie zadowala , ale film mimo wszystko naprawdę godny polecenia :P

ocenił(a) film na 6
Mef4a

końcówka zabiła mi całą przyjemność z filmu właśnie, od momentu jak tylko otworzył buteleczkę z pachnidłem w więzieniu. wogóle momentami zbytnia bajkowość, trochę mnie skrzywiło, jak u perfumiarza rach-ciach wszystko na półkach poznajdował. no ale...
poza tym jednak świetny klimat, lekkość akcji i wogóle wszystko co potrzebne do dobrego filmu kostiumowego jest na swoim miejscu.

ocenił(a) film na 9
plaZmus92

Dla mnie to jedna z wielu wspaniałych europejskich produkcji. Film niezywkle subtelny a zarazem obrzydliwy (dla mnie). Uwielbiam kino europejskie.

mndgsmndgs10

Obejrzalam 1 raz.. Ze mna jest tak, ze jesli jakis tytul chodzi mi po glowie, wkrada sie do moich mysli to musze sie temu poddac. I wiem, ze bede zachwycona.
W piatek zapytalam kolezanke o ten film. Odparla " jest inny od innych". Nie bardzo wiedzialam co miala na mysli ale teraz widze.
Film swietny. Choc owszem obrzydliwy. Nie dla kazdego to pewne.
Ja uwielbiam filmy kostiumowe, ale byly momenty gdzie mialam ochote wylaczyc. W ocenie...8-9/10

Angel_of_Music

I w dodatku piękna ścieżka dźwiękowa :)